| ||
Тема: ОУН-УПА
Вот что по этому поводу говорит "Летопись УПА". Ромко, видимо, не читал. Это, без учета того, что сам он уже не раз говорил, что сотрудничество с фашистами "благо", ввиду того, что против того строя, кому он, Ромко, присягал в армии(давал клятву).
Abstract 68
This report on the UPA, issued by the Abwehr on July 22, 1944, provides information on two groups of UPA units from Volyn' which are operating on the German side of the front; specifically, in the vicinity of Volodymyr--Hrubeshiv and near Volodava. The number of soldiers is estimated at 1,000-1,200 men. These two groups are in contact with UPA forces on the other side of the front and have even been able to get supplies through to them. The report notes that UPA units operating in the region of Hrabovets--Hrubeshiv are involved in skirmishes with Polish and Soviet partisans from the area of Zamostia. It concludes with an unofficial proposal for cooperation with the UPA. In exchange for UPA intelligence reports on the activities of the Red Army, the Germans would supply the UPA with arms, radios, medical and other supplies.
Abstract 67This report, issued on July 21, 1944 by the Frontaufklärungskommando 202 (Front-line reconnaissance unit No. 202) of the Army Command "North Ukraine," provides information on the situation on the front. It notes that since Soviet troops have now advanced into Halychyna, the Supreme Command of the UPA, the Command of UPA-West and the leadership of the OUN are all presently situated behind the front line. The UPA is planning to set up positions in the Carpathian forests, from where it could maintain contact with Hungary, Slovakia as well as the Wehrmacht. The report notes that the UPA has requested some military assistance and medical supplies. It also informs that there exists a liason section whose task is to maintain contact with the Wehrmacht. It also notes that representatives of this section wish to meet with Stepan Bandera and other imprisoned activists.
Abstract 67
"An Appraisal of Strength of the Enemy Forces" was issued by the intelligence section of the OKH on July 18, 1944. It provides information on the attacks launched by the UPA on garrisons and administrative posts in various parts of Soviet-occupied Ukraine. The report notes that Soviet radio and press do not comment on military operations involving the UPA. Travel to Ukraine has been restricted in order to keep the population ignorant of insurgent activity. Nevertheless, according to the report, the prevalent conviction holds that, for the most part, the Ukrainian insurgency movement is a local phenomenon, too fragmented to pose a real threat to the Soviet Union.
Document No. 60, "Memorandum on Ways to Deal with the UPA," is an address to the Army Command "North Ukraine." It provides an explanation of the goals and type of operations conducted by the UPA as well as its attitude toward the Soviet Union and Germany. It notes that there has been some cooperation with the UPA, and recommends seeking contacts for the common struggle against the Soviets.
Document No. 54
Two documents have been appended to this report by the compiler. "The Basis for Negotiations," Documents Nos. 54a and 54b, give information on talks held between the Wehrmacht and representatives of the UPA and the OUN. It was agreed that the talks would not deal with areas of political or military cooperation, but since both sides are engaged in battle against the Soviet Union, it seems possible to reach an understanding concerning the establishment of less-strained relations, mutual tolerance and aid. Accordingly, the Wehrmacht would not attack UPA units, it would exert its influence on the civilian administration to stop terrorizing the Ukrainian civilian population and would take action to aid in the release of political prisoners; it would allow UPA units to cross the front-line and it would give the UPA technical assistance. On its part, according to the documents, the UPA would not attack German units stationed at the front, disrupt lines of communication, stop field couriers and transport; it might provide intelligence information. The documents do not specify between whom and on what date these tentative proposals had been reached.
Document No. 55, dated June 5, 1944, is a report by Abwehrkommando 105 (Abwehr section 105) about a meeting between Dr. Stark, a representative of the Abwehr, and an unidentified representative of the UPA Command which was held in Lviv on June, 1944. It states, that the Germans were interested in obtaining information about the activities of the Soviet forces behind the front line; the concerns of the UPA were to bring an end to the terrorizing of the Ukrainian population by the Germans and to secure the release of political prisoners. The Germans also suggested delivery of arms, munitions and medical supplies. The report lists the concerns of both sides and information on the general state of affairs.
Abstract 51
This report, issued on May 23, 1944 by an official representative of Army Command "North Ukraine" discusses the general state of affairs for April, 1944. It notes the population's support for the OUN program and its struggle for an independent Ukraine. The report indicates that the UPA is the military arm of the OUN. The position of the UPA regarding the Germans has been non-commital, one of marking time until Germany makes clear its stand vis-a-vis the idea of creating an independent Ukraine. The report assesses the strength of UPA forces in the area of Rohatyn at approximately 3,000-5,000 men, some of whom are scattered among the villagers. The report also draws attention to the hostility towards the local Polish population and the matter of securing food supplies for the insurgents. The section of the report dealing with Soviet partisans gives information on their activities, skirmishes, acts of sabotage as well as intelligence operations, radio communications with Moscow, etc. It concludes with a review of both Soviet and German propaganda activities (leaflets) directed at the general population.
Documents 44
This document, issued by the Oberkommando der Heeresgruppe Nord-ukraine (Army Command "North Ukraine") on April 18, 1944, includes the translation of a letter from "Okhrim," the commander of an unidentified UPA unit, addressed "To the Supreme Command of the German Army in Halychyna" on April 2, 1944. The letter begins by informing that two German agents had fallen into the hands of the UPA and that upon having mistaken the UPA for the NKVD, they immediately divulged information about the Germans. The remainder of the letter deals with the cooperation between the UPA and the Wehrmacht. It notes that as far as the UPA is concerned, cooperation will be possible only if the Germans stop terrorizing the Ukrainian population and release political prisoners. The letter is quite specific in delineating the areas of possible cooperation as well as in listing the type of arms and materials needed by the UPA. The identity of both the author of the letter - "Okhrim," and that of his Chief-of-Staff - "Taras," has not been established.
Ленин - ну Бог с ним. У него девок в эмиграции много было. Точнее было поле для выбора.
А предствь в схроне лесном мужикам помимо грабежа чем еще заниматься долгими вечерами. Но водку пить (горилку). Но ведь несколько мужиков в течение нескольких лет в одной землянке спят.
Тут недалеко до беды.
презабавнейшая ситуация.
гражданин не владеет родным языком, обвиняет в этом школу, где его "недоучили". за пределами школы он, очевидно, абсолютно немел и глох.
даже примеры людей, которые в русскоязычной местности прекрасно освоили украинский язык в школе и за ее пределами ему ни о чем не говорят.
так беднягу насильно русифицировали, что даже язык, на котором говорят 97% (навскидку) населения его родного города - знает с трудом.
вот у меня в школе были постоянно проблемы с химией. это, конечно, не от того, что у меня к химии способностей нет или я ленился, а, ясен пень, из-за того, что мне ее плохо преподавали, и вообще, в СССР химия всячески притеснялась. и не надо мне рассказывать про одноклассников, у которых по химии были пятерки! я-то знаю, как оно на самом деле...
Последний раз редактировалось Че Бурашка; 14.07.2008 в 11:07.
2 урока в неделю это в среднем 10% от общего количества уроков. Мало? А есть еще предмет "литература", тоже минимум 2 урока. Мало? Если ученик дебил, то ему хоть 10 уроков в день сделай, он дебилом и останется. Учителя - учат, а ученики - учатся, если результат плохой, это чья вина, учителей или учеников? В моем классе из 30 человек было 10 медалистов и 2 тупаря, получившие вместо аттестата справку... Это учителя плохие или у кого-то с мозгами проблема? Не нужно, повторю, искать оправдание собственной неполноценности.
В Украине никто никого не знасиловал. Не было Украины, не существовало, не надо придумывать новейшую историю, была УССР, на территории которой в образовательных учреждениях был обязательный предмет "укр.мова", от изучения которого освобождались лишь дети военных... Если в Вашем колхозе ситуация была с точностью до наоборот, могу лишь посочувствовать. Будьте точны в терминологии. И геволт идет не из-за того, что укр.мова внедряется повсеместно, а из-за того, что это происходит за счет планомерного вытеснения русского языка. Что вместо сочинений русских классиков дети будут читать какую-нибудь Эльвиру Молдован. Лично мне начхать, мой ребенок получит от меня, все что нужно. А вот за державу обидно, так как в массе своей будут выращены поколения свидомого быдла, годные лишь на то, чтобы выносить утки за престарелыми канадцами или мостить дороги в Португалии.Так українська мова була дійсно знасилувана в Україні.І можете ви хоть з піною з рота доказувати протилежне,вам ніхто не повірить.Якби якісно викладали в російських школах,ви би не піднімали такий гевалт,бо бачите вас заставляють в державних установах говорити українською.
А хотите, проведите эксперимент. Откройте в любом городе-миллионнике школы с паритетом рус-укр 50/50. Угадайте с трех раз, в какие из них будет недобор, а в какие - перебор. И не надо рассказывать, шо пусть сначала в России будет так, а мы посмотрим. Не Россия пришла на все готовое и начала диктовать свои правила. А потрудилась сперва.
Идите сами работайте чиновниками, я говорю совершенно о другом, что миллионы людей лишены права выбора, которое им вроде бы как гарантировано Конституцией.А як інакше?Хочете працювати чиновниками попрацюйте над собою.Я розумію що ви більш ліниві ніж ті українці які виїхали в Росію,але ж вони вивчили і гвалту не здіймають.
Во-первых, сколько я себя помню, в Одессе был проспект Шевченко, улица Гоголя, дворец культуры имени Леси Украинки и т.п. Во-вторых, если вы обличаете все пороки советского строя, то не стоит их брать себе на вооружение. Иначе это обмен шила на мыло. И опять же, любимый прием оправдания каждого свидомого, когда ему пеняют на недопустимость того или иного процесса, в ответ - а шо, коммунисты лучше делали, а в России так же? Какого перца все время проверять на себе теорию относительности? И "сусидня держава" появилась в 1991 году, не раньше. А таблички с Лениным и Сталиным на улицах появились во время союза нерушимого. Вы бредите через слово, сколько можно? Когда Ромко рассказывает как его дед боролся за свою землю, мне так и хочется попросить его показать землеотвод и карту боевых действий его воинского подразделения. И сравнить, за чью землю таки он боролся. Много на себя берете, громадяне.Тепер про славлення своїх героїв у себе дома.Вибачте ще зовсім недавно ваш дорогий Ленін,Сталін і другі герої вашої сторони не височіли майже в кожному місті і містечку,а то і селі?Не іменами героїв сусідньої держави були названі тисячі вулиць як на Західній так на Східній Україні.У нас в кожному селі і місті були вулиці Лєніна,Кірова,Сталіна,Пушкіна,Лермантова,і т. д.Я не умалюю значимість Пушкіна і Лермонтова для російської культури.Але на Україні були українські письменники.І на Україні їхніми іменами треба б називати вулиці.
Индустриальная улица в Киеве уже носит имя великомученика Гонгадзе. Или Гетьмана. Не помню. Одному дали Машиностроительную, другому - Индустриальную. Про улицу Дудаева во Львове вообще говорить не стоит.Хоча особисто моя думка,що вулиці потрібно називати так як в США-№1 №2,або аполітично квіткова,виноградна ,тиха,індустріальна і т.д.
Так хто кому нав"язував і нав"язує своїх героїв?
Давайте зразу за одним махом відновим статус кво,а потім будемо встановлювати нові правила.
Короче, статус-ква у нас не выйдет. Недостойны.
Я не червонец, чтобы всем нравиться
Шановна ЛЕнс.В даному випадку я говорив не про Вас.Є тут такі товариші,котрі зовсім не товариші.Вони займаються словесним мазохізмом. З ними взагалі безрезультатно вести дискусію,бо вони не чують ніяких доказів.Це різні чебурашки ,брєжнєви і другі.Я чогось скоріше порозумівся з Акуліною.Якщо вступати в дискусію ради бажання залити комусь сала за шкіру,то краще не вступати в неї зовсім.Я розумію що їх болить душа за СРСР але нічим їм не допоможу,СРСР канув в лету і потрібно вчитись жити в нових умовах.Умовах незалежної України.
Я не розумію,хто Вас заставляє кричати слава героям УПА,ОУН і т.д.МЕні здається ніхто.Я також не розумію таку бурхливу реакцію на присвоєння звання героя України Шухевичу.Кому від цього стало гірше або ліпше жити.Конкретно на Вас це позначилося.Ні .На мені теж.Комусь це сподобалося,а комусь ні.Коли давали 4 зірки героя СРСР Л.Брєжнєву Чен бурашка напевне теж топав ногами і кричав який Брєжнев герой.Чи ні?Але мені від цього не було ні холодно ні жарко.Тепер Ющенко нагородив вашого Ківалова по-моєму орденом."За масові фальсифікації під час президентських виборів"так за нього говорили під час виборів?А тепер орден?А "головного бандита"якого навіть в тюрму садили Колеснікова знову ж таки нагороджують орденом.Так казали-бандитам тюрми.А зробили навпаки-ордени.Упаси мене бог,я не звинувачую Колеснікова в чому небудь.Для цього є спеціальні органи.Я показую-яка політика грязна штука,і коли з "остервенением" доказуєш протилежній стороні що небудь подумай,що правди в чистому виді немає ніде,є напівправда.Так що не варті вони(політики)наших нервових клітин,щоб ми з-за них пересварилися тут в нашій державі.Так само і про тему нашої гілки.Багато чого там було,але не можна заперечувати те що воно було взагалі,як не можна говорити про те що там були всіф погані,і воювали за німецький порядок.Перш за все там була також політика,зі всіма своїми позитивними і негативними сторонами.
А результатом насаждения галицких героев становятся подобные лозунги:
Иными словами, Вы согласны с тем, что ценность государственной награды упала ниже плинтуса. А тем более, высшей награды государства.
К слову, когда Брежневу в 78 году вручили орден "Победа", ветераны тоже роптали. Потом, справедливости ради, указ о награждении был отменен. И многие его награды были ему вручены его же камарильей, зная его любовь к цацкам.
"Украинский язык не знаю, но считаю его родным"Да, а еще наверное не мужчина, а чоловік.
Еще один...![]()
Обіжений мужчина?![]()
Пистолет и доброе слово - это лучше, чем просто доброе слово(с).
Социальные закладки