| ||
Тема: Языковая проблема - 3D
а зачем? Какое Ваше дело до уровня образования собеседника, если собеседник не пытается Вас учить тому в чем сомнительны его знания?
о це так, и Вы начинаете прозревать!2) Непотрібно мови та літератури класти на ваги, як якийсь шмат сала!! Що кому подобається...
Кстати, а "мову надо класть" на одни весы "не як с салом", а просто с салом?
Вы меня с кем-то перепутали, я не стремлюсь говорить на украинском. Это Катринка страдает от отсутсвия языковой средыы.
У меня чисто практический подход к языкам: надо говорить на том, который в данной ситуации удобнее.
Перепрошую, а ви мої попередні пости бачили? Сторінка 1276, наприклад...
Ви мабуть не зовсім мене зрозуміли. Я багато разів підкреслювала, що абсурдно порівнювати мови "на вагах". Цілком згодна, це не шмати сала. Українська не гірша і не ліпша за інші мови, питання тільки в тому, чи необхідно російськомовним громадянам України володіти нею вільно, або достатньо шкільного курсу - а удосконалювати її можуть ті, кому це ціково або необхідно. Також україномовні мешканці можуть не розмовляти російською, якщо не почувають у цьому потреби.
Щодо літератури - це не постійний показник, і те що зараз "літературних хітів", написаних українською, менше, ніж відомих книжок російських письменників - нічого не зазначає. Так, у 18 столітті російська литература була значно менше розвинена ніж англійська або французська (мені Ломоносов на думку спав як письменник того часу, але для сучасної людини його твори цікаві мабуть лише як взірок творчості того періоду, на відміну від Шекспірівських п'єс) а за часів розквіту латинської культури більшість інших народах сиділи у печерах. Зараз, на мій погляд, не дуже багато сучасних українських книжок "легких жанрів" - детективів, фентезі і т.д. Дитяча література не задовольняє... Але все це може змінится - як не банально це звучить, потрібні лише таланти. АЛЕ це мають бути добровільно-україномовні таланти.
Я нічого не маю проти тих, хто захоплюється творами Шевченка, і до речі рання його творчість мені самій до смаку. "Але "Заповіт", на мою думку - це твір жорстоко-фанатичний, і те що його вважають зразком української літератури, вішають на ще й вішають на стіни в школах ще й у молодших класах- це просто жах.
Пушкін - особа неоднозначна, але все ж таки у шкільній програмі вивчаються його досить нейтральні твори, без негативного забарвлення. І вивчення російської літератури не зафіксовано на його особі. Можливо, це залежить від конкретного вчителя.
Социальные закладки