Сообщение от
Молния
И снова к теме задач))) наткнулась сегодня, таки то не про сложение задача была, а на умножение.
Я теперь сама не понимаю - ребенок прав тут, или учитель?

Показать скрытый текст комментарий к этому фото
Перепрошую, що знов про порядок запису задач на множення: але треба поставити крапку у цій маячні.
Я витратив сьогодні майже три години, щоб розібратися, звідки воно пішло - і вважаю, що витратив час з користю для дітей. А це - головне, у чому полягає робота педагога.
Бо крок за кроком треба зменшувати кількість незрозумілих та нелогічних вимог, якими нашим дітям забивають голови.
Отже.
За журналістською звичкою, завжди намагаюсь докопатися до суті, до першоджерела.
І ось що нарешті знайшов: саме ця книжка є основним нормативним документом викладання математики для багатьох вчителів початкових класів
Богданович М.В., Козак М.В., Король Я.А. Методика викладання математики в початкових класах: Навч. пос.. – 3-є вид., перероб. і доп. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 336с.
Зверніть увагу, що у книжці, яку мені надали наші вчителі початкових класів як джерело цієї дивної "норми" про порядок запису множників, вказано:
"... в текстових задачах на множення, ЯК ПРАВИЛО (виділене мною - С.Г) спочатку зазначається множник, а потім - множене"...
Тобто: якщо це навіть має якесь значення (у чому сумніваюсь) - це НЕ обов'язково.
Можна, якщо вчитель вважає за потрібне, звернути увагу на бажаність (але аж ніяк НЕ обов'язковість) такого порядку запису.
Ну а знижувати за це оцінку дитині, яка вірно вирішила задачу - чистісіньке свавілля.
Це все, що треба знати учасникам дискусії про аргументи захисників цієї дивної "традиції".
(с) Сергій Горбачов
Социальные закладки