Вот этот материал прочитала в газете, Это обращение Юрия Кармазина -Партия защитников Отечества" к Одесситам к дню Конституции Украины..
"Хочу нагадати всім українцям, у тому числі й парламентській опозиції, деякі штрихи з політичної діяльності імператриці Катерини II.
Катерина II проводила політику, спрямовану на остаточну ліквідацію автономії України: у 1764 було скасовано гетьманство, у 1765 розформовано козацькі полки на Слобожанщині, у 1775 остаточно ліквідовано Запорізьку Січ, у 1782 у Гетьманщині ліквідовано полкову та сотенну адміністрацію і запроваджено поділ на три намісництва, у 1783 розформовано козацькі полки на Лівобережжі і юридично запроваджено кріпосне право.
У 1785, видавши «Жалувану грамоту дворянству», Катерина II законодавчо оформила права і привілеї російського дворянства і прирівняла до нього українську козацьку старшину, закріпивши за нею земельні володіння. Катерина II особисто віддавала накази про придушення антикріпосницьких виступів в Україні — Коліївщини у 1768 та Турбаївського повстання 1789–93.
У галузі культури правління Катерини II позначилося подальшою русифікацією України. У 1783 у Києво-Могилянській академії було запроваджено російську мову викладання.
У 1786 було проведено секуляризацію церковних земель, чим завдано шкоди церкві в Україні.
Ось неповний перелік тих „благодіянь”, які встигла зробити для України імператриця Катерина II.
Тарас Шевченко в своєму знаменитому творі „Сон” дав чітке визначення „заслуг” Катерини II перед Україною:
„Це той П е р в и й, що розпинав
Нашу Україну,
А В т о р а я доконала
Вдову сиротину”.
В іншому творі – містерії „Великий льох” Кобзар говорить:
Чи я знала,..
Що тая цариця –
Лютий ворог України,
Голодна вовчиця!..
Невже 200 років, які минули з тих часів, нічого не навчили нас? Невже ми допустимо, що нас знову почнуть розпинати, та ще й ставитимемо пам’ятники своїй ганьбі?"
КТО ТО ХОЧЕТ ВЫВСКАЗАТЬ СВОЕ МНЕНИЕ ПО ЭТОМУ ПОВОДУ? (КСТАТИ НЕДАВНО В ЭФИРЕ ОДНОЙ ИЗ ТЕЛЕПРОГРАММ,ОН ТОЖЕ ВРОДЕ ЧТО-ТО ГОВОРИЛ ЧТО ГОРОД ОБЯЗАН СВОИМ ПОЯВЛЕНИЕМ НЕ ТОЛЬКО ЕКАТЕРИНЕ) ИНТЕРЕСНО ВАШЕ МНЕНИЕ ПО ЭТОМУ ВОПРОСУ

Социальные закладки