Скарга
на дії співробітників ДАЇ
(згідно зі ст. 287-289 КУпАП)
Я, *******, 13.01.2011 року, в 00:20. керуючи а/м «Toyota», д/н ******, був безпідставно зупинений співробітником ДАІ *******
Підійшовши, співробітник ДАІ представився нерозбірливо та не назвавши причини зупинки виказав вимогу надати йому для перевірки документи в супереч вимогам.
Керуючись ч.2 ст.5 Закону України „Про міліцію” я попросив інспектора вказати законну причину зупинки мого транспортного засобу, на що інспектор відповів що він не зобов`язаний пояснювати водієві причину зупинки.
Після того, як я надав інспектору документи (посвідчення водія, талон попереджень до посвідчення водія, реєстраційний талон на транспортний засіб, доручення на право керування автомобілем) він кілька разів запропонував мені в службовий автомобіль ДАІ. Після моєї відмови інспектор з моїми документами пішов до службового авто. Приблизно через 40 хвилин інспектор повернувся до моєї машини і запропонував мені підписати протокол і постанову про вчинення правопорушення передбаченого ч.1 ст.126 КпроАП. Мої зауваження відносно безпідставності звинувачення, бо поліс цивільної відповідальності в мене є в наявності, інспектором були проігноровані, інспектор відмовився надавати мені протокол на підпис в мою машину, змусивши мене тим самим вийти з автомобіля, для підпису протоколу і постанови. У поясненні до протоколу я написав свою НЕ згоду з діями співробітника ДАІ – вказавши номер страхового поліса цивільної відповідальності і вказавши термін дії його.
Зазначені дії співробітника міліції я вважаю незаконними з таких підстав.
Згідно Закону України "Про Міліцію"
ст.11 Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається
право:
21) обмежувати або забороняти у випадках затримання
злочинців, при аваріях, інших надзвичайних обставинах, що
загрожують життю і здоров'ю людей, рух транспорту і пішоходів на
окремих ділянках вулиць і автомобільних доріг;
зупиняти
транспортні засоби в разі порушення правил дорожнього руху,
наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту
або забруднення ним навколишнього середовища, а також при
наявності даних про те, що він використовується з протиправною
метою;
Цей перелік є вичерпним.
Очевидно, що безпідставні або з тих причин, що не передбачені законодавством, зупинки транспортного засобу, порушують права громадянина України гарантовані Конституцію і Законами України.
Згідно Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"
21.2. Контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:
Державтоінспекцією МВС України під час проведення державного технічного огляду, реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а також при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
Після зупинки мого авто інспектор не вказав жодної з законних причин перевірки наявності страхового полісу (договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності)
Відповідно, до вищевикладеного прошу:
1) Скасувати постанову (серія номер) про притягнення мене до адміністративної відповідальності
2) Провести перевірку дії співробітника ДАІ, який зупинив мене 13.01.2011 у 00.20 годин м. Одеса на вул. Бунина.
3) Повідомити мене письмово про рішення стосовно постанови та результати перевірки у строки передбачені Законом України "Про звернення громадян".
*****.
Дата
підпис
Социальные закладки