Написано про США, но вполне справедливо и для Украины.
(полный текст - только для подписчиков, поэтому я процитирую здесь выборочно)
Показать скрытый текст США не вдалося впоратися з коронавірусом
У США 25% від усіх захворілих у світі, хоча там проживає лише 4% населення планети. І, за іронією долі, В'єтнам, населення якого становить менше третини американців, але де зафіксовано лише 416 випадків COVID-19 і жодного летального результату, співчуває Америці.
Звідки взялася ця інертність?
Якщо, не дай бог, Америку буде поховано під лавою, як Помпеї, і археологи майбутнього візьмуться за розкопки, то не сумніваюся: першим знайденим артефактом, який зможе дати відповідь на питання, що ж все-таки трапилося, стане дешевий і простий предмет — захисна маска.
І ця річ, покликана прикривати рот, красномовно свідчить про те, що багато хто зійшов з розуму. Зокрема, захисна маска повідає, як найбагатша країна в світі виховала управлінців і громадян, які перетворили прикривання носа і рота на питання свободи слова і культурний маркер, — те, чого не зробила жодна інша країна в світі.
Це дуже швидко відкинуло США назад у боротьбі з COVID-19. Суспільство, здатне політизувати таку просту річ, як захисна маска, може зробити яблуком розбрату що завгодно — фізику, гравітацію, дощі, можете продовжити список. А суспільство, яке політизує все, ніколи не зможе повністю реалізувати свій потенціал у хороші часи або запобігти найгіршому в погані.
І ось де зараз опинилися США. Порівнявши ті жертви, на які пішло Найвеличніше покоління американців, щоб захистити країну від нацистських загарбників, з тим, яку малу ціну нинішнє покоління має заплатити, щоб захистити себе від COVID-19, — просто носити захисну маску, — ви позбудетеся дару мови.
Не можна вибачити. Опір носіння маски в пандемію — не що інше, як егоїстична, Лібертаріанська нісенітниця, що маскуються під захист свободи, як у коміксах: «Не наступай на мене, але я можу дихати на тебе».
І все-таки американський президент і віце-президент, а також більшість республіканських губернаторів і їхніх послідовників виправдовують опір обмеженням особистої свободи. Адже носіння маски — найефективніша річ, здатна стримати поширення вірусу, щоб ми повернулися на роботу, а діти — в школу.
Віце-президент Майк Пенс, який завжди радий прикрити впертість Трампа, накинув на все це елегантну конституціональну шаль. На питання репортера під час мітингу Трампа в Талсі про те, чому президент не стурбований відсутністю масок і соціального дистанціювання на своєму заході, Пенс заявив: «Я хочу нагадати вам, що свобода слова і право на мирні зібрання записані в Конституції США. Навіть в умовах кризи у американського народу не відбирають його конституційні права».
Ось це обман.
Джон Фінн, почесний професор у Весліанському університеті, у статті для The Conversation.com зазначив: «По-перше, маска не заважає самовираженню. Крім того, Перша поправка не є абсолютною. Всі конституційні права залежать від повноважень уряду щодо захисту здоров'я, безпеки та добробуту суспільства».
Дослідження, проведене Boston Consulting Group, в якому країни не тільки згладили криву коронавірусу, а й «розчавили» її, виявило, що ключем до відновлення економіки і стримування вірусу стало: «фізичне дистанціювання, часте миття рук і носіння масок». А також той факт, що уряди цих країн розробили докладні настанови для всіх трьох заходів, коли йдеться про робочі місця, школи і громадський транспорт.
Носіння маски під час пандемії є ознакою поваги до співгромадян і сусідів — незалежно від їхньої раси, віросповідання або політичної належності. Носіння маски каже: «Я турбуюся не тільки про себе. Я турбуюся і про тебе. Ми всі є частиною однієї спільноти, однієї країни і однієї і тієї ж боротьби за те, щоб залишатися здоровими».
Социальные закладки