Сообщение от
Bivaliu
Вам усім там, за "порєбріком", важко усвідомити просте, а тим, хто на цьому заробляє, просто немає сенсу цього робити.
Заборонити мову ніхто вже не міг, а от витіснити її зі всіх сфер життя - будь ласка. Тому один командуючий в Одесі ще в недавні часи доповідав, що ввести українську мову немає можливості, бо немає її носіїв, а "у целом" (як казав Горбачов) особовий склад не бажає цього.
Яким чином витісняли мову? Та дуже просто: керівництво майже всіх владних і державних установ розмовляло "на язикє", що примушувало решту підлаштовуватись під начальство.
До речі, повідомте, скільки шкіл в Одесі були українськими скажімо в 80-х рокав, при розвинутому соціалізмі з "чєловєчєскім ліцом"??
Наочним і прикрим прикладом моїх слів є показана у програмі "Жди меня" зустріч двох сестер, які не бачились 75 років. Розлучились перед війною, бо батька забрало НКВС, а дітям, щоб не стати "ЧСИР" і вижити, порекомендували щезнути. От вони і подались хто і куди...
Так от, та бабуся, що прожила понад 60 років у США - розмовляла українською мовою, ще тих років. А от та, що прожила 75 років у Чернігівській області УКРАЇНИ - чомусь російською, що було не лише прикро чути (дивитись), а й звучало дико та ганебно, бо народились і росли вони в українській сім'ї, а батька їх знищила кацапня, як буржуазного націоналіста, бо був він інженером на час приходу "визволителів"!?
Ви очевидно трохи або темна, або заангажована кацапська людина з повною відсутністю відповідних знань, але з повними штанами апломба.
Почитайте те, яка мова використовувалась у Одесі в 20-х роках І ЧОМУ. Як навіть закорінілі кацапи та євреї, що намагались зберегти прибуткові і шкурні посади, навипередки вчили тоді українську?
Чому у подальшому склалась інша ситуація я вже писав, повторюватись не буду навіть для обдарованих.
До речі, наведіть приклад "украинский...хоть и помешанный с польским" у Львові? Окремі слова використовуються.., але назвати із-за цього українську мову там перемішаною з польською - відверта глупість. І не Ви перший пробуєте навішувати ярлики.., і до Вас тут були подібні, які взагалі стверджували, що української мови не існувало, а її придумали поляки "в піку" імперії.
На цьому дискусію з Вами припиняю. Не вабить мене спір з невігласами та провокаторами, що переслідують певні цілі, а не шукають правду/істину.
Почитайте результати переписів населення, ознайомтесь з кадровою політикою совка на протязі всього його існування та причинами переселення великої кількості кацапського і "окацапщеного" населення навіть у ЗУ, я вже мовчу щодо півдня України, візьміть не царські укази, та "валуєвські циркуляри", а постанови ЦК КПРС 50-х років щодо зближення правопису української та російської мов. Партії нічим було більше зайнятись? Чи це саме і є приклад того, про що я вже не раз тут писав??
Социальные закладки