Під час свого візиту до Канади Михайло Саакашвілі відвідав благодійний захід на підтримку «Проекту Протезування в Україні», який проходив у Культурному центрі Св. Володимира в Оквілі. За два роки існування проекту було проведено 2 місії з протезування в Україні, надано і встановлено протези 16 укранцям, проведено безліч медичних консультацій», — повідомляє Українсько-канадський новинний портал «Новий шлях».
Михайло Саакашвілі говорив про весь спектр українських проблем, одночасно підкреслюючи великий потенціал України: «Така країна як Канада, це результат праці також і українців. Це доказ для мене і для всіх українців, які залишаються в Україні, що нічого поганого в нас не закладене, що ми не народилися бути корумпованими, що ненормально бути злодієм, ненормально терпіти несправедливість. Українці – один з найталановитіших і найпрацьовитіших, дуже цікавий народ».
Він сказав, що провів майже 13 років свого дорослого життя в Україні і вважає себе українським політиком, хоч і підкреслив унікальність факту, що колишній голова однієї держави став посадовцем і політиком у іншій.
Також «Новий Шлях» взяв інтерв’ю у Михайла Саакашвілі.
Грузія вважалася одною із найбільш корумпованих країн, але Ви її швидко змінили. Звідки в Україні повинні починатися зміни – згори чи знизу?
Це два різних випадки. В Грузії народ не був готовий, а в Україні, я впевнений, народ готовий до змін. Багато буде залежати від нових керівників держави, і вони обов’язково прийдуть. В Росії, Білорусії, Україні, Молдові і Грузії зараз йде спроба формувати політичну систему, коли всі ресурси концентруються в одних руках і вибори залишаються формальністю. Наприклад, у Молдові є якийсь олігарх, який володіє Молдовою, і там нема ніякого значення, яка буде партія керувати, – поки є Плахотнюк, він все вирішує. Те ж саме на жаль відбулося в Грузії. В Україні цього ще немає, у нас є політичний клас. Серед всіх тих народів український – найбільш налаштований заважати владі це зробити. Я думаю, що Україна буде першою, яка розвалить цю систему. Коли Україна почне реальні реформи, це призведе до розвалу системи Путіна і низки імітаційних режимів в цьому регіоні.
У Вас в Грузії вийшли досить швидкі реформи. Якщо в Україні народ більш готовий до реформ, то значить вони можуть пройти ще швидше?
Україна більш готова для реальних реформ, ніж, наприклад, свого часу Сингапур. Це дуже працьовитий і талановитий народ, він любить правила, і коли є правила, українцям дуже зручно. Я не можу цього сказати про грузинів, до реформ це не було так. Але українська еліта – менш здібна, ніж народ. Правий був Грушевський, коли казав, що Україною керують люди, яким вона не потрібна. Зараз це дійсно так. Елементарний приклад – я дуже інтенсивно лобіював українське вино. Я робив те ж саме в Грузії, грузинське вино було відоме, але якість була дуже низька. Ми це змінили. Зараз вони експортують і це одне з джерел зростання сільського господарства. Україна може виробляти у 7 разів більше вина, ніж Грузія, і дуже високої якості. Але коли я намагався переконати наших можновладців, починаючи з Президента, що це потрібно, вони цього не розуміли, тому що ніхто з них ніколи не п’є українського вина. Вони п’ють французьке, італійське. Або наприклад, я говорю, що не треба будувати гідроелектростанцію у Дністровському каньйоні, тому що ми будемо там заробляти набагато більше за рахунок туризму. В Грузії я зупинив будівництво ГЕС у туристичному каньйоні. І люди там зараз заробляють за рахунок туризму – туди приїжджають щорічно 300 тис. іноземців. Але коли я про це говорю, люди з Києва цього не розуміють, тому що вони ніколи не їздять відпочивати в цей каньйон. Для мене ці речі важливі – якщо ти відчуваєш свою країну, ти маєш все це любити. Народ все це любить набагато більше, ніж влада. До влади треба привести людей, які будуть пишатися не новою яхтою в Монако, а тим, що вони побудували новий курорт десь під Херсоном, у Дністровському каньйоні чи на Закарпатті.
Зараз багато інформації про те, що в правоохоронних органах, особливо в Донецькій і Луганській областях, з’явились люди, яких підозрюють у сепаратизмі. Чи влада не боїться, що це вийде з-під контролю, як у 2014 році?
Я вважаю, що корупція – важлива частина російського міру. Коли повертається корупція, повертається російський мір, зокрема в правоохоронних органах. У мене був випадок – 3 дні тому нас зупинили біля Києва двоє поліцейських, вони були під алкоголем і вимагали хабаря. Потім вони побачили, що це я, і втекли. Вони там стояли, як в старі часи, і було таке враження, що нічого не змінилось. Це поки що не масово, але якщо це починається, треба дуже швидко реагувати і повертати Україну на шлях реформ. Зараз Одесу і Закарпаття влада віддала місцевим сепаратистам, тому що вони домовилися. Але такі домовленості не можуть тривати дуже довго. Зараз сепаратисти готуються, в Одесі мер Труханов створив приватну армію. У 2014 р. там сепаратисти не були готові достатньо, а зараз вони готуються. Я залишив Одесу, тому що Порошенко в моїй боротьбі з місцевими кланами підтримав клани. Зараз він призначив свого губернатора і зараз у цього губернатора є проблеми з Трухановим, тому що Труханов не сприймає будь-який вплив центральної влади в Одесі. З такими людьми не можна бавитись, тому що дограєшся. Те ж саме сталося в Донецьку, коли влада гралася з Ахметовим, щоб він гарантував щось, і вони догарантувалися.
Скільки часу є в України, щоби провести реформи?
Я думаю, що в України немає часу. Україна може дуже швидко розвинутися і стати наддержавою Європи завдяки інтенсифікації сільського господарства, приватизації, правильному експортуванню ресурсів, зниженню податків, туризму, легалізації економіки. Інша альтернатива – це втрата державності. В нас є загрози сепаратизму на півночі, на півдні, на заході і на сході.
Коли відбудуться вибори у Верховну Раду?
Треба все зробити для того, щоб вони були достроковими, тому що ми втрачаємо населення. Зараз люди масово виїжджають не тільки з Західної України, але зі всіх регіонів. І виїжджає молодь, що найгірше, тоді як раніше заробітчани – це були люди середнього і похилого віку. А зараз молодь втратила надію на майбутнє країни і це трагічно.
Більше інформації за посиланням
https://www.newpathway.ca/politiki-zhurnalisti-koshty-ukrayini/
Социальные закладки