Прийшли гості до тебе у хату. Ви їх впустили, пригостили, вони поїли, ноги на стіл поклали і сказали: несмачне, хазяйка не така і взагалі, це тепер їхня хата, а ви - квартиранти. Ну якось так себе москалі поводять в Україні. Не знаю, звідки у них взялися ілюзії про те, що наше – то їхнє, але ж є таке!
Я ніколи себе патріоткою не вважала, поки не поїхала 8 років тому в Крим. Після 2 тижнів відпустки у Криму ставлення до українського питання змінилося. Я побачила, що таке українофобство і змінила ставлення до «українських москалів» з нейтрального у бік до націоналістичного.
Відразу кажу: до росіян, які живуть у Росії мені абсолютно байдуже. А от до москалів, що живуть в Україні й гордо заявляють, що хохли – гівно, Росія – зе бест, а «ваш укрАинский я учить не буду» толерантності у мене нема.
Тому, коли взнала, що Ірина Фаріон у Полтаві, пішла подивитися на неї. Бо для мене ця тьотя – дуже радикальне уособлення української ідеї.
Я про Ірину Фаріон вперше почула у світлі скандалу. Пам’ятаєте, як вона дітям у дитсадку розповідала, що їхні імена – неправильні? Тоді я дуже обурювалася як мати: оце б до моєї дитини пустили якусь чужу тітку і вона розповідала б сину як правильно йому називатися. Але потім згадала, що мій малий би той тест пройшов і мене відпустило. Справді, хай краще з Фаріон поговорить, ніж з якимось москалем, який йому вякатиме, що не розуміє української.
Вобщем, мої враження від Фаріон:
Мінус: таки ж на Гітлера схожа...
І жестами, і поведінкою, і абсолютною впевненістю у своїй правоті, і нетерпимістю до тих, хто по інший бік ідеї. Та й зал її слухав з таким захопленням, як свого часу німці – свого вождя…
Плюс: ні, не Гітлер, а Шевченко.
Уявіть собі: ніч, вогник у вікні, сходка людей, усі зачаровано слухають тендітну женщіну, яка полум’яно розповідає їм про українську ідею, а ще – про український правопис, історію, бесіда дуже інтелектуальна, майже інтимна, атмосфера – реально дуже доброзчлива. От зуб даю: на сходках Партії Регіонів такого немає. У «синіх» – музика, повітряні кульки й халявна жрачка. Весело і кожен – сам за себе! А от відчуття об’єднаності, відчуття патріотизму – немає. Немає і все!
І знову про «мінус»: Фаріон – тьотя реально страшна.
Зараз, як «пугало» для москалів вона просто чудова! Можна казки страшні на ніч розповідати москалю про «Если будешь себя плоха вести – придьот Ирина Фарион и укусит за бачьок!» Але це зараз , поки «Свобода» не у більшості ...
Но уявіть, що фаріонівці захоплять владу?
Москалів і жидів – нах хаузе, українців, які хочуть говорити російською – у гетто. За вживання російськомовних слів у публічному місті – штраф. Поступки Росії на території України будуть лише у ракурсі: вам зручніше, щоб вас застрелили чи бажаєте, щоб повісили? Іншого вибору у них не буде.
І усе-одно, націоналісти – не фашисти:
1. Гітлерівська ідея про вищість арійської раси, звісно, трохи перекликається з «Україна понад усе!» свободівців, але ж, пардон, ми ні до кого не ліземо. Ми у себе, у своїй хаті хочемо керувати нарешті. Не лізьте – і ми вас не займатимемо.
2. Да, і Гітлер, і Фаріон, москалів не люблять. Фаріон ще й непрозоро так натякає, що молодці ті, хто ворогів (а ми ж знаємо, хто для неї вороги) «стріляв, поки патронів вистачило». Но! Ми ж у Московію не премося їх стріляти, а тільки тих, хто до нас зі своїм уставом. От спитайте у ментів, хай проконсультують, якщо застрелити бандита у себе у хаті – то самооборона, а не напад. Не карається по закону.
І наостанок ось вам цитата від Ірини Фаріон, яку мабуть, у полтавських ЗМІ не повторять або поріжують. Воно трохи пафосне, але мені сподобалося.
Я її запитала про те, що і мене, і багатьох моїх знайомих цікавило:
-А може, саме на економіку нині потрібно кинути усі сили, і потім уже мову відстоювати?
- Якщо Ви справді так вважаєте, то Ви уже програли. Народ, який думає тільки про хліб тільки на хліб і матиме – це Павличко. А Рікардо, батько світової економіки, казав: «Народ, що немає чести, не матиме й хліба». От ви собі обрали владу, яка пам’ятник Леніну знести не може. І якщо думаєте, що ваші пенсії не залежать від того, що Ленін стоїть , то я вам не лікар, щоб це пояснювати. Я політик, який пропонує іншу модель розвитку держави.
Социальные закладки