Показать скрытый текст Особливий формат: Битва за тещу
Тещу Вадима Колесніченка обвинувачують у тому, що вона отруїла свою підлеглу
Десятипроцентний водний розчин аміаку, який ще називають нашатирним спиртом, продається у будь-якій аптеці. Використовується, здебільшого, у медицині – при запамороченнях. Однак, за невірного застосування – внутрішньо – ця прозора рідина може стати знаряддям убивства – зупинити дихання людини і спричинити тяжкі опіки стравоходу та шлунку.
Саме так у вересні 2007-го сталося на Черкащині з вихователькою Жашківського дитсадку «Золотий ключик» Галиною Хрущ, яка дивом уціліла після ковтка смерті. Напоїла підлеглу нашатирним спиртом завідувачка того ж таки закладу – Валентина Македон.
Схопила мене отак за щоки, перехилила голову назад, сильно стиснула і почала казати: Пий!«Схопила мене отак за щоки, перехилила голову назад, сильно стиснула і почала казати: Пий! І почала мені з пляшки лити оцей нашатирний спирт. Мені зразу усе запекло, я тільки вскочила, від вогню цього і далі не пам’ятаю нічого», – розповідає потерпіла.
Історії передував тривалий конфлікт між жінками. І нині одна наполягає, що їй помстилися, а інша стверджує – злого умислу не мала.
«Просто був нещасний випадок, більше нічого. Який буває на кожному виробництві, на кожному підприємстві», – стверджує завідувачка дитячого садка Валентина Македон.
Ще одна героїня цієї історії – Алла Мусієнко. Вона працює у дитсадку методистом. І є донькою завідувачки. Як стверджують місцеві, родички влаштували у закладі самоуправство, часто привселюдно лаяли і принижували підлеглих. Під час однієї з таких сварок Галині Хрущ стало зле. Викликали медсестру, однак, завідувачка взялася рятувати непритомну самостійно – нашатирем, заливши отруйний розчин прямісінько у рот. Далі був виклик «швидкої», реанімаційне відділення і переполох у всій Жашківській лікарні.
Кілька місяців жінку інтенсивно лікували від опіків 2-го ступеня дихальних шляхів та стравоходу.
«Я не можу ні дихати, я не можу переносити фарби, я не можу їсти перченого, соленого, не можу пити газованого, не можу їсти холодне. Я часто хворію на горло, в мене пропадають голосові зв’язки», – розповідає про наслідки історії з нашатирем Галина Хрущ.
Натомість, винуватиця трагедії не поспішала навіть вибачитися за зухвалий вчинок. Тому, вийшовши з лікарні, Галина звернулася по захист до міліції та суду.
Можливо, судді пожаліли винуватицю з поваги до віку – жінці 70 років?«Засудили Македон. Визнали винною. Міра запобіжного заходу – підписка про невиїзд. На мою користь і Македон стягнули 1 тисячу 800 гривень матеріальної шкоди, і 5 тисяч моральної шкоди», – повідомила Галина Хрущ про перший вирок у справі, який ухвалив суд Жашкова.
Завідувачку зняли з роботи. Однак, згодом ситуація змінилася.
«Чотири судді винесли вироки Македон, визнавши її винною, але після того, як до влади прийшов такий визначний політичний діяч, як наш шановний президент Віктор Федорович, все повернулось по-іншому», – розповідає представник потерпілої в суді Іван Морщавка.
Прокуратура зняла обвинувачення, Звенигородський суд Македон виправдав, відновив на посаді та постановив виплатити 52 тисячі гривень моральної шкоди. Потерпілій – зась!
Звідки ж такі дивні привілеї у людини, яка ледь не до смерті напоїла підлеглу? Можливо, судді пожаліли винуватицю з поваги до віку – жінці 70 років? Та жашківчани кажуть, що секрет в іншому.
«Ну зять же у неї депутат Верховної Ради. Колесніченко. Він завжди виступає, як оце передача в нас йде Шустер», – пояснює медсестра Євгенія Коваль.
Вадим Васильович Колесніченко – чоловік молодшої доньки Валентини Македон, Лілії. Він не просто народний депутат, але й один з керівників парламентського комітету з питань правосуддя, знаний як палкий прихильник російської мови як другої державної. У Жашкові кажуть, що всі судді в країні у нього під ковпаком. А тому й ухвалюють рішення на догоду родичці. А у травні торік – взагалі сором втратили.
Ну зять же у неї депутат Верховної Ради. Колесніченко. Він завжди виступає
«Для того, щоб догодити тещі такої поважної особи, як Вадік Колесніченко, Апеляційний суд Черкаської області з почуття дуже великої поваги до особи, яка здійснила злочин, і яка не хотіла їхати на суд, зробив виїзне засідання в Жашкові», – розповідає представник потерпілої виховательки в суді.
Такої милості в Україні не знали навіть політичні бранці. Разом із суддями з Черкас – за 200 кілометрів – до Жашкова приїхала і прокурор, - розповідає журналіст Максим Савчук. Він особисто побував на виїзному засіданні і першим розповів про «нашатирну справу» у ЗМІ.
«Захисники не змогли отримати будь-якого документа, який би підтверджував хворобу якусь пані Македон. Тобто, усно було сказано, що ми пішли вам на зустріч, Валентина Василівна, і тому приїхали. А захисники просили якогось документа – медичну довідку, що вона не може приїхати до Черкас, тому суд приїхав до Жашкова», – згадує журналіст.
Засідання перетворилося на шоу з драматичним кінцем. Єдиному свідку злощасної пригоди в дитсадку – медсестрі Галині Скрекотень раптово стало зле. А тому судді не змогли встановити справедливість і перенесли засідання.
Представник Галини Хрущ у суді Іван Морщавка переконаний, що причиною раптового погіршення стану медсестри став стрес. «Вона боялася говорити правду, тому що її можуть притягнути до кримінальної відповідальності», – каже він.
Медсестра повністю залежить від завідувачки дитсадка або просто боїться родичку народного депутатаМедсестру забрала швидка. Нам вдалося знайти цю жінку у місцевій лікарні і розпитати про трагічні події 6-річної давнини.
«Я бачила перевернуту пляшку. Більше я нічого не бачила. Скільки воно туди попало – чи воно попало, чи не попало, цього я не бачила», – стверджує медсестра дитячого садка Галина Скрекотень.
Очевидно, медсестра повністю залежить від завідувачки дитсадка або просто боїться родичку народного депутата. Інакше – чого б змінювала свої свідчення на користь VIP-тещі? Ще 5 років тому вона точно пам’ятала, як розчин аміаку потрапив до горла виховательки.
Зі свідчень Галини Скрекотень на судовому засіданні від 14 лютого 2008 року:
«Поки я відкривала вікно, обернулась назад до столу, то Валентина Василівна… вже був відкритий нашатир і вже був коло рота, і вже ллявся в рот».
Між тим, Валентина Македон та її донька наполягають, що самі є потерпілими – стільки бруду на них вилилося через цю історію з нашатирем. Мовляв, і схудли на 15 кілограмів, і сивини додалося.
«Якби, можливо, не цей зять, у нас би було менше проблем, вірите?», – бідкається старша донька підсудної Алла.
Натомість, клопоту якраз додалося у працівників дитсадка, яким не вистачає духу показати обличчя – так вони бояться віп-тещі.
Працівниця дитячого садка Тамара розповідає, що коли в садочку довідалися, що Македон відновили на роботі завідувачки, то усі плакали. «Весь колектив плакав, коли вона мала повертатися. Ну, така жінка. Важка. Дуже важка. Я начальник – ти дурак», – каже вона.
Чергове засідання Апеляційного суду Черкаської області призначають на 7 червня. Однак, навіть тоді, коли свідок одужала, знайти справедливості та встановити або спростувати факт лиходійства Македон не вдалося. За кілька хвилин до початку до потерпілої сторони підійшла помічниця головуючого судді та поцікавилася – навіщо приїхали. Хіба Македон не попередила, що засідання не буде? Зрозумівши, що сказала зайвого, секретарка спробувала накивати п’ятами, однак, обурені представники Галини Хрущ разом з журналістами наздогнали її.
Теща Вадима Колесніченка продовжує наполягати, що нашатир до рота Галині Хрущ не заливалаНаголосивши, що помічниця просто обмовилася, головуючий суддя Микола Швидкий пояснив, що довести або спростувати провину Валентини Македон не вийде, оскільки один із суддів колегії раптово захворів.
Резонно поцікавившись, чому про перенесення засідання попередили лише сторону обвинуваченої, Галина Хрущ почула відповідь, що суд не мав її координат.
Представники потерпілої просто в очі заявили головуючому, що пов’язують таке зухвальство з боку суду винятково з родинними зв’язками обвинуваченої віп-тещі.
У відповідь суддя, його помічниця та прокурор пішли по-англійськи.
Оскільки головуючий суддя Микола Швидкий відмовився надати документи, що дійсно свідчили б про хворобу його колеги, ми вирішили самотужки розшукати хворого суддю Руслана Попельнюха в лікарняних закладах Черкас. За кілька годин він знайшовся в травматологічному відділенні місцевої лікарні.
«Если вас интересует, что со мной случилось – вчера на тренировке повредил колено. Вас устраивает такой вариант или нет? Или вы все подгоняете под шаблон какого-то дела и думаете, что вот специально так хотелось сорвать судебное заседание?», – атакував нас судя.
Ми, до речі, довідалися, що суддя Попельнюх лікується амбулаторно і проводить в лікарні лише кілька годин на день. Та крім того, попри травмоване коліно, ходить самостійно, без милиць. Їздить додому ночувати, та на резонансне засідання приїхати не зміг. Однак, найцікавіше в іншому – травму служитель Феміди дістав в робочий час. У середу, 6-го червня, в першій половині дня він, як ми з’ясували, був у спортзалі. Це стало зрозуміло, коли ми запитали у прийомному відділенні, коли саме суддю доставили до лікарні.
Того, хто перетворив здорову жінку на каліку, уже 6 років не можуть покаратиА тим часом теща Вадима Колесніченка продовжує наполягати, що нашатир до рота Галині Хрущ не заливала – це був нещасний випадок. Усі ж публічні звинувачення називає вигадкою.
«Мене звинувачують у всьому. Набрехали, вибачте на слові, в газеті, набрехали скрізь в Інтернеті, і я ше повинна дати це інтерв’ю? Це в смислі в том, шо я винна?», – бідкається Валентина Македон.
Її адвокат, між тим, не хоче пояснити, чому не приїхав на засідання і з якого дива лише його підзахисну повідомили, що суду цього разу не буде, змусивши хвору Хрущ даремно їхати за 200 кілометрів.
А за словами віп-тещі, потерпіла Хрущ лише прикидається немічною. Насправді, її хвороба – це «фокуси».
Що сталося з Галиною Хрущ, і наскільки небезпечні травми вона отримала? Відповідь на ці питання шукатимемо у лікарів-комбустіологів. Фахівців, які знаються саме на опіках.
За словами Сергія Стаскевича, заступника головного лікаря столичного опікового центру, потрапляння нашатирного спирту на слизову оболонку ротової порожнини загрожує некрозом тканин та рецепторів, каліцтвом і навіть смертю – якщо аміак потрапить до трахей, легенів чи шлунку.
Галина Хрущ отримала опіки 2-го ступеню дихальних шляхів та стравоходу. І нині не може вести нормальний спосіб життя. А ту, хто перетворив здорову жінку на каліку, уже 6 років не можуть покарати. І це в черговий раз свідчить – судді бояться відомого зятя Валентини Македон. А саму обвинувачену не хочуть карати інстинктивно – від гріха подалі. Хоч Вадим Колесніченко і стверджує, що сфери його впливу не достатньо для того, аби чинити тиск на суддів Вищого спеціалізованого чи Апеляційного судів.
«Как я, уважаемый, влиятельный политик, не воздействовал на решение Высшего специализированного суда, который у меня под пятой, как мне говорят. Поэтому, это меня сейчас не интересует. Как состоится дело, будет приговор, тогда будем как-то комментировать», – говорить Вадим Колесніченко.
Від часу, коли преса звернула увагу на нашатирну справу, минуло майже півроку. Однак, на вирок кривдниці потерпіла Галина Хрущ так і не дочекалася. 4-го жовтня обидві сторони прийшли до черкаського Будинку правосуддя і довідалися, що в колегії знову відбулися втрати – у судді Топала стався інфаркт. Відтак, слухання справи починається по новому колу.
«За цей час, з сьомого червня, всі судді встигли перехворіти, кожен із суддів встиг сходити у відпустку. Тобто процес навмисне затягувався. Якби пан Вадим Колесніченко не був депутатом ВР, то все було б по закону», – вважає представник Галини Хрущ в суді Іван Морщавка.
Потерпіла та її захисник не втрачають надії почути вирок своїй кривдниціГоловуючий у справі Микола Швидкий пояснювати хворобливість своїх колег не готовий. Із журналістами він узагалі небагатослівний і весь у справах.
Засідання починається в присутності «грифонівців», яких вперше запросили для охорони порядку. Валентина Македон просить прибрати телекамери. Але судді вирішують не виганяти журналістів.
Галина Хрущ не стримує емоцій. Вона вкотре переконує: Валентина Македон налила їй до рота нашатир не тому, що хотіла її привести до тями і сплутала ліки, а щоб помститися.
«Людина погрожувала, що роздере мені рота. Людина до цього, до 14 вересня тероризувала мене, і я вважаю, що людина скоїла злочин і вона повинна за цей злочин відповідати. Від чого я впала, скажіть будь ласка? Ви тиснули на мене і кричали», – переконує постраждала.
«Наміру в мене не було її ні отруїти, ні вбити, абсолютно нічого, я тільки надавала допомогу», – наполягає обвинувачена Валентина Македон.
Цікавий момент: на відміну від своїх попередніх свідчень, пані Македон тепер усіляко уникає конкретики навіть в елементарному: наприклад, вона не може сказати напевне, чи потрапив нашатир до рота підопічної. Завідувачка дитсадка тепер зазначає, що лише «піднесла» пляшечку: «Я піднесла до рота, щоб їй лити. А медсестра в цей час хотіла відкрити вікно і каже: Василівна, нашатир! Я пляшечку – раз на стіл. Вона кричить – випльовуй! Вона плюнула, ну там нічого вона не виплюнула»
Однак, раніше пані Македон говорила дещо інакше. У постанові про зміну обвинувачення від 18 лютого 2008 року, читаємо:
«Підсудна Македон пояснила, що коли Хрущ Г.І. стало погано, вона вирішила надати їй медичну допомогу. Взявши пляшку зі столу, яку принесла медсестра Скреготень Г.В., вона подумала, що це заспокійливе та почала крізь зуби лити рідину з пляшки в ротову порожнину Хрущ Г.І. Після того, як медсестра Скреготень Г.В. крикнула, що це спирт, вона відразу припинила, та почала разом із медсестрою надавати медичну допомогу Хрущ Г.І.»
Аби дізнатися, чому Валенина Македон змінює свідчення та розвіяти чутки про безпосередню юридичну підтримку депутатом Колесніченком захисту тещі, ми вирішили поспілкуватися з адвокатом завідувачки дитсадка Олексієм Біланом. Безуспішно.
Впливовий зять переконує, що в цій історії правди немає, а є політика, піар і недобросовісна конкуренція«Це не мої обов`язки давати вам коментарі!», – відмахнувся він.
Показово, що крім Білана, на бік відомої тещі стало і держобвинувачення. І підстав для компенсацій за тривале лікування та моральну шкоду прокуратура не бачить.
Попри те, що Апеляційний суд слухав справу впродовж усього дня, рішення оголошено не було. Наступне засідання призначили на 17-е жовтня.
«Простій людині, в якої немає ні зазхисту, немає фінансів, немає грошей і немає впливового зятя, такого як у неї Колесніченко, її криші, то людині простій добитися справедливості неможливо. Хорошого немає чого очікувати, і повірте, перенесли суд на сімнадцяте число, я до нього не доживу, бо вона мене за ці дні просто кончить на роботі», – постраждала вихователька просто у відчаї.
За кілька місяців Апеляційний суд Черкаської області повертає справу до Звенигородського районного суду. Уже в цьому – 2013 році тамтешні служителі Феміди мали кілька шансів оголосити вирок родичці Вадима Колесніченка. Однак, не поспішали ними скористатися – переносили засідання з усіляких відверто надуманих причин. Ми приїхали на чергове засідання 22-го березня.
Крапку в гучній, майже 6-річній кримінальній справі проти тещі Вадима Колесніченка на цей раз має поставити Звенигородський районний суд Черкаської області. Чи не побояться служителі Феміди покарати віп-родичку?
Потерпіла та її захисник не втрачають надії почути вирок своїй кривдниці. Однак, на судовому засіданні дізнаються про чергові докази втручання у 6-річну справу «згори». Як з’ясувалося, матеріалами зацікавився однофамілець зятя Валентини Македон, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко. А тому – вона була розшита.
«У зв’язку з надходженням листа Голови Вищої ради юстиції Колесніченка, кримінальна справа по обвинуваченню Македон Валентини Василівни у вчиненні злочину, передбаченого ст.128 КК України була розшита для можливості зняття якісних ксерокопій процесуальних рішень, які приймались у справі з часу її надходження до суду», – оголошує суддя Звенигородського районного суду Тетяна Гончаренко.
У народного депутата – шість десятків родичів. Каже, поки кожному допоможеш, то виб’єшся із силДля чого однофамільцю зятя Валентини Македон ксерокопії кримінальної справи – залишається лише здогадуватись. Між тим, тяганина у нерівній судовій баталії віп-родички та простої виховательки дитсадка триватиме й надалі. До засідання, на якому мали оголосити вирок – не підготувався захисник обвинуваченої.
Засідання у нашатирній справі перенесли на 9 квітня. Затягування іще на три тижні – це чергове свідчення небажання суддів оголошувати справедливий вирок тещі відомого політика.
Як же так сталося, що рідна теща залякала увесь Жашків і тримається на короткій нозі із представниками Феміди, ми запитали у самого Вадима Колесніченка. Впливовий зять виявив одностайність із родичкою і переконує, що в цій історії правди немає, а є політика, піар і недобросовісна конкуренція.
«Если бы я занимался делами родственников, то у меня не было бы возможности заниматься своей парламентской деятельностью, основной. Поэтому деятельностью, жизнью родственников я не занимаюсь», – відрізав Вадим Колесніченко.
Як з’ясувалось, у народного депутата – шість десятків родичів. Каже, поки кожному допоможеш, то виб’єшся із сил. Натомість, постраждала від нашатирю Галина Хрущ сил лише набирається – попереду черговий етап нерівної боротьби з депутатською тещею.
Попри безліч доказів, свідчень очевидців та висновки повторних судово-медичних експертиз у цій ніби дрібній справі досі немає справедливого кінця, тобто законного вироку. Судді не ризикують. Або просто інстинктивно бояться Вадима Колесніченка – людину, котра очолює підкомітет з питань звільнення суддів при парламентському комітеті з питань правосуддя.
А тому 70-річна віп-родичка, проти якої порушено кримінальну справу, продовжує керувати дитячим садком, а звичайна, незаможна вихователька того ж таки закладу змушена втрачати останні краплини здоров'я, терплячи відверті знущання VIP-тещі і оббиваючи пороги судових установ.
Социальные закладки