Показать скрытый текст Олег Тягнибок: Сегодня у нас на востоке такой результат, который был на западе четыре года назад
Олег Тягнибок: Сегодня у нас на востоке такой результат, который был на западе четыре года назад
...
- Якою буде ваша національна політика? Точніше: якою буде ваша політика в царині міжнаціональних стосунків? Гасло "Україна для українців" є для вас актуальним?
- По-перше, я б хотів сказати, що зараз відбулися вибори місцеві, а на місцевому рівні ми не можемо впроваджувати національну політику, яка визначається в парламенті...
- Власне, мова про західну Україну...
- А що там? Все як було, так і залишиться. В регіонах не ведеться якась окрема національна політика, відмінна від загальнодержавної. Ми не змінюємо своєї Програми захисту українців, в якій в нас чітко та ясно усе задекларовано...
І де ви таке чули гасло - "Україна для українців"? Від "Свободи" його чули? Ніколи ви таких слів не чули. Могли почути інше: "Україна для українців, а також для тих представників національних меншин, які проживають у нашій державі, які шанують українців, які не топчуться по нашій мові, не плюють на наші традиції, які знають зміст нашої Конституції і хочуть жити за нашими законами".
Це політика, яка є притаманною для будь-якої цивілізованої європейської країни. Ми ніколи, виступаючи на захист українців як представників титульної нації, не виступали проти інших національностей.
Наше гасло незмінне: ми за себе, але не проти когось. Ми захищаємо свої права, але не на збиток когось іншого. Так, в Україні проживають представники близько 140 національностей, хоч під часу перепису населення хтось назвав себе "скіфом" або ще кимось... Але ж ми розуміємо, що Україна є моноетнічна держава, бо згідно будь-якого політологічного правила, коли в країні проживає понад 75 відсотків одного етносу, вона є моноетнічною, а згідно останнього перепису, на території України проживає 78,7 відсотків українців.
Так, є ще 21,3 відсотки населення, яке належить до інших національностей. І ми зовсім не заперечуємо проти того, аби вони мали змогу реалізовувати свої культурні та освітні права, але при цьому не створювали проблем для українців.
- Що значить "не створювати проблем для українців"? Тут надто широкий простір для трактування. Певні угруповання вважають, що "чорні" створюють проблеми для українців, за що їх і б'ють...
- А цим повинні займатися правоохоронні органи. У "Свободи" є цілий розділ програми, присвячений нелегальній еміграції. У нас зазначене таке - можу вам зацитувати: "треба ухвалити закон про суворіші антиеміграційні заходи та вдосконалення системи депортації чужоземців, посилити охорону державного кордону та запровадити систему обов'язкової реєстрації громадян, які прибувають на територію України, а також, у зв'язку із загрозою міжнародного тероризму та зростання злочинності, запровадити систему біометричного контролю", тобто мова про відбитки пальців та сітківки ока...
А чому так не має бути в Україні? Ми, коли йдемо до посольства Великої Британії по візу, маємо там свої "пальчики" залишити? Маємо. Або коли їдемо в Арабські Емірати - там тобі візу не дадуть, якщо ти сітківку ока не сфотографуєш.
- Я переформулюю попереднє питання: євреї та росіяни Львова, Тернополя і Франківська відчують на своїй шкірі, що до влади прийшла "Свобода"?
- В позитивному сенсі - так. Вони за нас у більшості і голосували. Мене не далі як сьогодні по дорозі в офіс покликала жінка, яка продавала цигарки. Проста бабуся, що виживає на мізерну пенсію. Вона мене впізнала, ми розговорились.
Київ на цих виборах не голосував, але вона сказала, що три під'їзди в її будинку готові голосувати за "Свободу". А сама вона - білоруска. І я вам можу показати тисячі листів від неукраїнців, які висловлюють нам свою підтримку.
Подібний випадок був і в Кременчузі, коли до мене також підійшла жінка і сказала: "Я тебе по телевізору бачила і хочу з тобою поговорити. Я - русская", - сказала вона і запевнила мене, що вся її сім`я буде голосувати за "Свободу".
А знаєте, чому? Бо ми, як сказала вона, передбачувані. На відміну від всіх тих жуликів, які тільки те й роблять, що крадуть, на відміну від всіх тих "ліберастів" - олігархічних прихвостнів, ви, мовляв, передбачувані, бо що кажете, те й будете робити. І ще - ви поважаєте свою націю, а значить не будете принижувати нашу. Повірте, все це - міф, міф про те, що національні меншини стурбовані приходом "Свободи". Що, хтось соціологічне опитування проводив? Ні. Я от маю іншу інформацію щодо їхнього ставлення...
- Якби зараз повторився 2004 рік, ви б виголосили на Яворині свою відому промову із застосуванням ключового слова - "жиди"?
- Я ніколи не відмовляюся від того, що було зроблено мною.
- Але чи повторили б ви це зараз? Чи все-таки знайшли для агітації більш толерантні вислови?
- Я вважаю, що надмірна політкоректність та толерантність є причиною багатьох наших бід.
...
- А як тоді розуміти ваші слова - коли вас запитали, чи будете ви балотуватися на наступних президентських виборах, а ви відповідаєте, що, мовляв, хтозна - можливо, "я тоді вже й не буду лідером "Свободи". Визріває конкурент?
- Я лишень перший серед рівних. Я не вождь, не диктатор і не самодур, яким мене малюють наші конкуренти. Бачите, люди, які є членами ліберальних партій, вони не можуть зрозуміти, що у нас абсолютно інші підвалини закладені. Саме тому ми і є ідеологічною партією. Сьогодні я є лідером, завтра хтось інший, і, повірте, для мене це не так вже й важливо.
- Тяжко повірити, що Тягнибок - людина з помірними амбіціями. Після успіху на заході ви, очевидно, готуєте експансію на схід?
- Вона вже відбулася. Сьогоднішні результати на східній Україні відповідають тим цифрам, які ми показували на Заході у 2006 році. Знадобилось чотири роки, щоб східна Україна проголосувала так, як західна.
- Тобто?
- Наприклад, чотири роки тому ми у Франківську отримали 2,4 відсотка. Зараз стільки ми маємо у Харкові. А у Франківську тепер - під 30 відсотків. Чотири роки тому 0,36 відсотка ми отримали в Києві. Тепер же такий результат у нас у Донецьку...
- Сподіваєтесь колись мати 30 відсотків у Донецьку?
- Тридцять - не тридцять... Час покаже. Динаміка наших результатів свідчить, що з кожним роком "Свобода" бере все більший відсоток. Від виборів до виборів ми збільшуємо число прихильників у кілька разів.
- А ви свідомі того, наскільки менталітет "східного" виборця відрізняється від "західного"?
- Ну, відрізняється... Можливо, через те, що на сході бракує про нас інформації. Буде більше інформації - буде й інше ставлення. Я ж вам вже навів конкретні факти: сьогодні у нас на сході такий результат, як був на заході чотири роки тому. Для нас це дуже важливо.
- Це я зрозуміла. Цікавить інше: з чим ви підете на схід на наступних парламентських виборах? З ідеєю про титульну націю?
- Та з тим же, з чим і на захід. Ми якраз і відрізняємося від інших політичних сил тим, що не розказуємо на заході одне, а на сході - інше. Звичайно, ми не маємо особливих ілюзій щодо Донецька. Але пристойний результат на українському Донбасі ми матимемо обов'язково.
- Олександр Єфремов назвав перемогу "Свободи" "тривожним сигналом". Для вас це піар, комплімент чи застереження?
- Ні перше, ні друге і не третє. Нам байдуже, що про нас каже Єфремов. Думка Єфремова нас не цікавить. Нас цікавить думка наших прихильників...
Социальные закладки