Сімейне насильство в одному окремо взятому місті.
Відчуття, що тебе ґвалтують кожного дня, а ти не можешь нічого зробити. Ґвалтують під красиві слова про піклування, під звіти як все в родині добре. Навіть звуть сусідів свідчити. Сусідів, які багато років знають про насильство в родині але мовчать. Бо, по суті, приймають в цьому процесі мовчазну співучасть.
Ось таке враження від сесії. І від останнього місяця.
Ось Чому я не пішла на сесію. Коли нас туди з «барського плеча» допустили.
Ось чому мені було неймовріно соромно слухати виступи деяких депутатів та виступ мера. Ось чому мені хотілось відвести очі, коли я чула як вони відповідають жінкам загиблих військових.
Ось чому мені було соромно дивитися на обличча деяких людей в залі, з якими ми всі разом виросли в цьому місті, багато пройшли і зараз вони перетворилися в тих самих мовчазливих сусідів, які бачать як ґвалтують нас всіх і мовчать. Бо домовленості..
в вас ще є можливість показати, що ви не ляльки системи. Що в вас є громадянська Позиція. Що ви нарешті решт залишаєтесь людьми!!!
Але для цього треба мати сміливість.
я не пішла на сесію ще й тому, що я не вмію розмовляти з людьми, які брешуть в обличча та розмовляють штампами. Я не розумію як з ними поводитися.
Коли за 1,5 місяці в них вже змінилось 4 версії що до суду і зараз залунала нова - це бюджет 20 року і ніхто не збирався витрачати 106 млн.
Але навіщо тоді ви цей тендер внесли в 23 році?
Коли вже почались протести на бюджетній комісії була названа сума 55 млн. До кінця року. Але цю версію також «відмінили»
Наступна версія 10 млн, щоб викопати котлован.
І нарешті знов сьогодні нова версія - так як ми хвилюємося за майбутніх заключних та ми більш ніж 10 млн не витратимо. Але тільки щоб закінчити декілька камер з гідними умовами , які вимагать європейські партнери.
При тому, що все місто знає що це просто принципова позиція під назвою «Ми не прогнемось»
І всі знають. І все місто в кулуарах це обговорює. Але коли вони виходять під камери вони сидять і мовчать.
А ще виходять нові й нові тендери під гучні слова що ми виділяємо купу грошей для військових.
Але чомусь всі сором’язливо мовчать, що великі суми на військо почали виділяти лише через 1,5 року. Саме під протести. Бо за перщі 1,5 року було виділено лише 220 млн. Ви ж самі надали звіт. 220 млн це сума навіть Меньша, ніж зібрали люди в місті - фонди, волнтери, жінки та родини військових..
За серпень і вересень влада нарешті почала рухатися. Добре. Але цього замало. Чому? Тому що купа питань не закрито. І люди знов і знов виходять тільки тому, що бачать скільки питаннь не закрито - військові, соціалка, бомбосховища, дахи, лікарні, ребцентри, ремонти домівок, які вже постраждали від ракетних обстрілів..
і витрачати навіть 100 тис не можна на щось типу ялинок чи фасаду.
Коли в вас пожар ви купуєте вогнегасник, а не нові штори. Ви не починаєте ремонт, коли пожежа.
Але система замість того, щоб чути суспільсво, знов виходить і каже вже на сесії
(Як кажуть військові) через рот мера
Ті хто вас виводить на протест - вас обдурив.
ТОЙ, ХТО ВАС ВИВОДИТЬ!!!
Тобто через 1,5 міс, не зважаючи на те, що вони всіх нас перевірили вже, що вони чудово знають що навіть не було жодного зібрання, чи якогось чата, де б ми дискутували як і що робити - не має. Що жодна партія, чи бізнесмен, чи центральна влада не має відношення до явища, яке вже по всій краніі проходить. Виходять все інші і інші місця є, так само як ми є, з тим самим закликом- припинить витрачати кошти на бісові тендери.
Що просто люди вже настільки втомилися бачити цей багаторічний розпіл але звикли і мовчали всі роки, під час війни вирішили що мовчати вже не можно.
Бо кожна копійка це життя.
Але влада досі намагається принизити нас і наше бажання змінити ситуацію коли під час війни витрачаються кошти на фасади чи ремонти будівель, які можуть почекати до кінця війни.
Система навіть не намагається змінювати.
Кажуть, що політики повині вміти домовлятися. Але ми не політики.
Ми не хочемо з вами домовлятися.
Ми хочемо, щоб ви перестали брехати та почали працювати так, як би і у вас не має іншої країни. Бо в нас іншої немає.
А поки що, в нас таке відчуття, що недай божже ворог прийде сюди, ви швидко нас тут залишите. Наодинці з вашими судами, пам’ятниками, ялинками та дорогами на п’ять полос. Які ви будуєте та ремонтуєте з вашими кишеньковими ФОПами та фірмами. І про це всі також знають..
Бо інакше ваше бажання купувати ремонтувати будувати щось, окрім необхідного для виживання міста та необхідного для тих, хто це місто та країну захищае - просто не пояснити.
Дякую всім, хто в робочий день витратив свій час та вийшов встати поруч. Я навіть не очікувала, що стільки буде людей.
Одесити ви маєте собою пишатися. В решті решт нам з вами не буде соромно. Ми намагаємося щось змінити.
А ще я тепер точно знаю скільки обличч в місті, хто багато і гучно каже про патріотизм, а на ділі виявились частиною цієї гнилої системи.
Дивитися як ви намагаєтесь сидіти на двох стільцях навіть не сумно- смішно.
Я би припинила після сьогоднішнього дня кудись виходити але там стоять дівчата та жінки такі самі як я. Вони стоять зі світлинами своїх чоловіків, синів та братів. Вони ледь-ледь стримують сльози. Вони знають вже як це, коли у військового не має самого необхідного щоб захищати. Вони знають яка ціна може бути..
Вони вже не повернуть своїх, але вони виходять заради іньших. Щоб менше було таких світлин.
Вони виходять і чують, що їм заплатили..
Ми повині зламати цю систему та змусити владу робити свою справу гідно. На всі сто відсотків, а не для звітів заради свого політичного майбутнього.
Тому що саме вони а не ми бажають залишитися в політиці та завдяки цбому залишитися біля корита бюджетів. І війна для них лише привід та можливість забрати собі ще більше.
P.S. Ну і звісно Вибачаюсь, що знов не на підборах прийшла і без прикордонників. Не встигаю за вашими версіями. А за пожежну машину на мітингу - дякую. Бо Її поява там, та поява купи поліцейських з дубінками- Це про ваш страх. Бо страх перед суспільством відчувають лише ті, хто знають, що вони винні.
Розкажіть про це одеситам. Ось така в нас вийшла сумна історія про комунікацію з владою. Ми для них проплачене ніхто..
Социальные закладки