До уваги журналістів!
Мене звати Тарас Трояк. Я займаюсь БПЛА з 2013 року і привіз перший БПЛА DJI Phantom в Україну з Китаю, де в той час проживав. Цим першим коптером було відзнято будинок міністра Захарченка, після чого 16 Січня 2014 року дрони були заборонені диктаторськими законами, але після революції гідності - це все було відмінено. В 2014-2015 зареєстрував бренд DJI в Україні та став офіційний партнером цієї китайської компанії в Україні. Також в 2014 році заснував Всеукраїнська Федерація Власників Безпілотників для відстоювання інтересів власників БПЛА, розробників, та виробників де до сьогоднішьного дня є головою.
Ми відкрили 3 магазини: в Києві, Одесі, Львові і були найбільшим гравцем на ринку з власним сервісним центром, академію, відділом розробок.
Після початку вторгнення, я перший хто публічно повідомив інформацію про можливу роботу DJI на стороні ворога, а саме про проблему з Аероскопами та визначенням операторів. Після цього, компанія DJI зупинила поставку дронів в Україну та Росію.
Після цього, я почав активно думати про власне виробництво дронів для ЗСУ і ми його запустили в Липні 2022 разом з партнерами. Після цього, я почав збирати інформацію щодо ситуації на фронті з БПЛА, про їх потреби і виявилося, що дронів для середньої-дальньої розвідки на фронті майже немає, в основному там знаходяться моделі китайських виробників Autel/DJI, які легко визначаються ворогом та мають дальність до 7 км. , в той час українські БПЛА - мають дальність 30-60 км.
Крім цього, до мене надійшла інформація від компаній та волонтерів, що виникла проблема з експортом всіх дронів та компонентів для виробництва БПЛА з Польщі, бо по ним було встановлені обмеженння з польскої сторони (подейкують на прохання Української) і вони всі стали з кінця Травня товарами подвійного призначення і для експорту цього товару став потрібен дозвіл української сторони для отримання польського дозволу на експорт в Україну, що цей товар взятий під контроль в Україні.
До мене звернулася компанія в якої виникли з цим проблеми, і ми 4 місяці намагалися отримати дозвіл офіційним способом, але в нас це не вийшло. Тільки публікації в ЗМІ переписки з головою експортного контролю України, ситуація зрушилася і дозвіл ця компанія отримала.
Після того, як ми виробили перші комплекси та їх протестували, я вирішив дізнатися як їх поставити на озброєння і стикнувся з великим опором спочатку апарату Генштабу, а саме відділу БПЛА, де мені пояснили, що це займе мінімум 5-24 місяців, і що скоріше за все просто так ми ці випробування не пройдемо. Про всі проблеми щодо допуску Українських виробників я розказав також в інтерв’ю Юрію Романенко (посилання в першому коментарі).
Мене ця вся ситуація дуже занепокоїла, бо мої друзі воюють на фронті, і в них немає потрібних БПЛА і я вирішив розібратися в цій проблемі.
За інформацією з деяких моїх джерел виглядає на те, що відділ БПЛА Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine по указці керівника Президентської фракції David Braun (Давид Арахамія) блокує допуск всіх інших виробників крім 10 компаній, які пройшли випробування до. Також, я дізнався що не менше 50% від всіх замовлень від Генштабу на десятки мільярдів гривень отримує компанія, яка з ним пов’язана без жодних тендерів, в той час як інші виробники не отримують таких замовлень, що може вказувати на корупцію та зловживання впливом.
Я вирішив запросити його на публічні дебати щоб це все проговорити, але він від них відмовився і почав погрожувати в фейсбуці.
Після опублікування цього посту в Фейсбуці 04.11.2022 за мною було встановлено стеження з метою залякування, а може й фізичної ліквідації, а пан Арахамія почав мені погрожувати в коментарях фіскальними та іншими органами, а також сказав що жалко, що зараз не 2014 рік, так би можна було б приїхати і швидко розправитися зі мною іншими способами. Також, через деякий час він повідомив, що має інформацію з росії щодо начебто моїх транзакцій в 2014 році. Я одразу перепитав звідки така інформація, але він не відповів. Після цього, я опублікував пост, що пан Арахамія може мати прямий зв’язок з російськими спецслужбами.
З цього дня, за мною постійно слідкують люди кавказької національності втручаючись в моє приватне життя, а сьогодні 06.11.2022 коли я був у Володимирському соборі я побачив стеження за собою двох чоловік та викликав поліцію.
Поліція затримала одного з них, і сказала що в пояснення він сказав що «прийшов попросити поїсти бо він переселенець», при цьому видно, що вартість його речей дозволяє йому поїсти в ресторані.
Після цього, ми разом з моїми адвокатами поїхали в районний відділ поліції, де він перебував, і дали пояснення, а також написали заяву про злочин щодо стеження за мною. Я викликав співробітника СБУ, але він відмовився продовжувати термін його затримання і сказав що «то нещасна людина і її треба відпустити». Після цього я повідомив цю інформацію у всі можливі західні посольства та спецслужби.
Моя головна мета - щоб в Генеральному штабі та Міністерстві оборони України дозволили всім українських виробникам поставляти дрони для ЗСУ в багатотисячних кількостях по спрощеній процедурі, розмістили у всіх українських виробників необіхідно замовлення на виробництво, щоб наші хлопці могли ефективно проводити розвідку та не гинули на фронті від рук противника.
Прошу українських та іноземних журналістів провести власні розслідування щодо можливих корупційних та інших зловживань в цій тематиці та допомогти висвітлити проблему на міжнародному рівні задля її системного вирішення.
Тоді Українські виробники можуть поставляти тисячі дронів для ЗСУ, а Україна - може стати новою високотехнологічною країною та перемогти у війні!
В даний час, я відчуваю, що все ще є небезпека моєму життю, що за мною стежать і я вказав осіб, які можуть бути до цього причетні в цій та попередніх моїх публікаціях.
Також, я хочу офіційно звернутися з заявою до НАБУ щодо співпраці по програмі захисту викривачів корупції та надати мені відповідний захист та охорону.
P.S. Якщо Ви виробляєте БПЛА і хочете до нас долучитися, заповніть будь-ласка цю форму і ми спробуємо допомогти Вам з цими питаннями:
https://bit.ly/3DIwp7c
Социальные закладки