Показать скрытый текст Дезінформація про COVID-19 може підірвати рекомендовані заходи. Що можна зробити?
(Колонка написана в співавторстві з співголовами сектора охорони здоров’я в Лабораторії з питань боротьби з бідністю ім. Абдули Латіфа Джаміля Массачусетського технологічного інституту: Джозефом Дойлом, професором менеджменту та прикладної економіки Массачусетського технологічного інституту, і Карен Макур, професором Паризької школи економіки)
Поява вакцин проти COVID-19 дає світові надію на припинення пандемії, але багато країн як і раніше виснажені вірусом, що поширюється. Поки ми чекаємо повсюдної доступності та розповсюдження вакцин, профілактичні медичні заходи, такі як соціальне дистанціювання, носіння масок і миття рук будуть і далі мати вирішальне значення для стримування хвороби.
Деякі просто не можуть дотримуватися цих рекомендацій. Наприклад, багатьом бідним людям доводиться боротися з перенаселеністю, обмеженим доступом до чистої води і мила і відсутністю надійних мереж соціального захисту.
Однак крім матеріальних обмежень є й інші, пов’язані з інформацією та довірою. Деякі можуть не знати керівних принципів суспільної охорони здоров’я або не розуміти конкретних кроків, яких необхідно дотримуватися. Дезінформація про COVID-19 може підірвати рекомендовані заходи. А в деяких випадках відсутність довіри до самої системи охорони здоров’я може знизити дотримання рекомендацій.
У той час як на початку 2020 року біомедичні дослідники та експерти у сфері суспільної охорони здоров’я намагалися дізнатися про новий коронавірус, економісти та інші соціологи приступили до тестування політики і програм щодо COVID-19. Зібрані ними дані містять важливі уроки для подолання інформаційних обмежень, боротьби з дезінформацією і зміцнення довіри до систем охорони здоров’я. Ці знання можуть також сприяти поліпшенню поширення інформації та розширити використання вакцин проти COVID-19.
Одне з досліджень включало відправку відеоролика про COVID-19 з текстовими повідомленнями, тривалістю в дві з половиною хвилини 25 мільйонам людей у Західній Бенгалії, Індія. У відеоролику їм давалися вказівки повідомляти про будь-які симптоми місцевим медпрацівникам і підкреслювалася важливість прийняття профілактичних заходів. Згодом, одержувачі повідомили, що вони стали менше подорожувати і частіше мити руки, також вдвічі збільшилася кількість повідомлень про симптоми для медичних працівників.
Цей вражаючий результат може здатися дивним, враховуючи, що директивні органи протягом декількох тижнів розсилали повідомлення про запобігання COVID-19 людям, які мають відео. Одна з можливих причин, через яку відеоповідомлення виявилися більш ефективними, полягає в тому, що вони містять конкретну, практичну інформацію про те, які симптоми слід враховувати, і визначають кроки, які люди повинні зробити, щоб повідомити про них і запобігти хворобі.
Навіть якщо інформація конкретна і актуальна, результати можуть відрізнятися. Одне з поточних досліджень, що проводяться в Уганді, наприклад, направлено на розуміння відносного ефекту при виділенні особистих переваг у порівнянні з колективними перевагами, при дотриманні населенням рекомендацій щодо COVID-19 в області суспільної охорони здоров’я.
А як щодо того, хто несе посил? В індійському дослідженні, який надав інформацію на відео, — лауреат Нобелівської премії економіст Абхіджіт Банерджі — був добре відомий і його звернення могло мати величезний вплив. Але це дослідження також показало, яку роль може відігравати оточення. Навіть ті, хто не отримав повідомлень від організації громадської охорони здоров’я, повідомили про більш строге дотримання рекомендацій щодо COVID-19, оскільки вони спостерігали і наслідували нову поведінку своїх сусідів.
Це піднімає питання, чи може оточення чинити більш ефективний вплив на поведінку, ніж треті особи. У Замбії, дослідники просять людей передавати медичну інформацію про COVID-19 своїй сім'ї і друзям за допомогою SMS і порівнюють вплив на профілактичну поведінку з впливом повідомлень, відправлених центральним органом.
Директивним органам також потрібно вийти за межі простого поширення рекомендацій принципів щодо запобігання і більш активно боротися з дезінформацією, яка веде до плутанини і недовіри. У Зімбабве місцеві організації відправляли своїм фоловерам WhatsApp повідомлення з посиланнями на свої інформаційні бюлетені, з метою прояснити яка інформація про COVID-19 є правдивою і спростувати дезінформацію про лікування хвороби. Ці повідомлення з надійного джерела дозволили підвищити рівень обізнаності про хворобу і знизити кількість повідомлень про згубну поведінку, як наприклад порушення наказів під час локдауну.
Аналогічним чином економісти з Мексики працюють з Інститутом громадського охорони здоров’я, щоб оцінити, яким чином політичні погляди і авторитет того, хто звертається з посланням впливають на рівень довіри до повідомлень і дотримання рекомендацій щодо здоров’я.
Проблема довіри не обмежується побоюваннями щодо дезінформації. З кризи Ебола 2014−2016 років у Західній Африці ми дізналися, що політика, що підвищує довіру до системи охорони здоров’я може поліпшити співпрацю з керівними принципами у сфері охорони здоров’я, що призведе до зростання тестування і зниження поширення хвороб і смертності від них.
Фактори, що допомагають подолати недовіру до системи охорони здоров’я, можуть сильно відрізнятися залежно від контексту. У Сполучених Штатах, де нерівність у сфері охорони здоров’я серед расових груп велика, дослідження з профілактики здоров’я показало, що чорношкірі чоловіки з більшою ймовірністю будуть довіряти чорним лікарям і з більшою ймовірністю після консультації з ними вживатимуть різні профілактичні заходи в галузі охорони здоров’я, включно з вакциною від грипу. Ці результати були підтверджені окремим дослідженням, проведеним у США, яке показало, що дорослі чорношкірі, які дивилися надане лікарем відео з профілактики COVID-19, з більшою ймовірністю шукали додаткову інформацію, якщо лікар на відео також був чорним.
У міру того, як ми вступаємо на незвідану територію з вакцинами проти COVID-19, це дослідження про те, як активізувати вживання профілактичних заходів, могло б допомогти нам зрозуміти, як підвищити рівень вакцинації. Досі основна увага справедливо приділялася ланцюжкам поставок вакцин і проблемам їх розподілу. Але дослідження показують, що мотивація людей до вакцинації життєво важлива навіть за відсутності дезінформації та недовіри. Дослідження, проведені у сфері імунізації ще до пандемії, можуть сформувати наше початкове уявлення про програми вакцинації проти COVID-19 і допомогти нам сформулювати стратегії, які допоможуть збільшити охоплення.
Включення в державну політику уроків економічних досліджень про значення того, як і ким передається інформація, особливо важливо в контексті інформаційного перевантаження, дезінформації та недовіри до систем охорони здоров’я. Щоб перейти до постпандемічного світу, директивні органи повинні ретельно обміркувати, яким чином ці результати можуть бути використані для збільшення вакцинації проти COVID-19.
Социальные закладки