Голова комітету з питань лікарсько-фармацевтичної діяльності громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Іван Сорока заявив, що Україні зараз потрібно готуватися до прийому вакцини від коронавірусу.
Показать скрытый текст Про це повідомляє Суспільне.
Сорока заявив, що вакцини мають різні умови зберігання, а деякі - мають зберігатися при надзвичайно екстремальних холодних умовах — понад -75°C.
«Я вважаю, що в цій ситуації є також певні умови, які ми маємо створити для того, щоб визначити місця, де будуть проводитися вакцинації: час, територію та людей, які будуть це робити. Над цим вже треба працювати, щоб потім не виникло проблем», — сказав Сорока.
За його словами, потрібно розписати умови і технології прийому і зберігання вакцини.
«Можливо, через певний короткий проміжок часу з’явиться інформація про певні вакцини, які будуть транспортуватися в більш комфортних температурних умовах. І цей температурний ланцюжок не треба буде переривати, як зараз планується з вакцинами з низькою холодовою зоною», — сказав він.
Сорока вважає, що Україна не обійдеться без кабінету вакцинації.
«Треба буде створювати центри, забезпечувати логістику зберігання, доступу громадян до цих вакцинальних зон. Я сподіваюся, що це виклик для системи охорони здоров’я, логістики й для оцінки ефективності потім. І це треба зробити вже сьогодні, а не завтра», — сказав він.
Радник МОЗ допустив, що всім країнам, які будуть отримувати перші транші вакцини, виставлять умови необхідного поводження з цими медзасобами.
Що відомо про вакцини від коронавірусу
Нині у світі офіційно не зареєстрована жодна вакцина від коронавірусу.
Експериментальна вакцина від COVID-19 розробки американського фармгігантів Pfizer і німецької біотехнологічної компанії BioNTech показала 95% ефективність, згідно з остаточними результатами клінічних випробувань.
В американської компанії Moderna заявили, що їх вакцина від коронавірусу ефективна майже на 95%. Це підтвердили клінічні випробування вакцини за участю 30 тисяч добровольців.
Британська фармацевтична група AstraZeneca і Оксфордський університет заявили, що їх вакцина проти COVID-19 продемонструвала «середню ефективність 70%».
Коли вакцина від коронавірусу з’явиться в Україні
За даними ВООЗ, Україна зможе отримати першу партію вакцини від коронавірусу в другому кварталі 2021 року. В рамках Фонду глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX) можна розраховувати на виділення 8,340 млн доз вакцини до кінця 2021, що становить 20% населення України.
Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що після 7 грудня стануть відомі дати перших поставок вакцини від коронавірусу.
За його словами, Україна веде переговори з усіма розробниками вакцин від коронавірусу.
Головний санлікар України Віктор Ляшко повідомив, що вакцину від коронавірусу першими отримають медики, а також люди з груп ризику — у яких при перенесенні коронавірусної хвороби найчастіше розвиваються ускладнення і найчастіше вони несумісні з життям.
Социальные закладки