Спочатку вважалося, що вірус SARS-CoV-2 може знищувати нюхові нейрони, через що пацієнт перестає відчувати смак і запах їжі. Але виявилося, що рецептори ACE2, які використовуються для передачі коронавірусу, знаходяться не на нюхових нейронах, а на підтримуючих сустентакулярних клітинах.
У людей з коронавірусом опухає і блокується та частина носа, яка «виробляє» нюх. Інша частина носа і пазух виглядає нормально, і у пацієнтів немає проблем з диханням через ніс.
Коли імунна система справляється з вірусом, набряк спадає, і молекули аромату знаходять шлях до неушкоджених рецепторів, і нюх повертається до норми.
У деяких випадках відновлення нюху може проходити дуже повільно. Це викликано тим, що в результаті запалення пошкоджуються не тільки клітини підтримки, але і нюхові нейрони. Вчені помітили, що нейрони регенеруються організмом із запасу стовбурових клітин, що знаходяться в слизовій носа.
Відновлення нюху набагато повільніше, тому що
нюховим нейронам потрібен час для регенерації із запасу стовбурових клітин в слизовій носа.
Социальные закладки