"Альо прєдкі, розуйте очі, чи нам поздихати, щоб ви нас помітили?", - говорить Нікіта, герой українського серіалу "Перші ластівки", який вийшов нещодавно на "Новому каналі".
Жорстокі розіграші і цькування однокласників, самотність і небезпечні суїцидальні онлайн-ігри, батьки-алкоголіки, гомосексуальність - все це історії про підлітків з "Перших ластівок".
Серіал, який подивились мільйони глядачів на Youtube і на телебаченні, піднімає складні питання.
Після виходу "Перших ластівок" вшестеро збільшилась кількість звернень на дитячу лінію правозахисної організації "Ла-Страда Україна", чий номер вказано у титрах серіалу.
Діти розповідають про побої вдома, про спроби самогубств, про страх і просять про допомогу.
Як з'явились "Перші ластівки", як серіал може вплинути на українське суспільство і чи не травмує він глядачів, розповідає ВВС News Україна.
"Я тобі казала жерти менше"
"Ти подивись на себе! Я тобі казала жерти менше", - у серіалі на Поліну кричить мама через те, що вона не пройшла кастинг.
Бабуся після чергового жорстокого розіграшу онука каже, що його треба здати у психлікарню.
Федя відчуває, що він - гомосексуал, але його тато зневажає і ненавидить таких, як він.
Батьки, які не чують і не знають проблеми своїх дітей, діти, які жорстокі до батьків, до вчителів і один до одного - у центрі серіалу "Перші ластівки" підлітки з різних родин, та попри вдавану байдужість і зовнішню зухвалість, їм - боляче.
"Серіал почав важливу дискусію про те, що підлітки - дуже вразливі. Ми хотіли показати їхні проблеми реалістично, консультувалися з психологами, щоб не нашкодити і не травмувати. Сюжет - це художня вигадка, але він заснований на історіях, які доводилося пережити, чути нам. Я сподіваюся, що після перегляду батьки запитають у своїх дітей, як твої справи?", - говорить сценарист і продюсер серіалу Євген Тунік.
За його словами, назва "Перші ластівки" - це певне уособлення перших ознак того, що дитина може бути схильна до суїциду.
"Пережила таке у своїй школі"
"Пережила таке у своїй школі… Дякую що показуєте проблеми підлітків, в які наші батьки вірити не хочуть", - написала після перегляду серіалу на Youtube Марія.
Перший епізод серіалу виклали в онлайн за тиждень до прем'єри на телебаченні і за цей час він зібрав 1,3 млн переглядів і понад 5 тисяч коментарів - захопливих і обурливих, про образи і агресію, про злість і самотність.
Социальные закладки