Валерій Чалий, звільнений президентом Зеленським із посади посла в США, пішов не лише з дипломатичної посади, а і з Міністерства закордонних справ взагалі. Він заявив, що не сприймає стратегію команди офісу нового президента, яка полягає фактично у відмові від механізмів традиційної дипломатії.
Про це Чалий заявив в інтерв’ю виданню LB.ua.
“…Зараз я б дуже не хотів бути частиною цього процесу, тому що ситуація дуже складна”, – сказав експосол.
За словами Чалого, про “нову роль” посольства йому в неофіційній обстановці розповів на той час секретар РНБО Олександр Данилюк, коли він приїздив із помічником президента Андрієм Єрмаком у Вашингтон.
“Мені як послу було сказано, що тепер підходи інші й робота вестиметься напряму, без посольства, а завдання самого відомства – обслуговувати, себто займатися фактично логістичними питаннями“, – пояснив Валерій Чалий.
“Про таке новаторство я почув уперше за багато років роботи, як на дипломатичній службі, так і у Вашингтоні. Відповідно, з цього моменту ні я, ні посольство не займалось уже питаннями забезпечення міждержавного діалогу по лінії Україна-США на найвищому рівні”, – зазначив дипломат.
“Ще під час його візиту у Вашингтон я зрозумів, що є новий стиль зв’язків, де немає місця традиційним дипломатичним каналам“, – сказав Чалий, додавши, що образи на Єрмака не тримає.
При цьому, додав Чалий, без інституційної допомоги посла, Андрій Єрмак не зміг би потрапити на зустріч у Раді національної безпеки США в Білому домі.
“У Білому домі, коли йде зустріч у Раді нацбезпеки, особливі умови проходження охорони. Найцікавіше те, що цей процедурний момент зазвичай забезпечує посол. Андрій Єрмак ніколи не потрапив би на цю зустріч, якби я як посол не зробив кроки, які, в принципі, не мав би робити. По-перше, в мене не було офіційної інформації про його приліт. По-друге, я зробив йому пропуск в Білий дім замість себе. По-третє, він же використовував під час поїздки до Вашингтона автомобіль посла”, – розповів Чалий.
“Єдине, чого я дійсно не розумію, чому дипломатія сьогодні недооцінюється офісом президента. Вона ж відкриває ширші можливості”,
Социальные закладки