Анна Маляр:
Спробувала, виключно для себе, розібратись чого не задоволений наш малий бізнес тим, що потрібно тепер видавати чеки. Але інформація цікава, тому ділюсь з вами.
Я поговорила з нашими підприємцями, які торгують товаром у кіосках біля станцій метро.
Таких МАФів дуже багато на Святошино, Лівобережній, Дарниці, Берестейській, Лісовій, Дружби народів, Либідська....та, майже, на всіх станціях метро.
І вони не підпадають під категорію "базару", тобто їм всім доведеться видавати чеки.
Ось, що мені розповіли ці люди.
Вони готові видавати чеки, як в Європі.
Навмисно розміщую вчорашній італійський чек на сувенір, аби ви зрозуміли, що у нас планується зовсім не так...у нас, реально, можуть завдати шкоду малому бізнесу.
Це чек пересувної торгової точки у виді стола з сувенірами. У продажу кілька сотень різних сувенірів.
Але у чеку, щоб ви не купили, буде просто слово "сувенір" - без конкретизації. І ціну товару продавець набирає щоразу "вручну". Тобто ціни не фіксовані.
В нас же планують, щоб у додаток, який буде генерувати чеки, заклали всю інформацію про кожен вид товару - найменування, походження і ціну.
Як в супермаркетах, де це робить спеціально найнятий працівник.
І тепер уявіть собі. Людина, яка працює сама на себе, в неї торгова точка і півтори тисячі найменувань товару - різні дрібниці. Вона повинна закрити на тиждень свій малесенький бізнес і почати заносити в програму цей товар.
І так щоразу, коли з'являється новий товар. А хто буде на оренду за МАФ цій людині заробляти?
Найняти собі для цього працівника немає коштів - це ж не той бізнес, це люди на хліб заробляють.
Щодо цін - вони в постачальника регулярно змінюються, а отже цьому підприємцю треба безкінечно заходити в програму і змінювати ціни...тобто зупинити торгівлю.
Європейські, принаймні італійські, малі підприємці цього не роблять. Вони просто набирають ціну товару на маленькому пристрої і одразу є чек.
Тобто, компроміс між владою і малим бізнесом можна легко знайти, якщо це владі треба.
Якщо сенс реформи - наближення до цивілізованих стандартів, а не чийсь заробіток на програмному забезпеченні для малого бізнесу.
Наскільки я правильно зрозуміла наших малих підприємців, потрібно спростити запропоновану систему видачі чеків і все.
P.S. і ще мені розповіли підприємці кіосків біля метро, що не у всіх них є смартфони для встановлення таких додатків і програм.
І це Київ, що говорити про райони та села.
Вложение 13235924
Социальные закладки