Про зміни в судовій та правоохоронній системах, про антикорупційні органи та генпрокурорські амбіції в інтерв'ю 24 каналу у програмі "Голобородько" розповів заступник голови Офісу Президента з правових питань Руслан Рябошапка.
Про реформи
Вже понад два місяці ви займаєте посаду заступника голови ОП, займаєтесь безпосередньо правовими питаннями. Які ключові напрямки реформ ви самі для себе спланували на найближчий час?
Я думаю, що ми більше вже не будемо робити реформ, тому що всі 28 років – відколи Україна отримала отримала незалежність – ми робимо якісь реформи, і цей процес у нас став перманентним. Насправді, нічого не змінюється, а в деяких випадках навіть погіршуються.
Тому ми будемо робити зміни. Я б можливо сказав, що ми ці зміни будемо нав’язувати і впроваджувати. Десь – вогнем і мечем, а десь – м’якою силою переконання. Але ці зміни будуть, і я би дуже не радив нікому опиратися цим змінам.
Я правильно розумію,що мова йде про те, що ключові реформи вже запроваджені, і їх треба довести до логічного завершення?
Слово "реформи" останнім часом набуло такої негативної конотації і пов’язане здебільшого з процесом, а не з результатом. Звісно, є позитивні зрушення, цього не можна заперечувати. Але надалі ми би хотіли відійти від слова "реформування", а переходити до змін на краще. Від процесу – до перемог.
Тоді які цілі?
Перемоги. Країна має стати кращою, і люди якомога швидше вже повинні відчути позитивні зміни. При чому, десь це можна зробити, як я вже говорив, силою переконання, не особливо вкладаючи ресурси. А десь, дійсно, – боротьба буде надзвичайно жорсткою, і я відчуваю, що опір буде дуже сильним.
Зміни мають бути в усіх сферах. Починаючи з правового блоку: верховенства права, правосуддя, правоохоронні органи. І завершуючи економічним, соціальним блоком, культурою і всіма іншими питаннями.
Про судову систему
Хочеться поговорити про кожен із зазначених блоків більш предметно. Почнімо із судової гілки. Запит на справедливість дуже глобальний. Мені здається, що фільм "Слуга народу" був саме про справедливість. Відгуком на такий меседж і став рейтинг. Суд – якраз той орган, який повинен встановити справедливість. Що з ним робити?
Що робити з судом? Складне питання, я бачу дві відповіді. Перша відповідь має бути надана якомога швидше – терміново, невідкладно. І вона буде надана в перші ж дні роботи нового парламенту. Щойно я закінчив дивитися перший варіант законопроекту, який невдовзі ми обговоримо з експертами.
Ці зміни стосуються органів, які відповідають за добір суддів, їхні кваліфікаційне оцінювання та органів, які відповідають за дисциплінарну відповідальність суддів. Чому судді не бояться приймати такі рішення, як нещодавно сумновідомі? Починаючи з одеських судів, Баришівський суд, Верховний Суд теж страждає цим досить часто. Безкарність і відсутність справедливості. Судді відчувають, що вони підпорядковуються не закону, а якимось іншим людям. Це призводить до таких незаконних і несправедливих рішень. Це можна вирішити досить швидко. І судді досить швидко зрозуміють, що їх ніхто не буде карати за справедливі та законні рішення, але жодне незаконне рішення не залишиться без відповіді.
Як цього досягнути? Що треба безпосередньо конкретно зробити для того, щоб судді це відчули?
Насправді, не все так складно. Мають бути порядні, доброчесні, професійні люди в кваліфікаційній комісії, яка добирає суддів. І такі ж самі люди повинні бути у Вищій раді правосуддя, які мають чесно і неупереджено застосовувати закон. Не вигороджувати, не захищати суддів там де, для цього немає підстав, а підходити безсторонньо до процесу притягнення суддів до відповідальності.
(...)
Социальные закладки