Друга частина ексклюзивного інтерв'ю представника президента України у Верховній Раді, ідеолога команди Володимира Зеленського та партії "Слуга народу" Руслана Стефанчука агентству "Інтерфакс-Україна"
Ви вже казали, що партія "Слуга народу" націлена на отримання однопартійної більшості у майбутній Верховній Раді. Та головне питання, мабуть, в тому, як буде забезпечуватися дисципліна під час голосування. Адже в Україні немає імперативного мандату і кожен депутат вільний при голосуванні.
Як і в будь-якій справі, тут мають бути батіг і пряник. Ми починаємо з пряника. І це не фінансові якісь речі тощо. Зараз я підключаю кращих фахівців із законопроектування, і у нас буде близько місяця тренінгу для всіх наших потенційних майбутніх депутатів про те, що таке законопроектування, які його стадії, які найбільш типові помилки, як проходить закон через Верховну Раду і які є нюанси на цьому шляху, які сфери компетенції парламенту.
Я розумію, що всі люди є фаховими в різних сферах, але законопроектування – це така кропітка справа, що можна бути, наприклад, сто п'ятдесят разів гарним медиком, але якщо ти не знаєш основ законопроектування, то тобі буде надзвичайно складно у Верховній Раді. Тому що це бюрократія, помножена на порядок. На превеликий жаль, зараз все це перекреслюється, і ми бачимо, що 90% законопроектів приймаються з негативним висновком Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, чого не повинно бути.
Мені здається, що ми повинні почати із загального навчання народних депутатів. Немає нічого трагічного в тому, що хтось не вміє писати законопроекти. Цьому всьому можна навчитися. Питання в тому, що якщо ти вмієш, але закладаєш туди якісь інші речі, які дають підстави зловживати цим правом, – це інша справа.
В Україні навіть не кожен юрист напише законопроект. Є свої особливості. І у нас в Україні, на превеликий жаль, ніхто не готує законопроектантів. А я взагалі переконаний, що, наприклад, магістерська юридична освіта повинна бути лише в двох категоріях: судді та законопроектанти. Тому що це найвищий рівень, вища математика в юриспруденції.
Друге, і це була принципова позиція і Володимира Олександровича Зеленського, і нашої партії "Слуга народу", – ми запропонуємо чіткий механізм відкликання народного депутата. Ця система має працювати в Україні. Ви знаєте, що вже був внесений перший законопроект про кнопкодавство. Зараз ми завершуємо інший законопроект про депутатські прогули, про голосування за законопроект, у якому у депутата є конфлікт інтересів.
Звичайно, буде якесь питання і внутрішньофракційної дисципліни. Але ми також розуміємо і те, що можна хоч біля кожного поставити пристава, та якщо це людина неправильна, то ти ніколи нічого не зробиш. Ти можеш поставити хоч систему зі скануванням сітківки ока – нічого не буде. У багатьох парламентах голосують просто підняттям руки – і від цього демократія не стає меншою.
Яка у вашому законопроекті передбачається відповідальність за прогули депутатів?
Якраз в цей момент ми вперлися, і тому законопроект ще не вийшов. Я наполягаю, що це має бути кримінальна відповідальність. І вона має полягати не в штрафах, не в "посадках", а в громадських роботах. Якщо ти не хочеш працювати і 25% свого часу представляти людей, будь ласка, йди на іншу роботу: помити вулиці, попіклуватися про хворих тощо. Є інша ідея, що все-таки це не може бути кримінальна відповідальність, тому що високий рівень криміналізації суспільства теж не є добрим. Ми зараз в дискусії. Але те, що відповідальність за прогули буде, – це однозначно.
Прогули депутата можуть стати причиною позбавлення його мандата?
Депутата неможливо позбавити мандата. Тому ми формуємо конструкцію через кримінальну відповідальність. Тому що підставою для позбавлення мандата є наявність рішення суду, яке вступило в законну силу. І саме тому я наполягаю, що це має бути кримінальна відповідальність, щоб разом з нею депутат автоматично втрачав і мандат.
Але я думаю, що в новій Раді ми це питання взагалі знімемо, тому що ми від імунітету перейдемо до функціонального індемнітету. Тобто це буде зняття депутатської недоторканності, крім тих питань, які є в інших країнах. Що, звичайно, депутата не можуть посадити за його висловлювання. За все інше – будь ласка. Якщо тебе зловили на місці злочину – питань немає.
Та це мають бути зміни до Конституції. Але ви розумієте, що будь-які зміни до Конституції – це мінімум рік. І тому зараз ми пішли іншим механізмом – через кримінальну відповідальність. Щоб вже мати можливість навести порядок в цьому.
(...)
Социальные закладки