Показать скрытый текст Відвідав Київ після більше ніж річної паузи - поділюся враженнями
Відвідав Київ після більше ніж річної паузи - поділюся враженнями. Тредік.
Перше, і головне. Не буду кричати, що люди живуть чудово (я про жодну країну не наважусь таке сказати), але точно живуть не погано. Гроші у людей є - це видно, і це головне.
Реально вразила кількість магазинів та ТЦ, а ще більше вразив вибір в цих магазинах. Дивився такими самими очима, як колись дивився на європейські магазини на початку нульових, коли приїздив з України в Європу. Вибір без всяких сумнівів кращий ніж в Німеччині, якість чудова.
Людей в магазинах повно. Не менше, ніж в Німеччині, при тому, що магазини працюють значно довше, і кількість магазинів на одиницю площі мені здалась більшою - окремо досліджу. Просто колосальний вибір готової їжі говорить про те, що все це розкуповують. Інакше менше б готували.
Ціни на продукти нижчі за німецькі в 3-5 разів. На імпортовані продукти теж нижчі. Той самий Хамон або Французьки сири - вдвічі дешевші (порівнюю звичайні ціни, не акційні). Імпортний алкоголь раніше був вдвічі дорожчим ніж в Європі, зараз коштує так само, або мінімально дешевше.
Навмисно звертав увагу на рекламу - рекламуються не дешеві товари. В метро повно реклами Айфонів, при цьому не бачив реклами китайських телефонів по 50 баксів. Рекламують, в принципі, те, що люди купують. Та й кількість Айфонів у людей навіть в метро реально дуже велика.
Мені здалось, що Айфонів у людей не менше, ніж в Німеччині, і моделі люди використовують досить нові. При цьому не побоюсь сказати, що Айфонів більше, ніж можна побачити, наприклад, в Італії чи Польщі.
Що до політичних поглядів - не бачив ЖОДНОЇ розумної людини, яка була б зрадофілом. Всі, хто вміють думати та аналізувати - порохоботи. А ті, хто не вміють - або зрада, або такі, у яких реальний когнітивний дисонанс. Очима бачать позитивні зміни, а вухами слухають недорогеньких.
Забув окремо звернути увагу на кількість політичної реклами, але здається, її стало менше, ніж було раніше, коли від неї просто нудило. Та й взагалі політика "відчувається" в місті значно менше, ніж в соцмережах. Якщо б не знав, що скоро вибори - думаю, і не зрозумів би.
Більше
Проїхав за три дні за кермом рази чотири весь Київ вздовж і поперек, якість доріг стала значно кращою. Є взагалі ідеальні ділянки, є погірше, але такого, щоб ями по зустрічній треба було об'їжджати, бачив дуже мало. В подвір'ях, де по 20 років треба було стрибати - добрі дороги.
Але трохи засмутила якість організації руху. Неодноразово бачив перехрестя та розв'язки, які можна було б розвантажити, перейнявши німецький досвід, але цього не робиться. Стоять пробки, де їх можна уникнути. Сподіваюсь, в майбутньому це виправиться, але можна зробити вже зараз.
Кількість блях реально більша, ніж здається "через інтернет". Якщо в центрі міста ще нічого, то в спальних районах просто катастрофа. При чому, їздять вкрай нахабно. Поки доїхав за кермом з аеропорту до дому, став по стилю їзди відрізняти бляхерів від нормальних водіїв.
Засмутило, що люди досі вперто не хочуть пристібатися в машинах. Був в шоці від заглушки для ременя в таксі! Треба терміново починати штрафувати, і штрафувати сильно. Цей простий (але політично невигідний) крок дуже сильно зменшив би смертність на наших дорогах.
Більше
Здалось, що люди не до кінця зрозуміли, як має працювати ОСББ. Далі намагаються перекласти усю відповідальність на якусь кінцеву організацію, а зміст ОСББ в тому, що люди мають нести відповідальність самі. Не прибрали сніг - винен в першу чергу ти, а не фірма "уборка снігу".
Більше
Коротше кажучи, позитивних вражень значно більше за негативні, а негативні переважно такі, що пов'язані з недостатньою кількістю досвіду або розуміння, а не з небажанням. Якщо щось ще згадаю, буду доповнювати тред.
Ще. Я завжди захищаю київських водіїв, і кажу, що їздять в принципі нормально. Але останні років 10 їздив по Києву на німецьких номерах на недешевих машинах - думав, може через це від мене "шугаються". Зараз їздив на наших номерах не на топ авто - враження ті ж самі. Норм водії )
Я теж на Оболоні зараз дислокувався, і блях було, скажімо так, більше, ніж очікував.
До речі, забув написати - ледь знайшов стоянку, щоб машину ставити на ніч. Раніше ставив на підземну, де початок Прирічної - сказали, місць взагалі нема. Зубожіння, подумав я )
Социальные закладки