Головна газета Голландії жартує: "До нас приїхав Саакашвілі, крісло прем'єра Руттен може захитатися»
Михайло Саакашвілі, екс-президент Грузії, послідовний борець з корупцією, тепер він катається на ковзанах в Амстердамі. При цьому він планує повернутися в політику. Образ людини у вигнанні.
День четверга, близько обідньої пори, Михайло Саакашвілі сидить в одному з кафе Амстердама в кутку, спиною до стіни, як людина, яка насторожі, але весь його вигляд говорить: «тут я відчуваю себе у безпеці». Він вказує на сусідній стіл: «Якби це було в Україні, там сиділа б людина, яка таємно знімала б нас для секретної служби або поліції», «Останні місяці життя в Україні були схожі на пекло».
Колишній президент Грузії та колишній губернатор Одеси відтоді, як був депортований з України в середині лютого, перебуває у вигнанні в Амстердамі. Він замовляє чай з лимоном і витриманим джином - «Це стало для мене тут «відкриттям» - дуже смачно!»
На столі перед ним New York Times і два телефони. На один з них він отримує повідомлення від українського виконавця Євробачення.
У Михайла на обличчі з'являється посмішка. Вона каже, що думає про мене. Ха, бачите, люди в Україні все ще думають про мене».
Ласкаво просимо в світ Михайла Саакашвілі. За освітою юрист, але перш за все він авантюрист у світовій політиці. «Прагне влади» - так два роки тому говорила про Михайла його дружина, Сандра Рулофс. Але зараз його змусили бути правителем без держави. Поки що він утримується від боротьби з корупцією і катання на ковзанах в Амстердамі, і відпочиває в одному з невеликих містечок Голландії.
ТУРБУЛЕНТНІСТЬ
Як так вийшло?
Ми розділимо цю історію на 3 частини.
Грузія: 22 листопад 2003 року. В той день Михайло Саакашвілі увійшов до парламенту своєї рідної Грузії. Його прихильники оточили будівлю і вимагали, щоб недавно обраний Шеварднадзе пішов через свою корумпованість. Зрештою, він це зробив. 2 місяці по тому Михайло був обраний президентом.
Початок був успішним, світові лідери, такі як Буш і Меркель, були поруч, до членства в НАТО було рукою сягнути. Але на Трояндах виросли шипи, його кроки проти корупції стали неактуальним, бо почалася війна Грузії з Росією, «Путін сказав, що хоче підвісити мене за мої яйця».
Михайлу представили звинувачення, і він був змушений покинути країну після того, як закінчив свій другий президентський термін.
Америка: Михайло бере паузу на рік і переїжджає у Нью-Йорк. Здавалося б, він процвітав, але Михайло каже: «Виїхати в Нью-Йорк було помилкою, мені слід було поїхати в Амстердам, тут набагато краще».
Україна: старий університетський друг Петро Порошенко, президент України, запросив його з Нью-Йорка до Одеси в 2015 році для боротьби з корупцією в Одесі, як і в Грузії. Деякий час все було добре. «Мої крок проти корупції були популярні серед населення». Я потрібен був Порошенко, але він не хотів ніяких фундаментальних змін. Тому що українські олігархи хотіли зберегти владу для себе. Студентські друзі стали ворогами, і тому в грудні Саакашвілі опинився на даху своєї квартири в Києві, рятуючись від силовиків, які оточили будівлю. Михайло перетворився з губернатора Одеси на головного опозиційного політика, висловивши готовність стати прем'єр-міністром. Коли він переміщався, його зазвичай супроводжувала невелика армія активістів. Зрештою, екс-президент був депортований, а 14 лютого з'явився в імміграційній службі Роттердаму, щоб забрати нові документи. Він людина без громадянства, тому що Україна і Грузія позбавили його громадянства. Оскільки його дружина Сандра голландка, він отримав посвідку на проживання.
Злість
Це розлютило людей. Є голландці, які протягом кількох місяців намагаються отримати документи для свого когось з подружжя в Нідерландах, але вони стикаються з такими неприємностями, як здача інтеграційного іспиту «Чому для нього це так швидко?» Запитує більшість наших читачів.
Саакашвілі розуміє, чому люди роздратовані. «Але у мене зовсім інша ситуація». «Ні, я не проходив інтеграційний іспит, щоб отримати посвідку на проживання, як більшість людей». «Можливі виключення. В Україні було так багато тиску, що я не міг просто пройти в посольство на іспит ». Так ось, тепер він тут, в Амстердамі.
Що далі, Михайло Саакашвілі?
Він розповідає нам про прийом, де він був учора ввечері, «з багатими сім'ями з Амстердама» і про планування проведення лекцій в Університеті з політичних питань. Він також говорить, що став членом Академії спікерів, щоб заробляти гроші. «Це, звичайно, необхідно, тому що мені потрібно заробляти гроші - я не можу дозволити собі розкішну віллу, в якій живе Пуджимонт».
Де ви зараз живете?
«Сандра вчора пожартувала про те, як ми починали в підвалі в Нью-Йорку, а тепер знову в підвалі, але вже в Амстердамі».
В кінці розмови він показав нам підвал «Знайдений завдяки зв'язкам Сандри», в якому він поки може залишитися. Виявляється, це повністю мебльована двоспальна квартира в напівпідвалі будинку в Амстердамі. З невеликою кількістю денного світла, але тип квартири, це реальний актив в бізнес нерухомості Амстердама. Згідно з публічним реєстром, це власність російського ріелтора.
Його дружина Сандра познайомилася з Михайлом в 90-х роках на курсі з прав людини. Сандра живе між Нідерландами та Грузією, де її молодший син все ще ходить в школу. На цьому тижні сім'я каталася на ковзанах на Jaap Eden Baan (каток). Сандра приходить зі своїми ковзанами, Михайло ж не дуже хороший в катанні. Іноді вони проводять час зі своєю тещею в Тернеузене або на сімейній дачі «Але це далеко від Амстердама».
Він тепер веде своє політичне життя в Амстердамі, він говорить: «Боротьба з корупцією триває і в Грузії й в Україні».
Він активно використовує facebook, щоб бути поруч зі своїми мільйонами послідовників, зі статтями і відеороликами, які часто отримують понад 100 000 переглядів, які люблять і коментують. Він зустрічається з грузинськими політиками та діловими людьми й фотографується з туристами.
Михайло Саакашвілі - доброзичлива і доступна людина. Це інтерв'ю відбулось через контакт в facebook. Є небагато колишніх президентів, з якими так легко зв’язатися.
Чи злий він на себе за те, що опинився у цій ситуації?
«Ні, я боровся до кінця, і ви знаєте, ситуація в Грузії та Україні буде погіршуватись, олігархи не можуть вести країну вперед, а люди хочуть нормальну державу з нормальними законами та нормальними судами. Я повернуся. Але тепер, звідси, у мене більше впливу. Я тут як символ того, що вони не можуть мене контролювати.
«Але не всі люди чекають Михайла». Каже анонімний голландець, який живе в Україні. «Багато задоволені тим, що він пішов». «Його послідовників не так вже й багато, він схиблений на медіа і залежний від влади»
Тут жартують: приїхав Саакашвілі? Тоді Руттен (прем'єр-міністр Голландії) слід бути обережніше у своїй роботі.
Михайло Саакашвілі, вам подобається ця життя?
«Це захопливе життя. Я не політик, який може задовольнятися невеликими поліпшеннями, такими як податкова система або щось в цьому роді. Йдеться про зміну менталітету цілих країн. Це відбувалося в країнах, в яких я був. Це може бути дуже красиво. Зворотний бік: також все може швидко піти не так.
Hoe de Georgische president Michail Saakasjvili op een Amsterdamse ijsbaan belandde
Michail Saakasjvili, de voormalige president van Georgië en volhardend bestrijder van corruptie, schaatst nu rondjes op de Jaap Eden Baan in Amsterdam.…
AD.NL
Социальные закладки