Сергій Горбачов
23 февраля в 12:29 ·
Вчора відбулося чергове засідання Колегії @Міністерство освіти і науки
За майже два роки моєї участі у роботі Колегії я не пригадую такої напруженої дискусії, коли обговорювалося питання про освітні програми 1-2 класів.
Загалом, два варіанти типових освітніх програм, які розроблені під керівництвом О.Я. Савченко та Р.Б.Шияна, заперечень не викликали: вони були затверджені після короткого обміну думками.
Так само практично без зауважень були затверджені 24 програми для шкіл з навчанням мовою відповідного корінного народу або національної меншини.
А от обговорення дев'яти програм, які здійснюються на інших засадах, було бурхливим.
Вперше на моїй пам'яті Колегія, яка завжди голосує більш-менш консолідовано (бо проекти рішень готуються ретельно), проголосувала з різницею в один голос "за"/"проти".
Дискусію викликав цей перелік:
===========================
1. Освітня програма «На крилах успіху» 1-2 клас
2. Освітня програма «Росток» 1-2 клас
3. Освітня програма «Початкова школа: освіта для життя» 1-2 клас
4. Освітня програма «Інтелект України» 1-2 клас
5. Освітня програма «Гармонія інтелекту та здоровʹя» 1-2 клас
6. Освітня програма «Розвивального навчання» 1-2 клас (автори – упорядники: Ломакович С. В., Тимченко Л.І., Жукова С.О., Кондратюк О. М.)
7. Освітня програма «Розвивального навчання» (колектив авторів Незалежного науково-методичного центру «Розвиваюче навчання» (м. Харків) та Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти») 1-2 клас
8. Освітня програма «Вальдорфська педагогіка» 1-2 клас
9. Освітня програма «Світ, в якому я живу» 1-2 клас
===========================
Звичайно, що все написане нижче стосується виключно закладів освіти державної та комунальної форм власності, не приватних.
Головні зауваження до деяких з цього переліку програм такі:
1. Містять потужний "комерційний" компонент. Тобто - батьки мають щомісяця сплачувати розробникам певні суми за друк робочих зошитів та надання інших навчальних матеріалів. А це порушує принцип рівних можливостей доступу до державної системи освіти.
2. Деякі з них надзвичайно перенавантажені навчальним матеріалом, який не відповідає віковим можливостям дітей 6-7 років.
3. Для навчання дітей за певними програмами встановлюються процедури відбору до першого класу, що категорично заборонено Законом "Про освіту".
Врешті-решт після тривалої дискусії було ухвалено рішення про те, що необхідно ретельно підготувати подання цих програм на затвердження - і це буде зроблено протягом місяця.
Сподіваюся, за місяць члени Колегії і громадськість отримають вичерпну інформацію від авторів цих програм та експертів за критеріями:
- відсутність "фінансових обмежень"
- відповідність віковим можливостям дитини
- загальнодоступність
Наразі такої відкритої інформації немає. От коли вона буде, тоді з чистою совістю проголосую за те, щоб рекомендувати їх до використання у загальноосвітній державній чи комунальній школі. А поки що - ні.
P.S.
Необхідне уточнення. Наскільки я розумію, наразі зазначені програми перебувають у статусі експериментальних - і школи, які за ними працюють, можуть працювати і далі.
Але без грифа "Затверджено" від МОН.
У мене - і у інших членів Колегії - не було відповідей на ключові запитання. Потрібно більш якісно підготувати подання - і впевнений, що і ОДЖ, і Вальдорфська, і інші цікаві та перспективні програми можуть отримати схвалення.
Проблема полягає у тому, що це дуже різні програми, які нам пропонували затвердити "пакетом", без обгрунтування та розгляду окремих програм за важливими критеріями, які я сформулював вище.
Простіше кажучи, програми наразі не затверджені не тому, що вони "погані", а тому, що їх розробники не підготували якісне подання на розгляд Колегії.
https://www.facebook.com/Sergii.Gorbachov/posts/224110404828432
Социальные закладки