Вчора ввечері на запрошення Міжнародного фонду Відродження ( дякую їм) був присутній на цікавій експертній стратегічній вечірці "Відкриваючи Україну".
Без перебільшення, вчора в одному приміщенні були зібрані інтелектуальні вершки українського експертного середовища. Як правильно зазначив Yevhen Bystrytsky - їх би всіх в Уряд або в Раду, ціни б таким органам не було. Але не склалося.
Було багато цікавих виступів, але практично всі різними словами говорили про одне: - ми класні і розумні, і багато чого зробили.( повністю згоден!) Нам не треба опускати руки а потрібно і далі продовжувати працювати.(теж не обговорюється) Але не зважаючи на всі наші зусилля немає результату який ми очікували ( дійсно щось пішло не так).
А ось далі кожний говорив про своє бачення чому "щось пішло не так", описуючи наслідки цього "не так", а не його причини.
Ближче всіх до причини добрався Мілованов, який визнав, що за 26 років в краіні сформувався олігархічний економічний уклад, через який менше 1% населення отримало можливість контролювати 90 % економічного ресурсу, а разом з ним всю політику та ЗМІ, що привело до тотальної недовіри до держави і саме ця недовіра не дає рухатися вперед.
Що скажу вам я,із середини цієі системи, мої шановні колеги :
В нас немає ні республіки не демократії.
Олігархічна - клептократична автократія використовує вас, як велику ширму перед Заходом, для імітації кооперації з громадянським суспільством. Корупція в цій системі - це не явище з яким потрібно боротися, а середовище в якому порпається все суспільство.
Ця система не зацікавлена в імплементації вашоі допомоги тому, що у вас і у них різні цілі.
Ви хочете - соціальні ліфти і конкуренцію. Вони - монополію на все і Всюди. Для них - соціальні ліфти і конкуренція - іх загибель.
Що ж робити?
Правий і Бистрицький і Бекешкіна. Розумні, порядні і чесні люди повинні не боятися втратити свою репутацію, а іти у політику всіма можливими шляхами і розгрібати ці авгієві конюшні з середини підриваючи цей устрій.
Ми, Ви , громадянське суспільство, повинні жорстко висловити свою думку щодо майбутніх Президентських виборів і кандидатів на них.
Ви повинні наполягати на об’єднанні всіх партій демократичного спектру, не зважаючи на певні ідеологічні або репутаційні розбіжності, для спільного походу на парламентські.
Суспільство змінюється політичними методами та інструментами, політиками, які мають політичну волю.
Іншого виходу не має.
Я, як і більшість з вас( привіт Aivazovska Olga) оптиміст. Я вірю у нашу перемогу.
P.S. До речі. Із політиків, крім себе любимого, бачив там тільки Рефата Чубарова. Невже більше нікого не запрошували?
Социальные закладки