"7 речей, які я дізналася про Михайла Саакашвілі під час поїздки в автобусі по Польщі"
Небагато хто пам'ятає сцену, коли Михайло Саакашвілі переможно випив високу склянку чаю Едуарда Шеварднадзе, щоб відобразити перемогу Революції Троянд в Грузії. У неділю Саакашвілі підтвердив свій заслужений титул найбільшого шоумена східноєвропейської політики.
У неділю колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі перетнув кордон Польщі з Україною не за правилами. Ось сім речей, які я дізналася про Мішу, за день поїздки з ним на автобусі:
1. Він неймовірно зухвалий
Коли Міша щось робить, ніхто не може зупинити його. Він не думає про наслідки своїх дій - будь то війна в Південній Осетії або спроба перетнути український кордон. Сотні пасажирів застрягли в поїзді Пшемисль-Київ в спекотний день? Міжнародні журналісти повідомили, що прес-конференція пройде в 100 кілометрах? Відповідно до міжнародного права в нинішній ситуації йому потрібно звернутися за статусом особи без громадянства? Забудьте. Миша та його шоу - ось що дійсно важливо.
2. Він ірраціонально симпатичний
Ми всі знаємо цей тип - грубий школяр, який славиться своїми зухвалими витівками. Хлопчик-задирака, смикає дівчаток за кіски - це все про Мішу. Але, не дивлячись на те, що він ускладнює життя вчителю і створює конфлікти, він всім подобається. Він весь час вигадує щось смішне. Коли він поруч, ніколи не буває нудно. Тому що в ньому є іскра. Він не може не подобатися.
3. Він знає, як створити інтригу
Він у всіх нарозхват. Останні пригоди Саакашвілі без громадянства не приавернули особливої уваги засобів масової інформації. Здавалося, що кращі роки Саакашвілі вже пішли і що він не більше ніж простий політик із завищеними амбіціями. Але йому все ж вдалося перетворити «Саакашвілі» в «дуже важливу подію». Великий натовп журналістів ледве помістився в двох автобусах. Саакашвілі запізнився, але привітав їх в Жешуві: «Мені потрібно ще 10 хвилин». Потім він зник ще на півгодини. Він пив каву зі своїми друзями-політиками. «Що він думає, що я буду бігати за ним!», - скаржаться оператори. Але, врешті-решт, вони бігали, весь день, роблячи його шоу ще важливіше.
4. Він знає, як розмовляти з людьми
Не важко здогадатися, що пасажири поїзда, які залишили Перемишль з двогодинною затримкою, думають про Саакашвілі. Не буде перебільшенням сказати, що Саакашвілі, блукаючи поїздом, зустрівся з сердитим натовпом. Коли ситуація досягла апогею, люди почали вульгарно ображати Саакашвілі. Один пасажир навіть вдарив Саакашвілі по руці. Його реакцією на образи була палка промова про демократичне майбутнє України. У нього чудова здатність знімати напругу, розмовляючи з дітьми і роблячи селфі. У нього це здорово вийшло.
5. Слова не мають для нього значення
Журналісти, які провели весь день з Саакашвілі, перебували в комфортній обстановці - у них був постійний доступ до найважливішого джерела інформації. На жаль, Саакашвілі, як і будь-який справжній популіст, любить розповідати все, що приходить йому в голову. Він розповідав журналістам, що поїзд поїде після втручання представників польських та українських міністерств, але нічого подібного не сталося. Або що зупинка поїзда дорівнює затриманню його пасажирів, що є порушенням кримінального кодексу. Мені потрібно буде перевірити цю інформацію, на випадок якщо я застрягну в середині шляху в польському поїзді.
6. У нього скромне, але ефективне оточення в Україні
Не має значення, чи прийшли прихильники за Саакашвілі на кордон з особистих причин або їм заплатили за це. Атмосфера по обидва боки кордону була підігріта завдяки Руху нових сил Саакашвілі, його партії. Коли Саакашвілі боровся з військовими та прикордонниками, на польській стороні кордону його активісти організували швидку демонстрацію. Демонстранти навіть не помітили, коли замість «ми хочемо повернутися додому» вони почали вітати Саакашвілі. Більш того, йому вдалося залучити Юлію Тимошенко, а у Львові його зустрів мер міста Андрій Садовий. Він не міг зачепити Порошенко більше.
7. І останнє, але не менш важливе - він у відмінній формі
#SaakashviliSunday був довгим днем. Десяток годин бігу в спітнілому натовпі від одного місця до іншого, автобус без кондиціонера, спека. Коли я була в двох кроках від повернення до Кракова, Саакашвілі вечеряв з Садовим і робив Селфі у Львові. Дійсно чудово.
Фінал #SaakashviliSunday можна назвати спірним. Але варто було взяти в ньому участь, принаймні, щоб дізнатися про все це.
7 things I learned about Mikheil Saakashvili on a Bus Ride in Poland
http://ostpol.de/beitrag/4987-7-things-i-learned-about-mikheil-saakashvili-on-a-bus-ride-in-po
Социальные закладки