Стаття всесвітньо відомої журналістки Дайан М. Френсіс:
«Демократія і верховенство закону, кинуті під каток українським диктатором Порошенко»
За кілька годин після того, як президент України Петро Порошенко позбавив Михайла Саакашвілі громадянства, щоб змусити його замовкнути, колишній президент Грузії виступив в Нью-Йорку на CNN, засуджуючи олігархію.
У останньої атаки Порошенко на антикорупційний рух будуть неприємні наслідки, оскільки Саакашвілі стане всесвітнім мегафоном. Він уже улюбленець засобів масової інформації - і говорить п'ятьма мовами - а тепер він став іконою ворога корупціонерів, так саме як і Володимира Путіна.
«Позбавивши мене громадянства, абсолютно незаконно, порушивши Конституцію України та міжнародні закони з прав людини, Порошенко намагався позбутися одного з його головних супротивників», - сказав Саакашвілі. «Україна стала на той самий шлях, що і решта в регіоні - олігархи, корупція відбирають в народу ресурси, розправляються з демократією, - і я став одним з його головних супротивників цього режиму».
Саакашвілі заявив, що буде легально боротися за повернення свого паспорта, але підкреслив, що він не біженець або особа «без громадянства».
«Мені не потрібна допомога, - сказав він. - Я з сім'єю тут, вони є громадянами США і прожили тут сорок років».
Саакашвілі, можливо, не зможе повернутися в Україну до виборів 2019 року, але він буде ефективно висвітлювати боротьбу країни, особливо в контексті величезного інтересу до Путіна та корупції.
Ним зараз зацікавляться університети, конференції, слухання в Конгресі і аналітичні центри. У нього є мережа в Сполучених Штатах, де він прожив роки і зустрічався з президентом Дональдом Трампом і став відомий після того, як в свої 30 став президентом Грузії і перетворив країну. На нього і його доброго друга Джорджа Буша було скоєно замах, а потім він змусив відступити Володимира Путіна.
Саакашвілі знає «бруд» про Росію, її спільників в Україні і в інших місцях, про її втручання у вибори, олігархів і посіпак в Сполучених Штатах, таких як колишній голова штабу Трампа Пол Манафорт або український злодій в законі Дмитро Фірташ, якого розшукує суд присяжних Чикаго за звинуваченням в хабарництві.
Ставлення Порошенко до Саакашвілі вкрай образливе. Все засноване на звинуваченні в тому, що він не згадав в своїй формі реєстрації для отримання громадянства в 2015 році, що проти нього висунуті звинувачення в Грузії. (Адміністрація президента не відповіла на прохання про подання коментарів в термін). Це не тільки було загальновідомо, з тих пір уряд Порошенко два рази відхиляв запити про видачу Грузії Саакашвілі на тій підставі, що звинувачення були суто політичними, аналогічно, як Європейський союз і Сполучені Штати відмовилися від таких прохань Грузії про арешт Саакашвілі коли він там перебував.
Реакція інших реформаторів в Україні була миттєвою. Колишній міністр економіки і торгівлі Айварас Абромавічюс, який також покинув уряд Порошенко після розчарування корупцією, написав мені на електронну пошту: «Я вважаю, що це дуже сумний крок. І для Михайла, який сильно любить Україну, але ще більше для президента Порошенко, який показав, що його розум зайнятий не тими питаннями».
Народний депутат Мустафа Найєм запостив на Facebook, що «Позбавлення Михайла Саакашвілі українського громадянства - це найдурніше, що міг зробити Порошенко ... Дурніше була тільки посадка Юлії Тимошенко за часів Віктора Януковича».
Однак цей маневр буде утримувати Саакашвілі за межами України, вважає нардеп Сергій Лещенко. «Саакашвілі не може повернутися в Україну навіть фізично, тому що він буде затриманий в аеропорту «Бориспіль» після прибуття і його екстрадують до Грузії».
Рішення Порошенко, за його словами, повинно було змусити Саакашвілі «шукати притулок в Америці і забути про українську політику» і що «це далеко не все». Наступною ціллю буде голова Національного антикорупційного бюро, а потім і інші.
«В минулому році це був я і Мустафа Найєм, потім це був Віталій Шабунін (голова Центру протидії корупції), а потім мер Львова Андрій Садовий зі сміттям і тепер це», - пояснив він в нещодавньому інтерв'ю.
Минулого місяця мер Садовий сказав мені в інтерв'ю, що переслідування чиновників-реформаторів і антикорупційних організацій вже почалося й імовірно головна ціль - Саакашвілі, поряд з мером Миколаєва.
Інші були позбавлені громадянства або місць в парламенті в рамках кампанії, спрямованої на знищення опозиції на наступних виборах, затягуванні проведення реформ, зокрема, створення антикорупційного суду.
Хотілося б сподіватися, що громадянське суспільство України, ЄС, МВФ, а тепер і США, Франція та Німеччина будуть продовжувати наполягати на боротьбі з корупцією. Вигнанець Саакашвілі повинен посилити внутрішню боротьбу України з корупцією і її зовнішню боротьбу проти Росії разом з цими країнами та інституціями.
Вигнанець Саакашвілі може виявитися об'єднуючою силою в Україні більше ніж його власні інтенсивні зусилля на місцях, так само як і напад на студентів Майдану в 2013 році.
Цього тижня потужна редакція «Української правди» сказала: «Мета цієї редакційної статті - не захист політики Михайла Саакашвілі ... мова йде про майбутнє української демократії».
Так і є.
Democracy, rule of law thrown under bus by Ukraine dictator Poroshenko
http://www.huffingtonpost.com/entry/...b0c69ef7052757
Социальные закладки