Mason Lemberg
З подивом дізнався, що тендер на поставку вугілля на ТЕС, що входять в групу "Центренерго" виграла грузинська компанія "Сакнахшірі GIG".
І ця компанія виграла тендер завдяки різниці ціни тони вугілля, яка склада менш ніж 1 копійку.
Згідно результатів тендеру компанія "Сакнахшірі GIG" зобовязується до 31.12.2017 року поставити на українські державні ТЕС:
- 700 тис. тонн вугілля
- 1,8 млрд. грн - загальна вартість
- 2584 грн - ціна тони вугілля
Дуже хотілось би почути коментарі прихильників блокади Донбасу, особливо того блогера, який встановлював ціну на вугілля на основі якихось скрінів з ОЛХ. 700 грн справедлива ціна вугілля. Нє?
І ще цитую:
"Сакнахшири GIG" занимается добычей угля, а также оптовой и розничной торговлей углем в Грузии, Армении и Болгарии. Компания принадлежит депутату грузинского парламента Давиду Бежуашвили".
Я думаю, не проблема погуглити хто це.
У звязку з чим у мене виникає запитання:
Яке саме вугілля компанія видобуває в Грузії, на яких шахтах і де ним торгує?
Чого питаю... бо я зайшов на офіційний сайт державної статистики Грузії, скачав звідти енергетичний баланс Грузії (
http://geostat.ge/?action=page&&p_id=2288&lang=eng) і в упор не побачив там видобутку тих марок вугілля, які використовуються на українських ТЕС. Єдине вугілля, яке видобувається в Грузії - це буре вугілля. Його видобувають в обємі 300 тис. тон. І ще 200 тис. тон вугілля інших марок Грузія імпортує сама.
Відтак у мене виникає ще 2 запитання:
1) Вугілля якого походження (якої країни) буде постачати нам грузинська компанія?
2) Чи зможе грузинська компанія забезпечити адекватне виконання контракту, адже судячи з обємів контракту і обємів ринку Грузії, ця компанія не могла працювати з такими обсягами вугілля навіть теоретично. Ця компанія не володіє такими запасами вугілля, не має організованої логістики.
Відтак, хочу задати питання нашим можновладцям:
Чи є усвідомлення того, що такі ігри можуть привести до колапсу в енергетиці України? Що ви будете робити тоді, коли ця грузинська компанія, яка не володіє відповідними активами, не справиться з контрактними зобовязаннями?
Социальные закладки