Сообщение от
Бабайка
Олександр Кравчук
1 год ·
Прочитав , що порушуються права громадян на адвокатський захист й відкритий суд. Апеляційний суд. Справа Заверюхи.
Під'їхав, ділюся враженнями.
Суд заблокований поліцією по периметру паркана. Нікого не пускають, з боєм пробилися нардепи й адвокати.
Підходжу до поліцейських , показую посвідчення позаштатного кореспондента (реальне) . Не пускають . Прошу пояснити чому - погляди в небо. Виходить Ігор Луценко , повідомляє, що судді наголошують на тому , що засідання - відкрите. Хто дав вказівку заборонити адвокатам, громадянам й журналістам бути присутніми на суді вони не знають.
Все ж таки опісля багатогодинної стоянини "благодєтєль" зверху змилостився - дозволили зайти представникам преси. Проходимо через ворота. Другий кордон . Підбігає тип, який тикає пальцем в мене - не пускати. В типу впізнаю злочинця, який декілька місяців назад біля Печерського суду погрожував мені вбивством за те, що я був на Майдані.
Звертаюся до поліціянтів з проханням встановити особу , ті відвертаються, намагаюся сам затримати в порядку ст. 207 КПК, тікає.
Стоїмо , розмовляємо з Луценко Ігорем. Перерва судового засідання . Закінчується , Ігор йде, я намагаюся пройти з ним, блокують невідомі разом з поліцейськими в формі . Питаю чому не можу пройти . Відповідь - бо вони так вирішили. Розповідаю їм про право громадян на відкритий суд, про право журналіста на працю , про конституційні права громадян - "нуль на масу". Прошу розтлумачити на підставі чого вони не пропускають громадян - мовчать.
Знову пробую пройти - не дають. Повідомляю тому, хто сказав , що він забороняє , що він чинить злочин стосовно моїх конституційних прав й свобод. Повідомляю його , що затримую його в порядку 207 ст. КПК для передачі його поліцейським , які стоять поруч, за парканом. Затримую його й йдемо до поліцейського авто для процесуальних дій. Тільки-но підійшли , підбігає юрба поліціянтів ,які хапають затриманого й відводять його за кордон поліції.
Звертаюся до нового патрульного поліцейського з проханням прийняти заяву й встановити особу ,яка погрожувала вбивством й яка присутня наразі неподалік. Відповідає , що не може прийняти заяву й не може встановити особу.
Не питання в мені , достатньо битий-ляканий - я дивлюся, як працює нова реформована поліція, як захищає права громадян.
Що відбулося - МВС стало в нас владною гілкою , яке приймає рішення й реалізує його стосовно конституційних прав й свобод . Право на відкритий справедливий суд , право на захист - це основоположні людські права. Плюючи на них , бо так захотілося, певній якійсь посадовій особі, вони повертають нас туди звідки починали - в безправову авторитарну поліцейську державу.
Можна як хочеш відноситися до звинувачення Завірюхи, але не маєш права позбавляти її гарантованих Конституцією прав, не маєш права громадян України позбавляти їх прав, не маєш права заважати журналістам робити свою роботу. Це все - злочини.
Я не буду розповідати про відповідальність - щоб не виглядати смішним в наших умовах.
Я скажу одне - все це вже ми проходили , коли беркута блокували людей ,не даючи можливості попасти на суди. Правда, тоді адвокатів й журналістів допускали. Тут спішать...
Як не хочеться, щоб все це скінчилось трагічно.... Й багато для цього не треба - тільки виконувати закони. Але не хочуть. Ніщо не навчило...
Социальные закладки