Завтра на Прем'єр-міністра України, Голову СБУ, Громадську раду при СБУ, у ВР (комітет), Послам країн Великої сімки будуть надіслані листи.
Листи підписані представниками ряду найбільших волонтерських організацій країни. Центр волонтерів "People's Project", Повернись живим, АРМИЯ SOS, Народний тил, Combat-ua Фонд Мир и Ко. Организация помощи военным и беженцам і.т.д.
Ми уже провели цілий ряд консультацій з цього питання у тому числі з дипломатами.
Текст листа нижче але я дещо поясню.
Це про те, чому СБУ часто жартома називають "Службою Брелків України".
Це про те, що у нас повно випадків коли люди отримували умовні терміни за замовлені у Китаї чи деінде комплектуючі та техніку. Цивільну техніку. Ми зараз не говоримо про військову або подвійного призначення.
Ми говоримо про чіткі правила гри. Усього навсього.
Це про те, що штука яку я вільно можу придбати у Словенії чи Канаді - може стати причиною умовного терміну в Україні.
А перед цим причиною розслідування, допитів, експертиз...
Це про те, що у нас процедура визнання чогось СТЗ (Спеціальним Технічним Засобом) настільки розмита і непрозора, що дає широченну можливість для корупції. Як у СБУ так і на митниці.
Це про те, що "СТЗ" - стабільна кормушка у мільйони доларів. І ми прекрасно знаємо чия це "тєма".
Це про те, що Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України (ІСТЕ СБУ) до СТЗ масово відносяться товари побутового призначення (диктофони, радіоняні, брелки, ручки, GPS-трекери, тощо), через що, не лише грубо порушуються права і свободи громадян, але й блокується розвиток науки та підприємництва в Україні.
Блокуються інвестиції в цілий ряд високотехнологічних галузей. Адже висновки ІСТЕ СБУ видаються не на наіменування, а на кожен товар (партію), яка заїжджає в Україну.
Сама "Загальна методика віднесення об’єктів до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації"..... пабааам...... Секретна.
Ми не вимагаємо дати нам чи комусь можливість возити військові чи шпіонські штуки. Боже збав.
Це буде першим і єдиним контраргументом противників даного листа: "під час війни вони вимагають лібералізувати ввезення спеціальних шпіонських засобів".
Ні.
Ми вимагаємо чітких правил гри. Усунення розмитих формулювань у методиці, на кшталт "камера мініатюрна". Усунення корупції у цій сфері. Вимагаємо чітко прописаних і відкритих механізмів віднесення тої чи іншої техніки до СТЗ.
Ми вимагаємо накінець, щоб наша країна перейшла таки у XXI століття і людей перестали пресувати за китайські брелки, радіоняні і якісь комплектуючі до цивільних пристроїв.
Дуже сподіваюсь на сприяння нардепів, позначаю кого можу.
Татьяна Рычкова, Borislav Bereza, Тетерук Андрій, Parasiuk Volodymyr, Yaroslav Markevich, Igor Lutsenko, Olena Masorina, Oleksiy Mushak Mustafa Nayyem Svitlana Zalishchuk
Дуже вдячний за репост.
Embassy of Canada in Ukraine
U.S. Embassy Kyiv Ukraine
Embassy of France, Kiev
The Security Service of Ukraine
Громадська рада з питань оновлення СБУ
Volodymyr Groysman
Петро Порошенко
Социальные закладки