Показать скрытый текст fb
Ivanna Kobernik
14 ч · отредактировано ·
Підручникове лоббі мені здається вже сильнішим за фармацевтичну мафію... Або безпомічність Міносвіти сягає таких обріїв, що моя уява закінчується - як можна бути такими пасивними і байдужими? Сьогодні як відомо 14 серпня, а підручники для 4 і 7 класів ще не починали друкуватися. Не починали друкуватися, а 1 вересня через два тижні, Карл!(вперше використувую цей мем). Зате тиждень тому Міносвіти розіслало обласним управлінням освіти розпорядження знайти 50% коштів на друк підручників для 4 та 7 класів "на виконання доручення прем'єр-міністра". За кілька тижнів до початку навчального року доручення! Хоча про те, що коштів на друк підручників не вистачає, було відомо ще в грудні минулого року, коли ухвалювали бюджет-2015. Чому я не можу себе переконати, що справа лише в управлінській безпорадності? Бо на друк підручників з бюджету було виділено 87млн грн (насправді 120млн, але 23млн - були борги минулих років, які віддали). Ці 87млн грн мали бути направлені на друк підручників для соціально незахищених і малозабезпечених дітей, дітей-сиріт та на підручники для нацменшин. Коли я піднімала питання на Колегії МОН, що треба чесно сказати вчителям і батькам, що з підручниками проблеми і якось до цього готуватися, наприклад, звертатися до місцевих влад, мені відповідали, що все буде добре, державні гроші виділять пізніше. Виділили - 180млн грн за рахунок економії депутатських пільг. З видавцями провели зустріч, повідомили, що всім дадуть грошей "впритул" (180млн+87млн=257млн, стільки витрачав Табачник і це була страшна корупція, про яку можна багато прочитати в Звіті Рахункової палати), бо їх мало, всі зітхнули, але погодились! І тут виявляється, що не вистачає, і в серпні починають шукати ще 257млн грн, вимагаючи їх з обласних управлінь освіти!
Я не можу більше це оцінювати. Я ікс разів пропонувала варіанти вирішення проблеми, починаючи від того, щоб чесно сказати батькам, що грошей нема і не буде і закінчуючи варіантами, від друку яких підручників (трудові навчання, образотворче мистецтво....)поки можна відмовитись. Ні, підручники не друкують, намагаючись витягнути з бюджету кошти на все, що запланували освоїти, а може й більше. Тим часом, батьки і вчителі діляться лінками сайтів, де є електронні версіі підручників -дітям же якось треба вчитися! Чому цю інформацію не надає МОН? Чому не пояснює школам, як їм вчити дітей, якщо вже точно відомо, що підручники не надійдуть в школи раніше листопада-грудня?
Знаю, що обласні управління надають МОН різні відповіді: хтось повідомляє, що такий екстрений перерозподіл бюджету не можливий, хтось нагадує, що середня освіта в Україні тепер фінансується з державної освітньої субвенції і тому просить збільшити цю освітню субвенцію на область, раз треба ще й за підручники заплатити... Мені от цікаво - чи відповість хтось, що не бачить сенсу платити за підручники, які діти зможуть отримати лише в середині року? Якщо дві чверті 4 і 7 класи з вини чиновників вчитимуться по електронним версіям або їх ксерокопіям, то навіщо платити за друкований підручник?
Шановні батьки, можливо й до вас тепер прийдуть з вимогою "здайте гроші на підручник". Порадьтесь з учителем і якщо вирішите купувати, то купуйте тільки те, що вам справді буде потрібно. Не платіть за зайві цеглини до ранця вашої дитини.
UPDATE: Обурені вчителі прислали мені ще уривочок свіжого листа від МОН, зацініть глибину допомоги: "Міністерство освіти і науки надсилає для практичного використання методичні рекомендації щодо використання навчальної літератури в загальноосвітніх навчальних закладах при вивченні предметів інваріантної складової навчального плану в 4 та 7 класах 2015/2016 навчального року.
Початкова школа (4 клас). У 2015/2016 навчальному році початкова школа повністю переходить на нові навчальні програми, відповідно, четвертокласники продовжують навчання і за такими новими предметами, як: «Природознавство», «Я у світі», «Інформатика». є=У разі, якщо з фінансових причин підручники не будуть доставлені до початку навчального року, пропонуємо в навчально-виховному процесі використовувати по можливості підручники 2004 року, робочі зошити (за згодою батьків) та додаткові дидактичні посібники....". Ну ви зрозуміли? Спочатку нагадуємо, що 4 і 7 класи мають навчатися за новою програмою, а потім пропонуємо вчитися за підручниками 11-річної давнини. Або купити щось за гроші батьків:-(
Социальные закладки