Генеральний прокурор України Віктор Шокін спростував інформацію про те, що ГПУ порушила нові кримінальні провадження стосовно заступників генпрокурора Давида Сакварелідзе та Віталія Касько, а також ряду слідчих й прокурорів, причетних до затримання співробітників ГПУ Володимира Шапакіна та Олександра Корнійця.
Шапакін та Корнієць були затримані за підозрою в корупції, при обшуках в їхніх кабінетах було знайдено близько 500 тисяч доларів, 35 пакетів з діамантами та цінні папери.
З чим пов'язане вкидання недостовірної інформації про відкриття проваджень щодо Сакварелідзе й Касько, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.
Такого роду вкиди здійснюються з метою змістити Шокіна?
— Ні, я не згоден з такою думкою. Я вважаю, що близько 50-70% інформації про те, що відбувається в ГПУ, є правдою. Стара система намагається протистояти безпрецедентному в українській історії тиску, умовно кажучи, боротьбі з корупцією. Ніколи ще у нас не затримували чиновників такого рівня. Крім того, Шокін не звільнив Володимира Гузиря, який був помічений у захисті своїх підлеглих, і офіційної заяви з його персони від Генпрокурора ми поки не маємо. Тому в даному випадку мова йде про опір старої системи очищенню. При цьому останнє слово за президентом, і, фактично, він поставлений цим питанням в глухий кут. З одного боку, він хоче мати близького генпрокурора, з іншого — виконувати зобов'язання перед західними партнерами з очищення влади й боротьби з корупцією не на папері.
Голобуцький: Шокіна намагаються підставити і зняти з посади генпрокурора
Кому ж було вигідно поширити недостовірну інформацію про справу відносно Сакварелідзе?
— Тут інша логіка. Сакварелідзе поставили західні партнери, у нього інші джерела фінансування, і він вже не живе в реаліях нашого ГПУ, які передбачають «своїх не здавати». Тому логіка про те, кому це вигідно, і чиї інтереси він захищає, не працює. У даному випадку ми бачимо, що є опір старої системи й мовчання. Мовчання свідчить про те, що вони хочуть замовчати ці гучні справи й спустити їх на гальмах.
Яких подальших кроків можна очікувати в плані очищення системи?
— Я думаю, що єдиним виходом з даної ситуації буде відставка Віктора Шокіна, як би не опирався цьому президент. Швидше за все, чутки про те, що відбувається в ГПУ вірні, і це означає, що Шокін не хоче нічого змінювати й визнавати помилки у своїй кадровій політиці. Але Петро Порошенко повинен виконувати зобов'язання перед західними партнерами, і, швидше за все, він буде змушений звільнити генпрокурора.
У Сакварелідзе є шанси очолити ГПУ?
— Шанси високі, але я не думаю, що особисто він рветься на цю посаду.
Социальные закладки