Я готувався йти до війська. Вже мав на руках повістку з військкомату про призов до армії. Розговорилися з сусідом, дідом Назарієм, про мою майбутню військову службу.
— Коли я ще був парубком, то ось там, через дорогу, був склад нашого сільського кооперативу, — почав згадувати свою молодість сусід. — Там за часів ЗУНР збирали кожухи і чоботи для нашої української морської піхоти. Я сам туди відніс свій чорний кожух і хромові чоботи.
— Яка, діду, у нас на Прикарпатті могла бути морська піхота? — здивувався я. — До моря тисяча кілометрів.
...
Історія цього полку бере свій початок з наказу Морського міністерства Української держави від 23 травня 1918 року, яким для оборони Чорноморського узбережжя було оголошено про формування трьох полків морської піхоти із зоною відповідальності від західного кордону України до Перекопу. Наказом по Морському відомству від 31 серпня того ж року було визначено місця дислокації всіх частин району оборони Чорного моря і базування штабів: першого полку — в Одесі, другого — в Миколаєві, третього — в Херсоні. Кінні ескадрони морської кавалерії мали дислокуватися в Одесі, Очакові і Перекопі. Начальниками берегової оборони південно-західного району Чорного моря був призначений контр-адмірал Семен Фабрицький, а командиром першого полку морської піхоти указом Гетьмана України Павла Скоропадського від 24 жовтня 1918 року — полковник Іларіон Ісаєвич. Та сформувати полки у визначених місцях дислокації не вдалося через протидію німецьких військ, які погоджувалися лише на їх кадровий склад.
Для загального керування процесом формування бригади морської піхоти у Головному Морському штабі був створений відділ морської піхоти, який спершу очолив полковник Володислав Дашкевич-Горбацький, з квітня 1918 року — полковник Ястржембський, а з січня 1919-го — підполковник Гаврило Никогда.
Однак складна військова ситуація і окупація Чорноморського узбережжя змусили перенести штаб бригади морської піхоти з Миколаєва до Вінниці, в якій, згідно з наказом Морського міністра від 3 лютого 1919 року, і мало продовжитися формування полків морської піхоти флоту УНР.
Та воєнні дії в Україні розвивалися не на користь армії УНР. Всі порти і Чорноморське узбережжя України окупувала Антанта. Українському уряду і його армії під тиском більшовицьких військ зі сходу довелося відступити в західні регіони, і формування морських полків довелося перенести на територію Західно-Української Народної Республіки.
Початком формування першого полку, який отримав назву 1-й Гуцульський полк морської піхоти Дієвої армії УНР, слід вважати 3 березня 1919 року, з дня призначення його командиром поручика російської армії часу Першої світової війни, підполковника армії УНР Омеляна Гемпеля.
...
Социальные закладки