Показать скрытый текст Какие прецеденты сейчас создаются и их возможные последствия для будущего Украины
olexsandrdyadyk
25 Январь 2014 @ 15:31
ЯКІ ПРЕЦЕДЕНТИ ЗАРАЗ СТВОРЮЮТЬСЯ І ЇХ МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО УКРАЇНИ?
Можливо, що після цієї статті зі мною перестануть спілкуватись та виключать із списку «друзів» у фейсбуці деякі знайомі, але я уже у такому віці і маю достатній життєвий досвід, що можу цим не перейматись. Проте, я не можу бути байдужим до тих подій, які наразі відбуваються і до тих небезпек для майбутнього України, що ними породжуються.
Зарання зазначу - я не прихильник діючої влади (і ті хто мене знає можуть це підтвердити). Мене також задовбала тотальна корупція, беззаконня і хаос, які регіонали обіцяли зупинити, але лише творчо розвинули до нових висот. Я вже задовбався воювати з продажними прокурорами і суддями, які при зарплаті в 5-6 тис. грн. умудряються їздити на лексусах і мерседесах вартістю понад 100 тис.дол. і купляти вілли в Баден-Бадені, а бажаючи «обслужити» багатенького забудовника судді «ховаються» у письмове провадження», щоб не виголошувати прямо в очі людям відверто незаконне рішення в інтересах багатеньких буратін. Я не можу відійти від обурення, коли мої земляки з Вінниччини скаржаться, що голова місцевої райдержадміністрації роздав у приватні руки сільські пасовища, це при тому, що для багатьох сімей, що залишились без роботи в селі, корова-годувальниця останнє джерело для існування. Мене вже достала ця влада, але в Британії говорять – королі міняються, а Британія повинна залишатись вічно. До чого це я? А до того, що викидаючи Януковича на звалище історії, треба дивитись щоб разом із ним не викинути туди ж і державу Україну, принаймні в її нинішніх кордонах.
В останні дні стало модним захоплювати обласні державні адміністрації. Ми бачимо, як півтори чи дві тисяч мітингувальників десь у Львові чи Тернополі захоплюють ці будівлі, заходять в кабінети голів адміністрації і далі звична тирада – «ми народ України, вимагаємо, щоб ти написав заяву на звільнення, або й взагалі оголошуємо про твою відставку».
Взагалі то у Львові чи Тернополі проживає декілька сот тисяч людей і вони, начебто не уповноважували півтори чи дві тисячі виступати від їх імені і тим паче виступати від імені всього 47 мільйонного народу України (в Україні немає народу Львова чи Тернополя, а є лише єдиний народ України). Проте, це нюанси легітимності права виступати від чийогось імені (права представництва), на які я можливо звернув занадто увагу, як юрист.
Ця стаття більш про інше.
Добре – завтра народ скине зладєя Януковича – ура, фанфари і нові вибори, на яких новим Президентом буде обрано Кличка (Яценюка, Тягнибока, Порошенка та хоч Ляшка), візьмемо умовно (виключно умовно) – Кличка, прем’єром призначать Яценюка, а Тягнибока (Луценка чи активіста майдану Данилюка) міністром внутрішніх справ. Окей. Проходить півроку, рік, два, далеко не всі проблеми вирішені, якісь загострились чи не всім сподобалось підписання асоціації з Євросоюзом (адже вона далеко не однозначно сприймається в регіонах).
І от, пару тисяч мешканців Луганська чи Сімферополя кажуть - якщо кільком сотням чи кільком тисячам мешканців Івано-Франківська можна було зайняти будівлю обласної держадміністрації і пеньками під зад викинути звідти голову держадміністрації призначеного Януковичем то значить і нам можна так само зайняти будівлю держадміністрації в Луганську і носаками під зад викинути звідти голову обласної державної адміністрації призначеного Президентом Кличком? А чом би й ні? А ще через кілька тижнів під будівлею обласної держадміністрації Полтавської області збирається кілька тисяч пенсіонерів і також вимагають дострокових перевиборів президента і парламенту і заявляють, що вони апріорі вважатимуть сфальсифікованими і не визнають будь який результат виборів, окрім того – якщо президентом оберуть комуніста Симоненка. Також заявляють, що будівля адміністрації повинна належати народу – і займають її, оголошуючи про відставку голови Полтавської облдержадміністрації призначеного Президентом Кличком. А чом би й ні? А чим вони гірші? Саме головне, що люди побачили, що це просто, швидко і що це працює і якщо іншим можна то чому нам ні?
А в цей час, коли мешканці Луганська, Харкова, Сімферополя і інших міст сходу і Півдня України захоплюють обласні держадміністрації і викидають звідти голів призначених президентом Кличком (Тягнибоком, Порошенком чи хоч «правим сектором») тисячі киян невдоволених президентом Кличком і прем’єром Яценюком (не всі є їх прихильниками) підтримані тисячами мешканців Донецька, Криму і інших міст Півдня і Сходу, що приїхали до Києва займають Хрещатик, Майдан та рушають вулицею Грушевського щоб зайняти будівлі Кабінету Міністрів і адміністрації президента і щоб викинути звідти «злочинний режим Кличка-Яценюка», який їм не подобається (підставу завжди можна знайти чи організувати, благо майстрів провокацій хватає).
Як ви думаєте – чи погодяться законно обраний президент Кличко і прем’єр Яценюк «звільнити приміщення» - бо цього вимагає певна кількість невдоволених ними громадян?
А що буде робити беркут керований міністром Тягнибоком (Луценком, Данилюком, Гриценком чи навіть якщо міністром МВС буде лідер «правого сектору»)? Махати квітами протестувальникам, які йдуть займати будівлю адміністрації президента і викидати звідти законно обраного Президента Кличка? Хтось у це вірить?
Чи все таки міністр Тягнибок (Луценко, Данилюк, тощо), дасть команду беркуту – «захищати конституційний лад» та не допустити захоплення державних установ?
А що буде робити «беркут» якщо протестувальники в масках почнуть кидати у них камінням і «коктейлями молотова»? Підставляти другу щоку? Радісно усміхатись?
Тоді виникає логічне питання – «беркут» злочинний, в будь якому випадку якщо б’є протестувальників чи лише якщо «ненаш» беркут б’є наших протестувальників? А от якщо ми дорвемось до влади і вже наш беркут буде товкти тих хто захоче у нас відібрати владу, то тоді ми назвемо беркутівців героями-правоохоронцями, які захищають конституційний лад, законність і порядок в державі?
Напевно не лише я один, але і багато інших юристів практиків з досвідом могли помітити важливу сутність психології людини, сутність її моралі і моральних оцінок. Цю сутність я поясню на такому прикладі: що буде робити звичайна пересічна людина (а таких понад 90 %) у тому випадку, якщо якийсь негідник зґвалтує його (її) дочку? Правильно – вимагати найсуворішої кари над негідником, введення смертної кари за зґвалтування і т.д. А що буде робити ця ж сама людина, у тому випадку якщо її син зґвалтує чужу дочку? Правильно – побіжить шукати чим найкращого адвоката який повинен довести, що його (її) синочок невинний ангел, добра дитина, а та шльондра сама його звабила.
Тільки не треба тут пафосно заявляти, що всі кака а я «Тарас Бульба», та я б свого сина за таке, та я….. Ой ради бога, бачив я таких «Бульб», які били себе в груди, але коли ставалась біда то тут же бігли шукати адвоката, який повинен довести, що – «та шльондра сама винна».
Це природа людини, суть нашої «групової» моралі, яка була закладена в генах наших предків приматів, ще мільйони років тому http://www.dyadyuk-o-v.narod.ru/moral.htm Але, якщо у «звичайному житті», ще можна уявити «Тарасів Бульб» і певну нечіткість вищевказаної природи в поведінці людини, то в політиці ця сутність – є АБСОЛЮТОМ.
Саме тому, одні і ті ж самі люди, ввійшли в історію одного народу як борці за незалежність, а в історію іншого як бандити-сепаратисти. В історію одних – як національні герої і засновники держав, в історію інших, як криваві вбивці і нелюди. Одні і ті ж люди.
Саме тому, одні і ті ж самі дії «за нас», ми визнаємо як торжество законності і справедливості, а «проти нас» - як страшний злочин, якому немає прощення. Це сутність моралі в політиці. Це її альфа і омега.
Саме тому «беркут» злочинний не тому, що лупцює і поливає з бронсбойту, а лише тому, що лупцює і поливає з брандспойту нас, а от коли «наш» беркут буде товкти «ненаших» протестувальників то ми будемо пишатись героями правоохоронцями із «нашого» беркуту, що захистили законність від бандитів-екстремістів. І нагороди знайдуть героїв.
В лютому 1917 року лідери лютневої революції вирішили, – а чому б не викинути носаками з трону царя і з урядових будівель царських чиновників – і викинули. Людям це сподобалось – швидко, легко і ефективно. А тому, через півроку, інші невдоволені, під керівництвом більшовиків, викинули з Зимового палацу уже сам тимчасовий уряд Керенського. А чом би й ні? І так це могло продовжуватись безкінечно, якби більшовики «демократично» і «толерантно» з допомогою ЧК і «товариша маузера» не поклали цьому край.
Сьогодні так само людям починає подобатись. Навіщо 5 років ждати виборів? Навіщо рахуватись з бажаннями і точкою зору інших, якщо значення має лише те чого хочу я і мої однодумці? І головне – просто, швидко, ефективно – бац і адміністрація наша. Питання в іншому - це починає подобатись всім. І завтра вже інші – так само – збираємо кілька сот чи кілька тисяч однодумців і «вимагаємо» лише того, що подобається нам і - «бац» і адміністрація наша. Так можна по кілька раз на день міняти владу. Зранку один Президент, до вечора інший.
В мене лише одне питання до лідерів опозиції і різних «правих секторів». Як цю «карусель» зупиняти будете? Також беркутом, методом «товариша маузера»? А інакше вже навряд зупиниш.
Социальные закладки