хліб дорогий, але я його майже не їм. беру по половині, то десь 1.30. молоко - 1-1.40. яйця від 2 євро за 20 до 2.50 за 6, різниця у якості відчутна, краще брати дорожчі. ціла курка - 5 євро кіло. йогурт: малими порціями - від 0.29 до 1.40. півлітрова банка — 0.9-1.80. чай 20 пакетиків — десь 2.30. яблука по 1-2 євро, морква — 0.5. набір овочів для супу (морква, порей, селера) — 1.50.

хліб — як у нас в гривнях. м'ясо трошки дорожче, доведеться відмовитись від мрій про м'ясну дієту. вцілому, якщо харчуватись здоровою їжею та справді готувати, а не перебиватись бутербродами і йогуртами, то нормально. хоча для мене це зараз одна з головних витрат. але і зарплата у мене невелика. одинокій людині на 20-25 євро на тиждень можна харчуватись. сім'ї з трьох треба вже десь 80 євро ан тиждень. працювала у сім'ї з 4 дітьми, то на тиджень десь під 300 євро витрачали. але там продукти були виключно найвищої якості.одна знайома примудряється харчуватись на 50 в місяць. але вона майже не їсть м'яса, то їй нормально.продавчині рідко працюють на повну ставку. але на такого рівня роботі за годину вони отримують десь 8-10
щодо інших витрат, то студентська страховка — 80 євро на місяць. покриває дуже багато різних штук, плюс є бонуси, якщо демонструєш турботу про здоров'я (нормативи, профілактика, донорство крові, курси про здоров'я). оренда кімнати/квартири в залежності від землі від 80 до 600 євро без комуналки на 1 людину. вся комуналка в середньому 50-150 євро з людини, якщо людина живе в одномісному житлі, а не має віллу.
спортклуби — від 10 до 120 євро на місяць. тренажерні зали — від 30. цілий день у басейні — 5-10 євро. оренда човна для прогулянок — від 8 євро на годину, студентам знижки.
студентам, молоді, пенсіонерам і школярам в принципі майже скрізь знижки. особливо приємно, коли треба далеко їхати.
проїхатись по Гамбургу дорослому від 1.50 до 2.95. річний абонемент — 70-90 євро щомісяця. студентам — 150 євро на семестр.
освіта безкоштовна, але є обов'язкові збори за додаткові послуги. в моєму універі під 290 щосеместру. у простіших універах — менш, ніж 200.
Социальные закладки