Путiн аплодує Тягнибоку стоячи
21.02.2013 12:19
Партiя "Свобода", представники якої у Львiвськiй та Iвано-Франкiвськiй обласнiй радi заблокували погодження газової угоди з американскою компанiєю "Chevron", близька до мети - угода може бути зiрвана.
Про таку драматичну перспективу заявив регiональний представник компанiї Пiтер Кларк, пише Reuters. "Якщо переговори не приводять до угоди через рiк, пiвтора чи два роки -- не знаю за
який час, однiй або другiй сторонi уривається терпець, i вона каже: "Здається, у нас не вийде домовитися, не марнуймо часу", - сказав вiн.
Як вiдомо, переможцем конкурсу на розвiдку та освоєння Олеського родовища на заходi країни стала компанiя "Chevron", Юзiвського на сходi -- "Shell". Угода про розподiл продукцiї з "Shell" була
пiдписана в сiчнi цього року. Американська "Chevron" поки що не може подолати один з необхiдних пiдготовчих етапiв - заручитися згодою рад Львiвської та Iвано-Франкiвської областей, на територiї яких мiститься Олеське родовище i де проект наразився на опiр керiвної верхiвки "Свободи", яка грає у незрозумiлу гру.
Пiдписання угоди про розподiл продукцiї дало б змогу "Chevron" почати розвiдувальне бурiння на родовищi, щоб оцiнити потенцiйнi запаси i ризики для навколишнього середовища. За словами Кларка, вiн i найнятi "Chevron" фахiвцi провели зустрiчi з жителями, щоб розвiяти страхи з приводу шкiдливого впливу видобутку сланцевого газу на природу, розповiсти про розвиток iнфраструктури i створення сотень нових робочих мiсць у разi реалiзацiї проекту. Цей проект ще на крок наблизив би Україну до повної енергетичної незалежностi вiд Росiї, значно знизив би цiну газу для населення.
"Ми хочемо, щоб населення Захiдної України пiдтримувало цей проект, iнакше для нас буде практично неможливо працювати там", - сказав Кларк.
На запитання, чи буде пiдписано угоду до кiнця року, вiн вiдповiв: "Я не знаю".
Водночас полiтологи кажуть, що "Свобода" Тягнибока, чинячи опiр американськiй компанiї, дiє на руку росiйському "Газпрому".
"Той героїзм, з яким керiвництво "Свободи" робить абсурднi
антиукраїнськi речi, мав би сподобатись Путiну.
Цiлком можливо, що Тягнибоку також навiть дадуть орден, як днями дали Вадимовi Колiсниченку", -- кажуть полiтологи.
За матеріалами сайту "Економічна правда" і Reuters.
Социальные закладки