10:29:29
БУЛЬБА С.С.
Степан Бульба, фракція соціалістів.
Ну от у мене таке враження, що позиція все-таки не зацікавлена в отриманні результатів для чого була створена комісія. Ну от уявіть собі, 24 мільярди гривень отримали за приватизацію „Криворіжсталі”. Ну це ж не копійки! Ну добре, 4 мільярди віддали Пінчуку, бо він свого часу їх начебто давав державі, а 20 мільярдів? 20 мільярдів ви не можете відповісти хоч би на частину за… де хоч би частина із них дівалася. У мене таке враження, що свідомо комісія під вашим керівництвом затягує питання щодо одержання об`єктивних результатів розслідування. Тоді питання таке. Або на вас тиск чинять певні особи, або ви не здатні виконати завдання, поставлене Верховною Радою.
СЕНЧЕНКО А.В. Спасибо. Хочу вам сказать, что да, безусловно на меня оказывают тыск певни особы, которые не заинтересованы в том, чтобы были установлены объективные результаты.
Я хочу вам напомнить о том, что комиссия проработала 5 недель сессионных заседаний, то есть все те запросы, которые мы направили в декабре месяце при образовании комиссии, ответы на них первичные из органов власти мы получили только после Рождественских праздников, соответственно ускорить я не могу этот процесс, но хочу сказать следующее, мы независимо от подталкиваний не будем давать никаких скороспелых оценок.
МЕНДУСЬ Я.П.
Ярослав Мендусь, фракція Соціалістичної партії.
Андрію Віленовичу, в робочих матеріалах, розданих депутатам в залі, є абсолютно вражаюча інформація. З урахуванням всіх витрат 2005 року від приватизації „Криворіжсталі” станом на перше січня в Держбюджеті повинно було залишитися близько 11 мільярдів 998 мільйонів гривень. Але за офіційними, підкреслюю, офіційними даними Мінфіну залишок коштів становив лише 10 мільярдів 525 мільйонів гривень. Куди зникла різниця у сумі один мільярд 473 мільйони гривень? Мені видається, це ключове запитання, на яке комісія повинна дати відповідь. Бо формулювання стосовно державних коштів – „невідомо” – не витримує будь-якої критики. Рух державних коштів завжди супроводжується підписами конкретних осіб уповноважених, і завжди можна отримати вичерпну інформацію, за чиїм підписом кошти зникали в невідомому напрямку.
То чи вдалося це зробити?
СЕНЧЕНКО А.В. Спасибо.
Именно этому посвящен нынешний этап работы. Потому что, еще раз подчеркну, мы запросили все первичные материалы. Не все ответы своей полнотой и собственно направленностью этих ответов нас удовлетворили. Поэтому мы распределили между нашими коллегами обязанности, и в частности за работу с казначейством у нас отвечает Мирошниченко Юрий Романович, который и должен эту часть вопроса проработать и доложить на заседании комиссии. То есть мы на сегодня видим разнобой в цифрах, в ответах Министерства финансов, счетной палаты и понимаем, что либо это ошибки, но тогда мы должны понять, кто автор и почему эти ошибки допускаются такими серьезными структурами исполнительной власти,. Либо это основа для того, чтобы говорить о каких-то злоупотреблениях и более глубоких наших действиях. То есть, мы этим конкретно сейчас занимаемся. Спасибо.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу депутатів коректно висловлюватися, використовуючи дефініції. Що значить”проїли”? Ніхто нічого не проїдав, просто розікрали. Так і треба говорити – розкрали. Бо, якщо не було відображено в бюджеті, і гроші потрачені – це значить вкрадені гроші. Це кримінал. Будь ласка, Кузьменко від фракції соціалістів.
10:38:18
КУЗЬМЕНКО С.Л.
Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, шановні громадяни України.
Хотів би зупинитися на двох питаннях. Перше. Чого ми чекали від попереднього звіту? Від попереднього звіту ми чекали попередніх результатів повних чи неповних, проблем, які стоять перед комісією, і пропозиції по шляхам вирішення цих проблем.
Я особисто нічого з цього не почув. Складається враження, що керівник комісії, який тут доповідав, просто намагається всередині комісії звести якісь свої рахунки. Це перше.
Друге. Власне кажучи, про що йде мова? Мова йде про те, як тільки що тут правильно сказав мій колега Мармазов, про те, що немає ні підприємства, ні грошей. То тоді стає питання про відповідальність: а о ж повинен відповідати за це?
Ми це теж не почули і абсолютно зрозуміло чому. Тому що комісією керує представник фракції, яка разом з "Нашою Україною" входить до опозиції, і той же час, яка керувала і в момент продажу „Криворіжсталі”, і момент, коли витрачались кошти від продажу „Запоріжсталі”. То, на біса, цим фракціям правда? Їм потрібно якраз абсолютно інше – їм потрібно цю правду максимально приховати і ми бачимо, що це відбувається.
З моєї точки зору, і це точка зору не тільки моя, а і точка зору фракції, той факт, що сьогодні представники опозиції хваляться своїми економічними здобутками в період, коли вони керували країною, коли вони керували урядами країни, це якраз спроба використати ті кошти від продажу „Криворіжсталі” для забезпечення тих своїх популістських кроків, якими вони сьогодні хизуються.
Насправді, нічого суттєвого для розвитку країни в той час зроблено не було. А зараз намагаються від нас приховати те, що відбувалось з коштами.
І те, що Ярослав Мендусь зараз казав відносно мільярда, який невідомо куди зник, хоч про гроші взагалі-то не кажуть, що вони зникли, їх витратили, законно чи не законно - от в чому питання. Ми не почули відповідь на це питання, я вже сказав, причина того, що немає відповіді абсолютно зрозуміла - нас хочуть обдурити, від нас хочуть приховати правду.
Тому я наполягаю на тому, щоб керівництво комісії було сьогодні змінено, інакше ми ніколи не взнаємо правди. Дякую. (О п л е с к и)
ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і вам.
Виступили представники всіх фракцій, які бажали, котрі цікавляться долею коштів, які одержані від реалізації комбінату і невідомо де зникли на сьогоднішній день.
Я би хотів, підбиваючи підсумки цього обговорення, висловити кілька міркувань. Я думаю, що ситуація стандартна для України, на превеликий жаль, за останні 15 років влада не навчилася користуватися доходами від приватизації. Тому їх і не було, власне кажучи, ніяких доходів. Навчилася розбирати по кишенях тим, хто тим займався. А ми вперше зіткнулися з необхідністю подивитися, а що робиться тоді, коли приватизація проводиться на основі закону так, як це необхідно робити? І виявилося, що немає ради тим грошам, які одержані внаслідок реалізації найкращого у Європі, а то і в світі комбінату.
Социальные закладки