|
І він пише так, як йому до вподоби, а чого ж тоді Ви його "редагуєте"?
І Вам ніхто не забороняє розмовляти де завгодно і як завгодно (якщо Ви не держслужбовець і не виконуєте у дану мить посадові обов'язки), але державна мова повинна бути одна і саме українська!
Успіхів Вам у мовленні...
"Новороссы" - биологические остатки Российской империи...
Українською говоритимуть усі
Нині хіба що ледачий не говорить про мовну проблему. А мені пригадується далекий 1975 рік. Після навчання у російській школі та служби в Радянській армії я вступив на факультет української філології. А оскільки мав велике бажання досконало оволодіти рідною мовою, то в інституті почав говорити виключно українською. Попервах було досить складно. Доводилося старанно підбирати слова, в умі перекладати, бо привчився думати російською. Увесь перший курс скуповував у книгарнях різні типи словників. Щодня заглядав у них десятки разів.
Не дивно, що у зрусифікованому Херсоні всі мали мене за дивака і навіть сторонилися. Вже тоді називали націоналістом. Щоправда знайшовся один розумний хлопець з російського відділення, який сказав:
- Какой же это национализм? Это патриотизм.
На одній студентській тусовці однокурсник із фізмату поплескав мене по плечу і сказав:
- Саня, ты хороший парень, но зачем тебе этот украинский? Через 20 лет его вообще не будет.
- Хлопці, - відповів я, - через двадцять років ви всі розмовлятимете українською мовою!
Присутні дружно розсміялися. Тоді в таке годі було повірити.
Але тепер, коли я телефоную своїм колишнім однокурсникам, то в слухавці лунає переважно українська. Бо за цей час вони устигли стати чиновниками районного і обласного рангів і користуються в роботі державною мовою.
Та після 21 року незалежності проблема вживання і використання української мови залишається актуальною, бо мовне питання прихватизували політики, аби на ньому спекулювати. Переважно перед виборами. Та й при цьому усе перевертають з ніг на голову. Адже проблеми вживання російської мови не існує. Навпаки: як і колись, на других ролях у державі залишається мова титульної нації.
Тому для вирішення мовної проблеми варто залучити найавторитетніших учених — філологів, лінгвістів, мовознавців. Адже тільки фахівці можуть довести нації, що рідна мова - це не примха "схиблених націоналістів", а передусім засіб пізнання світу. Власне, народ сам це інтуїтивно відчуває. Недарма ж відсоток тих, хто вважає українську мову рідною, зростає з кожним десятиліттям. А молоде покоління українців починає це усвідомлювати все більше.
До речі, у студентські роки довелося прочитати про відкриття японських учених. Вони стверджували, що у людей, які спілкуються мовою свого роду (рідною), вищий імунітет, вони менше хворіють. Ось чому в технічно озброєній Японії 130 інститутів мовознавства. Україні поки що вистачає одного...
Олександр ГУНЬКО
с удовольствием повторю это еще раз специально для тебя,Сирожа-идите,и не просто идите.А знаете,почему?Потому что никто ни при каких обстоятельствах не имеет права диктовать человеку,на каком языке ему разговаривать.На всякое действие есть противодействие.Пора это понять.И я буду посылать любого,кто захочет мне диктовать,как мне жить и на каком языке разговаривать.
"Новороссы" - биологические остатки Российской империи...
Пока живу, надеюсь.
Социальные закладки