| ||
Тема: Языковая проблема - 3D
Мне, например, не совсем по душе культурно языковая политика гос-ва Украина. Но как русскоязычному гражданину русский гос. не нужен. Мне достаточно будет, чтобы у меня, к примеру, просто не возникло языковых проблем в тех же госорганах. Или чтобы дети смогли просто учиться на русском языке. Как-то так.
Демократия — гарантия того, что нами руководят не лучше, чем мы заслуживаем
Багато хто зі мною погодиться, що переклад мультфільму "Тачки" сприймається дуже добре, і ні в кого не виникає відрази до цього тексту. Тобто, якщо не створювати штучно проблем (як зараз з телебачення лунає сучасна уркаїнська: "Евро", замість "Євро" і т.д.), а сприяти розвитку і розквіту літературної української мови, без закручування гайок (тотальної українізації), тоді в Україні будуть спокійно сприймати багатомовність (крім російської та мов національних меншин, у нас ще багато носіїв іноземних мов: англійська, французька, італійська, німецька тощо).
Як, наприклад, вирішується питання мовного інтерфейсу в програмному забезпеченні. Розробник забезпечує інтерфейсом переважно на англійській мові, але створює переклади на інші мови, в тому числі на російську та українську (хоча на українській мові я дуже мало зустрічав програмного забезпечення). Причому різні мовні інтерфейси розробник не зобов'язаний створювати, їх можуть свторювати сторонні розробники. Так, наприклад, нещодавно з'явився український інтерфейс відомої соціальної мережі Twitter.
Тож моя думка, що потрібно без надання статусу російській чи будь-яким іншим мовам чи то другої державної, чи то регіональної забезпечити можливість вільно скористатись правом отримання інформації на обраній мові. Проте, не за державний кошт! Якщо в Одесі є організації, які відстоюють права російської мови, нехай вони виділяють кошти для забезпечення своїх членів та інших осіб правом на отримання інформації російською мовою.
Я не вважаю доцільним перекладати усе законодавство на російську мову, необхідно лише певний відсоток нормативних документів, щодо яких є запити. Необхідно створити процедуру, механізм як реалізувати таку можливість на загальнодержавному рівні.
Україна єдина, красива і сильна.
В мирі і любові до своєї землі,
Україна - це ми!
Социальные закладки