Одеському міському голові
Костусєву О.О.
65004, м. Одеса, Думська площа, 1
Керівнику депутатської фракції «Партія Регіонів»
Одеської міської ради
Труханову Г.Л.
65004, м. Одеса, Думська площа, 1
Департамент транспорту, зв’язку та
організації дорожнього руху
Одеської міської ради
65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1
Управління дорожнього господарства
Одеської міської ради
65078, м. Одесса, вул. Ген. Петрова, 22, 2 поверх
Управління розвитку споживчого ринку та
захисту прав споживачі
Одеської міської ради
65045, м. Одеса, вул. Преображенська, 60
Приморська районна адміністрація
Одеської міської ради
65039, м. Одеса, вул. Канатна, 134
Державтоінспекція Одеської області
65114, м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 5
Служба автомобільних доріг в Одеській області
65031, м. Одеса, вул. Грушевського, 49
Друзі!
В самому центрі міста, на перехресті вулиць Садової і Дворянської є самий звичайний кіоск (мала архітектурна форма), в якому здійснюється самий звичайний різновид діяльності – роздрібна торгівля.
Скажу відверто – я не є конкурентом того кіоску чи його ображеним споживачем. Мені байдуже, чим саме там торгують і хто є власником тієї малої архітектурної форми. Більш того, в силу специфіки своєї роботи я взагалі дуже рідко потрапляю на перехрестя вулиць Садової і Дворянської.
Але вчора на одному з одеських інтернет-ресурсів я побачив відео, зняте на автомобільний відеореєстратор, де видно, як саме встановлено малу архітектурну форму і до чого призводить таке встановлення. Прошу і Вас не бути байдужими і переглянути це відео:
http://www.youtube.com/watch?v=Vtn_ucDL_yc (всі літери англійські).
Мала архітектурна форма встановлена на тротуарі майже в декількох метрах до пішоходного переходу в напрямку руху транспорту. Мала архітектурна форма встановлена на відстані меньш ніж 1 метр від проїзної частини. Між самою малою архітектурною формою і бордюром встановлено холодильник. Отже, цим кіоском перекритий абсолютно весь тротуар біля пішоходного переходу.
На відео два мешканці нашого з вами рідного міста посварилися через те, що третій (власник кіоску) своєю підприємницькою діяльністю створює відверту небезпеку для руху одеситів по вулицях як на авто, так і пішки. Не буду лукавити, в дійсності водієві з того відео треба було завчасно зменшити швидкість, адже він наближався до пішоходного переходу з обмеженою видимістю. Але й пішоходу треба було більш обережно ставитися до власного здоров’я і життя – не треба раптово виходити на переход тому, що авто неможливо зупинити миттєво. Дякувати випадку, того разу все обійшлося!
Але, друзі, проблема не в водієві і пішоході. Мала архітектурна форма встановлена просто в небезпечному місці, вона створює реальні перешкоди – через неї водії не бачать пішоходів, що наближаються до переходу.
Друзі мої, якщо Ви виявите байдужість, на тому переході буде горе…
5 хвилин пошуків в інформаційних ресурсах привели мене до нормативної бази, яка регламентує розміщення малих архітектурних форм.
У відповідності до «Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони» (зі змінами і доповненнями), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.94 N 198, заборонено:
- розміщення малих архітектурних форм в населених пунктах на відстані ближче, ніж 5 метрів до проїзної частини доріг і вулиць. (пункт 27 Єдиних правил);
- розміщувати малі архітектурні форми ближче, ніж 20 метрів до перехресть вулиць.
Ці норми дублюються в «Порядку видачі дозволів на розміщення, будівництво, реконструкцію та функціонування об'єктів сервісу на землях дорожнього господарства та згод і погоджень на об'єкти зовнішньої реклами вздовж автомобільних доріг загального користування», затвердженому наказом Державної служби автомобільних доріг України 29.09.2005 N 414, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2005 р. за N 1266/11546, який забороняє:
- розміщення малих архітектурних форм згідно з Єдиними правилами ближче, ніж 20 м до перехресть вулиць та пішоходних переходів (пункт 4.6.4. Порядку);
- розміщувати малі архітектурні форми ближче, ніж 20 метрів до перехресть вулиць (пункт 4.6.4. Порядку).
Можливо є й інші, наприклад, місцеві норми. Впевнений, є відповідні ДБНи та ДСТУ, але мені здається, що наведених цитат достатньо.
Мала архітектурна форма на перехресті вулиць Садової і Дворянської вражає своїм відверто цинічним ставленням до вищенаведених правових норм. Впевнений, що власника МАФа не турбує безпека пересічних громадян. Допускаю також, цілком ймовірно, що він ніколи і не замислювався про те, що його кіоск на перехресті - потенційний вбивця, тому прошу Вас замислитися над цим. Тим пішоходним переходом ходять наші діти.
Мені байдуже, яка служба допустила прорахунок в питанні встановлення тієї малої архітектурної форми. Можливо, управління дорожнього господарства, можливо, управління торгівлі, а може й управління державтоінспекції. Цілком можливо й таке, що всі необхідні погодження по встановленню МАФ відповідають закону і лише сам власник, всупереч погоджень, виліз своїм кіоском майже на самісіньке перехрестя. Це зараз не має значення.
Я прошу Вас, шановне керівництво, перенесіть той кіоск в безпечне місце, а потім розберіться між собою та з’ясуйте, як так вийшло, а головне - вжити заходів з недопущення такого в майбутньому. А після того, як перенесете той кіоск, знайте:
- Ви разом зберегли життя і здоров’я пішохода;
- Ви разом не дали зламати долю невинного водія;
- Ви разом довели небайдужому суспільству - ця влада дійсно здатна приймати рішення.
І останнє. Можливо якимось окремим актом саме для цього випадку встановлений інший термін, але думаю, що тут все ж таки діють загальні норми закону про звернення громадян. Тобто, загальні 30 календарних днів з дати звернення до відповідного реагування і надання відповіді. Сподіваюсь, що через 30 днів ми з Вами, друзі, забудемо про той кіоск, перенесений наступного дня після отримання цього звернення. Дуже сподіваюсь, друзі, тому що цей кіоск – настільки локальна і невелика проблема в межах міста, що мені буде дуже соромно, якщо на приведення у відповідність до закону його місцезнаходнння владою буде витрачено більш, ніж три робочі дні.
Я не хотів би, щоб люди, яких я називаю друзями, в дійсності виявилися байдужими або зацікавленими в невирішенні проблеми державними службовцями, бо якщо Ви, друзі, дійсно лише чиновники, яким байдужий той кіоск і які не розуміють, що збиті на переході через той кіоск люди – лише питання часу, то я вам, друзі скажу відверто, я звернусь до всіх відомих мені громадських організацій та напишу до всіх відомих мені місцевих і центральних засобів масової інформації. Я буду писати на такі незручні для Вас "думські" та "нові одеси", на передачу "гроші" і в газету "Дзеркало тижня", я буду шукати самі неприязні для Вас засоби масової інформації, я стану параноїком і витрачу всі свої заощадження на писанину, але приверну до того кіску достатньо уваги. І якщо вам не вдасться впоратись з цим МАФом за 30 календарних днів, я звернусь до голови держави з одним простим питанням: чому місцева влада своєю бездіяльністю підриває на місцях довіру людей до влади і невже дійсно немає управи на власників того кіску? Але це буде лише в тому разі, якщо станеться, що звернення не буде почутим і залишиться без уваги. Тож думаю, що цього не станеться ніколи!
З найкращими побажаннями, та з надією, що ви і самі бачите, що це не єдиний в місті МАФ, що створює небезпеку для учасників дорожнього руху, ваш друг, Іван Іванов.
(c) Style&Spellig by MAZDOVOD ))
Социальные закладки