Суд перетворюється в фарс без події злочину – адвокат Тимошенко
23.07.2011
Останнє «судове засідання (у справі Юлії Тимошенко – ред.) юридично підтвердило, що цей процес саме політичний… Справа в тому, що вчора протягом 2,5 годин Тимошенко та її захисники, звертаючись до суду, просили назвати подію злочину, просили суддю Кірєєва, щоб він озвучив, у чому полягають оті злочинні дії Юлії Тимошенко, за які її кримінально переслідують. 2,5 години суддя самотужки, а також за допомогою прокурорів намагався сформулювати подію злочину. І так і не сформулював», – заявив у суботу в ефірі Радіо Свобода Микола Сірий, адвокат колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.
«Нам, адвокатам, зрозуміло, чому Кірєєв не сформулював. Тому що немає події злочину. А якщо її немає насправді, то, звісно, її не можна сформулювати. І ті більше 70 сторінок тексту, в яких викладене так зване обвинувачення, обвинувальний висновок із боку прокуратури – це, насправді, такий роман на вільну тему. З точки зору юриспруденції, в цьому висновку немає головного – немає події злочину, немає складу злочину, немає визначеного злочинного умислу, немає визначеного злочинного мотиву, немає визначеної шкоди, юридично правильно визначеної. Якщо так, то, насправді, дане переслідування є політичним. Воно не є юридичним», – упевнений Сірий.
Він звернув увагу на те, що «однією з ознак цього процесу – надзвичайно високий темп… По-перше, такий високий темп був заданий органами слідства. Вони надмірно прискорено проводили розслідування цієї справи. А естафету перейняв суд. І суд надзвичайно прискорює всі судові дії. Зокрема, і вчорашній день: судове слухання з 9 ранку до 9 вечора – 2 годин. Тяжко пояснити будь-якою необхідністю в такому напруженому графіку працювати».
«Якщо обвинувачення впевнено себе почувало в попередні дні, то в останній тиждень впевненість у обвинувачення пропадає з кожною хвилиною. І з кожною хвилиною суд перетворюється в фарс, в абсурд. Суд перетворюється в якусь таку подію переслідування без події злочину. І, до речі, на вчорашньому судовому засіданні ми звертали увагу наших колег прокурорів, ми звертали увагу судді, що незакриття справи і продовження слухання цієї справи є злочином, формальним злочином. Продовження прокурором здійснювати обвинувачення, якщо прокурор не може артикулювати подію злочину, означає, що прокурор, не розуміючи подію злочину, переслідує особу гіпотетично, яка вчинила якийсь злочин, невідомо який. А з формальної точки зору, це склад злочину передбачений кримінальним законом. Я не хочу на цьому наголошувати, але фактично ми міняємось сторонами. Ми перетворюємось із сторони захисту в сторону обвинувачення», – сказав Сірий.
«Мушу абсолютно категорично сказати, що найгіршого стану в юридичній системі, ніж зараз (минулий рік і цей рік), в юридичній системі ще не було», – вважає адвокат Тимошенко.
«Але я мушу підкреслити, що наявність цього процесу сколихнула Україну. Україна звернула увагу на цю подію. Вона звернула увагу на несправедливість, яка чиниться, на несправедливе обвинувачення. І мені приємно констатувати, що, скажімо, бажання українців мати суд присяжних виросло в рази. Тобто, українці розуміють, що система правосуддя несправедлива. Її треба змінювати, її треба реформувати. І єдиний ефективний шлях – запровадження суду присяжних. До речі, саме суду присяжних вимагали і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко. І я думаю, що ця вимога була абсолютно справедливою, конституційною і законною», – заявив в ефірі Радіо Свобода Микола Сірий, адвокат колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.
Повністю розмову з Миколою Сірим читайте в неділю вранці на сайті www.radiosvoboda.org
http://www.radiosvoboda.org/archive/news/20110723/630/630.html?id=24274760
Социальные закладки