Лев Ходаковский Отвечает:
июля 22, 2011 at 8:53 пп
Александр и остальные участники обсуждения – всем добрый вечер. Касательно разъяснения подсудимому сущности обвинения. Я не считаю, что это подтверждение обвинительного уклона. Даже наоборот
Дело в том, что как показывает практика, почти по всем сложным делам, в обвинительном заключении, как правило «куча не состыковок». Начиная от технических ошибок и кончая отсутствием прямой логической связи с нужной диспозицией инкриминируемой статьи. И во многих случаях, возникает такая ситуация, когда по идеи (было бы правильно) вернуть такое обвинительное заключение на доработку следствию или прокуратуре.
Ну например у меня был случай когда подсудимой вменяли участие в организованной преступной группе (ст. 28) и в составленном ходатайстве о разъяснении сути обвинения было указано:
«… я наголошую, що в обвинувальному висновку я не побачила ні доказів ні аналізу, щодо наявності в моїх діях усіх обов’язкових вимог, перелічених в ч.3 ст. 28 КК України, згідно яких мені можуть інкримінувати скоєння злочину у составі організованої групи.
Отже, через ці недоліки і помилки обвинувального висновку я не маю змоги зрозуміти суть обвинувачення, а звідси я не можу повноцінно здійснювати свій захист, так як я бачу що мені інкримінують, але не бачу конкретних доказів та їх аналізу, щодо цього, і які у відповідності до вимог ст. 223 КПК України, і ст. 62 Конституції України, обов’язково повинні бути в обвинувальному висновку, що є порушенням мого права на захист, так як згідно ст. 62 Конституції України «Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може грунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь»
Для виправлення цих недоліків у відповідності до ст. 298 КПК України, я прошу надати мені роз’яснення на наступні запитання, щодо суті мого обвинувачення у письмовому вигляді:
1. В якому місці, в який час, яким способом, за якими мотивами я начебто приєдналась до злочинної групи, а також посилання на які докази, в обвинувальному висновку, це підтверджують?
2. В чому полягає саме моя попередня зорганізованість у стійке об’єднання і для вчинення яких конкретних злочинів ? А також посилання на які докази, в обвинувальному висновку, це підтверджують?
3. Яким саме єдиним планом, з ким і коли я була об’єднана ? А також посилання на які докази, в обвинувальному висновку, це підтверджують?
4. Який був розподіл і яких саме моїх функцій, начебто як учасника групи, і спрямованих на досягнення якого плану, та й ще відомого всім учасникам групи ? А також посилання на які докази, в обвинувальному висновку, це підтверджують?
5. А також які є докази в обвинувальному висновку, що я усвідомлювала факт існування так званої організованої групи ? І якими певними діями підтвердила реальність своїх намірів, щодо вступу до такої групи ? Також посилання на які докази, в обвинувальному висновку, це підтверджують? …»
А в данном обвинительном заключении не было того на чем я концентрировал внимание. А это профессиональный недостаток того следователя который готовил это обвинительное заключение (в данном случае следователь прокуратуры г. Киева).
Естественно НЕ СЛОЖНО предугадать, что судьи как правило (в 99.9%) будут отказывать либо в рассмотрении такого ходатайства, либо в отказе ходатайства о направления обвинительного в прокуратуру для исправления и уточнения. (хотя после такого ходатайства в прокуратуре Киева …следователь получил серьезный нагоняй …

… до меня это потом дошло от знакомых).
Но после таких отказов, когда вы показываете ошибки И ОНИ ОТКРЫТО ВИДНЫ … а судья никак не реагирует … то это значит, что
это уже не судебная ошибка, а явное злоупотребление судьи.
И вот в данном случае есть подтверждение обвинительного уклона данного судьи. После отказов в удовлетворении этих ходатайств следует возражение на действия председательствующего, которое все это фиксирует и закрепляет … и очередное очко можно записывать на свой счет … в этой нелегкой борьбе и можем переходить к следующему этапу …
Социальные закладки