Мене дуже вразила ця стаття.
Шановні друзі, цікава ваша думка.
.................................................. ..............
ЮРИЙ ШУХЕВИЧ, Герой Украины, полжизни которого прошло в лагерях и поселениях политзаключенных, совершенно ослепший, но исполненный теперь какой-то особой мудрости, что приходит с годами, да и то не ко всем, — вот это и есть мой собеседник.
И теперь за него я боюсь, что попадет в опалу к новому премьеру. Потому что говорил он о Юлии Владимировне много — и все нелицеприятное.
.................................................. ...............
— в Чікаго. То там ви казали...
— ... що «Юлька — жидівка»? Так, я це говорив.
— Навіщо?
— А хто ж вона?!
— Кажуть, вірменка.
— «Кажуть»!.. Слухайте, я вам розкажу нескромний анекдот. Приходить до лікаря один чоловік й говорить: «Порадьте мені щось. З жінкою нічого не можу вже». — «Скільки ж вам років?» — «67». — «То що ж ви хочете?» — «Лікарю, але мій сусід, якому 73, каже, що зі своєю жінкою — кожну ніч!» — «То говоріть і ви!». Так само і тут. Вона каже — «батько з Вірменії». А ще недавно він був «з Латвії»! Один мій знайомий колись до людини, що весь час змінювала національність, так говорив: «Хто ж ти, мать твою?! То ти був білорусом, то українцем, то ти єврей, то знов — білорус. Так ти хто є?»
— Навіщо ви в Чикаго діаспорі таке про Тимошенко казали?
— Мене запитували, то я й відповідав. Я потім читав, на сайті «Майдан» про це писали... Але я не казав, що «жидівська партія». То брехня. А казав я, що в неї така сама олігархічна партія, як інші. І чатує свої фінансові питання, а зовсім не економічні проблеми країни. Ото я казав дійсно.
.................................................. .................
Тепер хтось рішив, що нам треба в НАТО!»
Шухевич говорил с вдохновением.
И мне очень жаль, что не видал и не слыхал украинский президент его слов, наполненных потрясающей, просто-таки непоколебимой силой.
Вряд ли Юрий Романович успел бы в Мариинском, когда давали Героя, за три минуты сказать о НАТО.
Но даже если бы успел, то опять же — вряд ли Виктор Андреевич уловил бы смысл за такое короткое время: почему Шухевич категорически против того, за что Ющенко, все знают, категорически «за».
— Але вони ще й хочуть Європейський Союз! Я їм задаю питання: «Навіщо?» Кажу: ви ще не позбулись того, що натерло вам шию московське ярмо, а вже хочете нове, європейське! Аж пищать, так хочуть, а чого — самі не знають.
— В НАТО хоче президент, бо він пообіцяв.
— Кому?
— Всім.
— Слухайте, я був не раз в Америці. І 16 з половиною років тому, перед самим розвалом Союзу, Буша-старшого переконували, і діаспора старалась, щоб він їхав сюди і просив українців не виходити з СРСР. А я ж, навпаки, переконував, коли зустрічався з сенаторами, з Бжезинським, з міністрами у Вашингтоні, просив, щоб вони Буша вмовили не робити цього. Но! Не вмовили. Хоча маю вам сказати: ті, з ким я зустрічався, з повагою віднеслись до моєї позиції. Тому й тепер, коли почали увесь час в Україні про НАТО говорити, я ж сподівався, що в Америці переконаю політиків, що це нам не треба... Мав зустрітися з бувшим кандидатом на президента від Республіканської партії Джоном Мак Кейном, потім — з цією пані... Як же її?
— Кондоліза Райс?
— Нє! Хіларі. Я би прощупав трохи їхню позицію.
— Навіщо?
— Щоб потім американці не говорили: «А нам ніхто не казав, що не треба Україну туди тягти!»
.................................................. .....................
Шла прямая трансляция из Верховной Рады: голосование за премьера.
Это было в первый раз, для Тимошенко неудачно. И публика при цифре «225» разочарованно загалдела.
А Шухевич — наоборот — очень обрадовался.
Он совершенно уверен, что спасти страну может только одно: «порозуміння Ющенка з Януковичем».
Считайте, такая у него мечта. Иначе с чего бы это писал письмо президенту о союзе «регионалов» с «нашеукраинцами»? Дело было осенью. Много шума тогда это его письмо наделало.
— Все елементарно, — принялся объяснять и мне пан Юрий. — Я ж відношуся не те що з симпатією до тих чи до інших, а просто виходжу з реалій. В країні є протистояння, прірва між сходом і заходом. І щоб тую прірву подолати, є єдиний вихід — знайти спільну мову.
— А якщо між «НУ» та ПР ненависть?
— Слухайте, Черчілль дуже ненавидів більшовиків, але прийшов час і він спілкувався зі Сталіним.
Когда Шухевич говорит, что он без какой-либо симпатии относится что к лидеру «Регионов», что к почетному главе «НУ», — по-моему, скромничает.
Есть симпатии, да еще какие, — и к Ющенко, и к Януковичу.
И в мельчайших подробностях помнит, как встречался с ними. По отдельности, конечно, но аудиенции тронули, говорит, искренностью.
Я спросила: а какими вы их представляете — в смысле внешне? Вы же не можете их видеть, и прежде, когда зрение у вас было, не встречались ведь.
Он описывал — как себе представлял — их портреты. Получались статные, красивые, любо-дорого.
По-моему, Юрию Шухевичу просто очень хочется верить, что те, кто ему в чем-то близок, — вот такие. Как с картинки.
Ну и, конечно же, во всех «негараздах» президента виноват не Ющенко, а «оточення».
— Це вони його розривають, смикають! — убежден Герой Украины.
— А хто ж йому таке оточення створив?
— Я так розумію, що він позбирав зусюди потрошки, але ж там і УНП, і Стретович, усі хочуть робити по-своєму, і вирвати побільше, і на все інше їм наплювати. Знаю, багато хто розчарований в Ющенку, і ви не думайте, що я в такому захопленні від нього, але... Іноді бувають ситуації, коли інакше — не можна. Тож і його треба зрозуміти... А як не вдасться, то це викличе розкол. Йому оголосять імпічмент, і президентом буде пані Тимошенко. Оце буде для країни біда так біда! Юля вже роздягла Ющенка до шкарпеток.
Говорил он эмоционально. Публика в кафе притихла.
И даже если и была с оратором категорически не согласна, что, впрочем, читалось на их лицах, — не решалась бы затевать спор.
Все-таки Шухевич, что ни говори, для Львова — легенда.
........................................
http://2000.net.ua/a/44118?p=0
Социальные закладки