|
Так чего именно на нашем форуме не наблюдается? Уточните. Елены Ураловой или Александра Пушкина?
💙💛
Якщо у свободи є ім’я. То це ім’я — Україна! © Урсула фон дер Ляйен
Ти,що,перший раз чуєш,що творилось в нас в ті роки?
Ось..наприклад дуже яскраво описано...
Я колись писав на ОФ....Кремль проти ОУН-УПА став використовувати авіацію, танки та артилерію. Для поневолення України Кремль не шкодував живої сили та військової техніки.
У 1944-1950 роках, в основному із ковпаківців-українців набиралися так звані "спец-групи" МВС-МДБ. Ці загони діяли під виглядом бійців УПА, вони провокували місцеве населення (розкриваючи мережу ОУН-УПА) і вбивали та всіляко знущалися над простими селянами з метою компрометування бандерівців. Партизанів залучили до такої діяльності, тому що наджорстокий терор проти місцевого населення не був для них якоюсь новою "роботою". Члени тих "спец-груп" жорстоко знущалися над населенням, грабували людей, ґвалтували дівчат та жінок при цьому часто заражуючи їх венеричними хворобами.
З польських шовіністів, колишніх москвофілів, злочинних елементів та заляканих, морально зламаних людей МВС-МДБ організовує колабораційні "истрєбітельниє отряди", або як їх називали в народі "стрибки". Загони "стрибків" становили велику небезпеку для УПА, оскільки ті знали мову, психологію місцевих людей і тому досягли значних успіхів у боротьбі проти повстанців. На 15 лютого 1945 року у західних областях України діяло 292 винищувальні батальйони, у складі яких налічувалося 24000 чоловік.
В 1944-1945 роках керівництво МВС та МДБ кинули на боротьбу проти повстанців великі військові сили, застосовуючи два види облав: великі і малі. У великих брало участь по кілька тисяч солдатів МВС-МДБ. Тактика була такою: за кілька днів перед самою акцією з'являлись невеликі відділи МВС, силами однієї роти провокували сутичку з УПА, і визначивши місце розташування ворога, відступали втягуючи противника у "мішок". Після цього підтягувалась артилерія, танки, літаки і з усіх боків починався "концентричний" наступ. Акція тривала доти, поки частини МВС "не прочісували" крок за кроком всього оточеного району. Після того, як навколишня місцевість була перевірена великою облавою, проводились малі, переважно силами однієї роти. Метою малих облав було переслідування розпорошених частин УПА, пошуки поранених, терор серед мирного населення.
З полоненими воїнами УПА карателі поводились надзвичайно жорстоко. Навіть важкохворих і поранених бійців, а також медсестер Українського Червоного Хреста чекісти по звірячому закатовували, трупи вішали на придорожніх стовпах або кидали на вулицю, забороняючи населенню їх хоронити і змушували людей переїздити через них підводами.
Ось що почув у розмові з одним чекістом і записав з його вуст у щоденнику 1945 року Олександр Довженко: "Одного націоналіста я повісив вниз головою і палив на повільному вогні, вирізав з нього шматки м'яса (...), а він гадюка, так і помер з криком "Слався Україно". Скільки я їх перемордував..."
Пригадує колишній учасник УПА В.Максимович: "Знаю, як одну дівчину мучили. Це була станична (адміністративна посада за ОУН) жіночої сітки. Її взяли на допит, били, всіляко катували, а потім роздягли догола і посадили на розжарену піч. Вона не витримала таких тортур і померла".
Дівчатам-зв'язковим УПА чекісти часто влаштовували "червоні чобітки": садили босими ногами в киплячу воду і тримали півгодини, а потім вивозили в ліс і кидали. Більшість з оцих дівчат вмирали у нелюдських муках.
Садизм МДБ не знав меж. З 1945 року відновлюється середньовічна практика прилюдних катувань. На площу зганяють місцевих жителів, приводять заарештованих, звичайно, важкопоранених бійців УПА і на очах у всіх влаштовують варварське катування. Були випадки, що люди, яких змушували дивитись на ці криваві оргії, божеволіли.
З метою деморалізації всього населення працівники МДБ, застосовуючи терор, шантаж і підкуп, створюють в кожній місцевості розгалужену мережу донощиків, так званих сексотів. Слід зазначити, що створенням агентурної сітки радянські репресивно-каральні органи добилися дуже багато. На 1 липня 1945 року на НКВС в західних областях України працювало 175 резидентів, 1196 агентів і 9843 інформатори. За період з 1 січня по 1 липня 1946 року НКВС завербував 5671 людину, в тому числі 596 агентів, 93 резиденти, 4941 інформатори і 41 господаря явочних і конспіративних квартир.
І тут
Последний раз редактировалось Romko; 07.06.2010 в 00:11.
Suum cuique
а вы ноктюрн сыграть смогли бы на флейте водосточных труб?
Социальные закладки