Ознайомлюйся, Колюня..
Херсон здали свідомо
Ви генерал, який успішно провів оборону Миколаєва під час повномасштабного вторгнення Росії на його початку. У чому полягала тоді ваша тактика?
У кожній територіальній громаді, у кожному селі були "мисливці за головами", які разом з місцевим головою слідкували і, коли ми їх просили, навіть виїжджали, дивилися, намагалися обходити село чи якусь місцевість, доповідали нам кількість (російської. - Ред.) техніки, в якому напрямку. Це нам давало перевагу у тому, що ми могли чітко переставити вогневі засоби і вчасно відкрити вогонь артилерії, для того, щоб їх не підпускати. Навіть не дали їм понюхати Миколаєва!
(...)
Однак наскільки великий був ризик?
Скажу вам чесно, 3 березня я вже готував місто до оточення. Тобто я вже прийшов до Віталія Кіма і сказав, що нам треба робити запаси води, харчів, боєприпасів і палива. Ми вже готувалися до боїв у місті і до щільного оточення міста. І за три дні росіяни мали дійти до Одеси батальйонними тактичними групами через поромні переправи, які вони мали покласти, три штуки. Тобто операція насправді у них була продумана досить потужно. Однак у Миколаєві у них щось пішло не так.
Успішну оборону Миколаєва часто порівнюють з неуспіхом оборони на сусідній Херсонщині. Які фактори завадили вдало захистити сусідній регіон?
Одним із ключових моментів, чому це відбулося з Херсоном, була місцева влада і СБУ. Це люди, які не чинили опір, які не готували ні людей, ні війська, ні силові структури. Там просто спрацював план росіян, де вони зробили так, що там вийшов мер міста і сказав, що не треба ні з ким сперечатись, не треба воювати, нічого страшного, ми маємо жити, ми не маємо вмирати. І, в принципі, основну роль зіграло саме це.
Тобто це була не непідготовленість, а свідома здача?
Свідома здача, так. Я вам скажу, як у нас відбулося по Вознесенську. Голова однієї з районних адміністрацій сів на танк російський і провів їх до Вознесенська, не пересікаючи жодної дороги, де у нас уже були поставлені блокпости, де їх чекали. А він по полях їх завів саме в місто так, що їх ніхто не побачив. І ми змушені вже були вибивати росіян з міста. Я вам скажу, вони готували Миколаїв до здачі. (с)
https://amp.dw.com/uk/general-marcen...asi/a-67834192
Социальные закладки