Показать скрытый текст полный текст
НЕЙЛ БАКЕЙ (Редактор відділу Східної Європи, Financial Times):
Війна в Україні сильно пошкодила економіку країни. На передньому краї економічної боротьби перебуває міністр фінансів Наталія Яресько, яка приєднується до мене зараз.
- Міністр Яресько, Ви погодилися, що $40 млрд загальної допомоги від МВФ буде достатньо не тільки для стабілізації економіки України, але й для відновлення її зростання.
-Я справді думаю, що цього достатньо, аби стабілізувати економіку, фінансову систему, банківський сектор. Але ми потребуватимемо додаткової підтримки протягом довгого часу. Пакет складається з трьох частин: $17.5 млрд на чотири роки від МВФ, $15 млрд частина - це реструктуризація яміжнародних боргів, і $7.5 млрд – це багатостороння допомога на один рік. Тому, звичайно, ми будемо шукати додаткову підтримку. Підтримку, необхідну для інвестицій, підтримку, яка може дійсно зможе підняти економіку на ноги, і, відверто кажучи, додаткову гуманітарну допомогу – через надзвичайно важку ситуацію, в якій ми опинились із-за війни.
-Звідки йтиме додаткова підтримка, де Ви сподіваєтесь її взяти?
-Ми очікуємо її від наших міжнародних партнерів. Ми були, і ми є дуже вдячні за підтримку, яку надають нам Сполучені Штати, Великобританія, Німеччина, Франція, G7, і останнім часом навіть Туреччина, а також G20, яка приходить зі своїм пакетом. Ми будемо очікуємо глибшої, глибшої допомоги, глибшої підтримки.
-Чи є у Вас відчуття, що деякі з більших країн, включаючи Великобританію, зробили ще недостатньо, що вони можуть зробити ще більше?
-Я вважаю, що кожному членові вільного світу важливо зрозуміти, що перед Україною стоїть перед найбільший тягар, найбільший виклик, найважчий агресор в світі, і бореться Україна з цим, власне кажучи, наодинці. То ж, Великобританія, наприклад, могла б допомогти нам більш серйозно матеріально, звичайно, і гуманітарними засобами також.
-А як щодо власників облігацій, що вони будуть мати в результаті цього?
-Я вже розповідала у мас-медіа власникам облігацій в Сполучених Штатах, а зараз ось і у Великобританії, що буде поєднання різних заходів - зниження дохідності купона, подовження терміну погашення і скорочення номіналу.
-Ви впевнені, що Ви будете в змозі досягти якоїсь угоди з ними, тому що це досить велика сума грошей, і вони повинні погодитися?
-Я впевнена, і я впевнений, що вони повинні зрозуміти, що це єдиний спосіб для України, щоб відновити свою боргову стійкість, і це єдиний спосіб для України дотриматись договорів, щоб і надалі бути здоровим позичальником, і існує взаємний інтерес для досягнення цього типу угоди про співпрацю.
-Але що як конфлікт далі триватиме в Східній Україні, адже є багато інцидентів останніми днями, якщо конфлікт поновиться, тоді що?
-Це припинення вогню є дійсно крихким, і ми сподіваємося на краще, але, звичайно, ми повинні бути готові до гіршого. Це одне з найістотніших потенційних потрясінь для макроекономічного прогнозу і довкола чого все тут побудуване, так що тут існують шоки і ризики, але це те, я сподіваюся, що наші кредитори зрозуміють, оскільки ми все ж намагаємося рухатися з ними вперед у цій угоді.
Социальные закладки