І призначив лікар не один антибіотик, а два, і призначив уколами, і це ж не тільки при коронавірусі, а при будь-яких соплях, тільки температура піднялася. І ви пишете Комаровському листи з головним запитанням: «До нас прийшли і призначили. Так давати чи не давати?».
Тобто ви хочете, щоб я вам зараз дав приблизно таку пораду: «Дорогі мої! Якщо вам лікар призначив антибіотик — ні в якому разі його не ковтайте!». Ну ви при здоровому глузді?
Послухайте, якщо ви мені пишете листи, хочете, щоб я за вас вирішив — ковтати вам антибіотики чи ні, це говорить, про що:
- А) ви нічого не знаєте;
- Б) ніколи цього не вчилися;
- В) не готові брати на себе відповідальність.
У цьому житті ми дуже часто змушені приймати рішення, які — доля професіоналів. Приходить до вас сантехнік, електрик, привезли ви машину на СТО, — вам постійно говорять щось і вам треба прийняти рішення. Але ми всі фахівці в електропроводках, в тому, як поміняти прокладку, треба міняти масло в двигуні чи ні, як працює двигун внутрішнього згоряння — це ми всі знаємо. А ось антибіотики… Ми ж не вчилися! Лікар же навчався — ось він нехай за все й відповідає!
Повторю ще раз: коли лікар призначає антибіотики, на жаль, лікар змушений реагувати на ваші сподівання. Ви дуже хочете, щоб вас лікували. Якщо лікар вам скаже: «пити… провітрити… зволожити… не змушувати себе жерти, якщо не хочеться… почекати… симптоматичне лікування… організм сам впорається з вірусами». Ви скажете: «А лікуватися-то як? Призначте хоч що-небудь!». Більш того, якщо лікар не призначить антибіотик, і потім у вас, не дай бог, почнеться запалення легенів, а почнеться воно не тому, що лікар не призначив антибіотик, а тому, що ви погано пили, що в будинку була спека, що ви мили хлоркою підлогу тощо. Але хто буде винен? Звичайно, лікар. «Ось ви нам нічого не призначили, тепер через вас у нас запалення легенів!».
І будь-яка дівчинка чи хлопчик, які закінчили вищий медичний заклад, і прийшли працювати сімейним лікарем в абсолютній переконаності, що не треба лікувати антибіотиками все підряд, зокрема, вірусні інфекції в домашніх умовах. Так ось, коли цій дівчинці або хлопчикові кілька разів дадуть по голові численні «експерти» у сфері того, як треба лікувати всякі соплі, він після цього скаже — «Ви хочете антибіотик — так нате!».
Що ж робити, якщо лікар постійно робить якісь дії, в яких ви сумніваєтеся?
Тільки одне: або шукати нормального лікаря, якому ви довіряєте, який буде лікувати вас або вашу дитину так, як свою, або багато і терпляче вчитися самому.
Є дуже мало станів, при яких антибіотик потрібно призначити терміново: черевний тиф, чума, крупозна пневмонія, гнійний менінгіт, — лічені болячки, коли кожна хвилина дорога.
Але в більшості ситуацій потрібно потерпіти, поспостерігати, почекати, зробити клінічний аналіз крові, через дві доби цей аналіз повторити, порівняти два аналізи і прийняти правильне рішення.
Якщо ви мені зараз пишете лист із запитанням — «Так приймати антибіотик, який призначив лікар чи ні?» — це значить, що ви всього цього не знаєте. І ви дійсно думаєте, що віртуальний або онлайн Комаровський або ваш реальний лікар візьмуть на себе за вас відповідальність, якщо ви самі вчитися або брати відповідальність не хочете ні за себе, ні за свою дитину.
Я точно знаю, що ви зараз напишете в коментарях — «Це що мені ще й цього вчитися?! Так він же шість років навчався! Так він же за це зарплату отримує!».
Народ. Якщо вас ця ситуація влаштовує, не треба ставити запитання. Тоді мовчки ковтайте все, що вам призначають.
Резюме. Якщо лікар призначив антибіотик, і ви сумніваєтеся ковтати вам чи не ковтати, ні Комаровський, ні лікар не зможуть за вас прийняти це рішення. Рішення можете прийняти тільки ви, і тільки ви в цій ситуації будете нести відповідальність за наслідки.
Я прекрасно розумію, що цю безмежну ситуацію, коли мінімум 70% (швидше за все, цифра набагато більше) призначення антибіотиків необгрунтовані або неправильні, не можна це вирішити на рівні освіти населення. Це повинно бути вирішено на рівні керівництва МОЗ, на рівні Академії медичних наук, яка повинна довести до всіх лікарів країни чіткі вказівки — коли антибіотики призначаються, а коли не призначаються. І припинити негайно це свавілля.
Але якщо прийняти це рішення, то це ж скільки непроданих антибіотиків! Це ж скільки медсестер, які ходять по домівках і за кожен укол отримують грошики! Тому, чекаємо, сподіваємося на логіку і здоровий глузд.
Социальные закладки