— Назва вашого фонду або навіть ваше ім'я знають ті, кого виписували з лікарень, хто шукав кисневі концентратори. І оскільки ви дуже тісно зараз працюєте з цією темою, розкажіть, якою дійсно зараз є ситуація в лікарнях?
— На жаль, ситуація досить складна, якщо не критична: не вистачає реанімаційних місць, величезна проблема з киснем. І це не тільки у нас в області, це в усіх областях, які зараз тримають «призові місця» з коронавірусу. У Києві така ж катастрофічна ситуація з цим, як і у нас, але ми по суті вам в спину дихаємо — сьогодні третє місце зайняли за кількістю хворих.
Міністерства рапортують, так. Мабуть, це радянська звичка створювати картинку, в ім'я чого тільки — незрозуміло. Вірус-то новин не читає, він живе за своїми принципами, зараз XXI століття і приховати це вже неможливо. Люди пишуть, люди дзвонять, люди викладають відео, фотографії і потік цих жахливих історій, за кожною з яких стоїть чиясь доля, він все більше і голосніше.
— Я знаю про проблему, коли людей виписують, а вони ще не здатні самостійно повноцінно дихати і шукають, де взяти концентратор. Тоді вони звертаються переважно до вас. Наскільки фонд забезпечений цими концентраторами, як можна приєднатися, якщо є необхідність?
— У нас три категорії пацієнтів: перша категорія — це пацієнти, які очікують місце в стаціонарі, але вже киснезалежні. Друга категорія пацієнтів — це ті, які не можуть бути госпіталізовані через те, що це паліативні пацієнти, пацієнти, прикуті до ліжка, які не можуть самостійно за собою доглядати в лікарні, а лікарі, на жаль, цього робити теж не можуть. І третя категорія, що найбільше лякає — це пацієнти, яких виписали для того, щоб звільнити місця. І таких пацієнтів все більше і більше.
На сьогодні у нас є вже близько 100 машин на руках, в офісі залишилося чотири. Ми очікуємо ще поставки протягом грудня, ми стали в чергу і купували це ще починаючи з вересня. Пожертвувати можна, якщо є можливість, знайти наш сайт, знайти нас в мережах, там є рахунок, він називається Дихай.
Але закликати зараз людей, напередодні можливого карантину, віддавати останні гроші у мене теж не піднімається рука. Я не знаю, як вчинити в цій ситуації, у нас середній чек фонду — це 250 гривень, тобто це звичайні люди, які відривають від себе для порятунку інших. Але це дійсно величезна допомога, і звичайні люди рятують чужих по суті їм людей і дають їм можливість дихати.
— Давайте як мінімум скажемо, як вас шукати.
— У Facebook знайти мою сторінку, Катерина Ножевнікова, або знайти сторінку
"Корпорація монстрів" і рахунок "Дихай". Це окремий рахунок, який ми використовуємо тільки під кисень. У нас ще багато інших підопічних, фонд продовжує свою діяльність за іншими напрямами.
— Як ви особисто ставитеся до ідеї локдауну? Чи потрібен повний локдаун?
— Він нас вже не врятує. Більш того він завалить економіку, яка ледве виживає, він завалить дрібний і середній бізнес. Три тижні не допоможуть, тому що тоді потрібно закривати кордони, потрібно тестувати масово, ніхто цього робити не буде. І я боюся, що це нас навряд чи врятує. Можливо, на певний період знизиться кількість хворих, але потім знову піде новий виток. І це все допомогло б, якби готувалися протягом шести місяців, якби проводили кисневу розводку, закуповували апаратуру, готували лікарів. Зараз медицину вбили, а вб’ють ще й бізнес. Тому таке ставлення.
— Чи є у вас якась комунікація з органами влади, тому що ви дійсно багато робите для боротьби з коронавірусом, ви розумієте безпосередньо, які є проблеми. Чи прислухаються до вас?
— Є, але у нас складні взаємини. Періодично нам вдається разом щось робити, але частіше, звичайно, немає, тому що я заважаю їм створювати картинку. А ми не хочемо сперечатися, ми не хочемо змагатися і ми хотіли б співпрацювати, тому що тільки разом зараз можна якось все-таки це призупинити.
Але я не можу називати чорне білим. Не розумію, для чого зараз це робиться, і більш того, вважаю це злочином. Тому що такі висловлювання з екранів телевізорів створюють ілюзію у населення країни, що все під контролем. І вони стикаються з проблемами, вже безпосередньо потрапляючи в стаціонар або коли не можуть викликати швидку. У нас вчора пацієнт чотири години не міг викликати швидку, синів вже. Не могли дочекатися швидку, бо машини стоять всі під однією з лікарень в чергах, щоб зробити КТ. Ось така підготовка.
— Ви сказали, що не всі можуть допомогти фінансово. Можливо, є якісь альтернативні варіанти, як люди можуть приєднатися? Якщо не можеш перерахувати гроші, що можна зробити?
— На жаль, зараз найважчий час, коли і волонтерство, як таке, не може здійснюватися. Раніше у нас були сотні волонтерів, а зараз збирати натовпи людей — це вкрай небезпечно. Безумовно, якась кількість людей у нас є, вони допомагають нам розвозити концентратори. У нас було дуже багато волонтерів доставки, коли розвозили продукти. Але зараз ми боїмося закликати людей, тому що це небезпечно.
— Людям, які переконані, що ми все одно всі перехворіємо, які нехтують правилами, що слід знати?
— У них створюють ілюзію, що все добре. Почуйте, зрозумійте, що ви не отримаєте медичної допомоги в тому обсязі, який вам знадобиться. І я зараз не кажу тільки про коронавірус. Страждають люди з усіма захворюваннями. Ви можете не потрапити на стіл до хірурга через ту ситуацію, яка на сьогодні склалася в країні в системі охорони здоров’я.
Єдине, що у нас зараз залишилося, нехай це не на сто відсотків робочі методи, — дотримуйтеся дистанції, носіть маски, не створюйте натовп, не сидіть один у одного на голові, не ходіть на похорон, весілля і так далі. Зрозумійте, що ви можете опинитися без допомоги лікарів, на яких ви розраховуєте. Вони на межі, їх не вистачає.
Социальные закладки