Да какая разница ?
От того, что политики начинают делить писателя, его гений в русской литературе не пропадет.
|
Да какая разница ?
От того, что политики начинают делить писателя, его гений в русской литературе не пропадет.
Ага... и, очевидно, именно поэтому в школьной программе ему отведено аж целых 2 часа...
Микола Гоголь [2 год.]
«Вечір проти Івана Купала»
Літературна діяльність М. Гоголя, її значення для української культури. Вираження глибин наці онального духу у творчості Гоголя. Український фольклор — джерело творів митця української тематики.
Романтична умовність оповідання «Вечір проти Івана Купала». Зв'язок з «нечистою силою» як метафора злодіяння.http://chtyvo.org.ua/help/ukrlit9
... в программе внешнего тестирования его нету...
Література кінця XVIII — початку XX ст.
Іван Котляревський. «Енеїда», «Наталка Полтавка».
Григорій Квітка-Основ'яненко. «Маруся».
Тарас Шевченко. «Катерина», «Гайдамаки», «Сон» («У всякого своя доля»), «Кавказ», «До Основ'яненка», «І мертвим, і живим...», «Заповіт», «Мені однаково», «Ісаія. Глава 35».
Пантелеймон Куліш. «Чорна рада».
Марко Вовчок. «Інститутка».
Іван Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім'я».
Панас Мирний. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?».
Українська драматургія. «Театр корифеїв».
Іван Карпенко-Карий. «Хазяїн».
Іван Франко. «Гімн», «Чого являєшся мені у сні», «Декадент», «Мойсей», «Перехресні стежки».
Ольга Кобилянська. «Людина».
Леся Українка. «І все-таки до тебе думка лине», «Contra spem spero», «Бояриня», «Лісова пісня».
Михайло Коцюбинський. «Intermezzo», «Тіні забутих предків».
Василь Стефаник. «Камінний хрест».
http://www.parta.com.ua/ukr/ext_testing/tests/2008/ukr_lang/#
... для поступления в Институт филологии (!) Киевского национального университета (!!!) ничего о Гоголе знать не нужно...
НОВА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА.
ЛІТЕРАТУРА XIX – ПОЧАТКУ XX ст.
Становлення нової української літератури, її гуманістичний та демократичний характер. Зв’язок із фольклором та давньою літературою, з розвитком освіти, журналістики, фольклористики, театру. І.Котляревський як зачинатель нової української літератури. Роль “Енеїди”, “Наталки Полтавки” в її становленні. Мова нової української літератури.
Діяльність “Руської трійці”. Творчість М.Шашкевича, І.Вагилевича, Я.Головацького. “Русалка Дністровая”.
Творчість Г.Квітки-Основ’яненка, П.Гулака-Артемовського, Є.Гребінки.
Т. Шевченко – основоположник нової української літератури.
http://www.philology.kiev.ua/student/ukrlit.shtml
...а в Уманском государственном педагогическом (!!!) университете о нем вообще понятия не имеют...
Література кінця ХVІІІ – ХІХ століття.
Іван Котляревський. „Енеїда”, „Наталка Полтавка”.
Григорій Квітка-Основ’яненко. „Маруся”, „Конотопська відьма”.
Петро Гулак-Артемовський. „Рибалка”.
Євген Гребінка. „Українська мелодія”.
М. Петренко. „Небо”.
Маркіян Шашкевич. „Веснівка”.
Діяльність „Руської трійці”. Альманах „Русалка Дністровая”.
Тарас Шевченко. „Думи мої, думи”, „ До Основ’яненка”,” Думка”( „Нащо мені чорні брови?”), „Катерина”, „Гайдамаки”, „Лілея”, „Сон (У всякого своя доля)”, „Єретик”, „Кавказ”, „І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм...”, „Великий льох”, „Марія”, „Стоїть в селі Суботові”, „Не кидай матері”, „Якби тобі довелося”, „Із-за гаю сонце сходить”, „У нашім раї на землі”, „І небо невмите, і заспані хвилі...”, „В неволі , в самоті немає ...”, „Огні горять музика грає...”, „Доля”, „Росли укупочці, зросли”, „Давидові псалми”, драма „Ісая. Глава 35”, „Мені однаково, чи буду...”, „Минають дні, минають ночі...”, „Ой три шляхи широкії”, „Наймичка”.
Леонід Глібов. „Журба”, „Мальований стовп”, „Жаба й Віл”, „Мірошник”, „Громада”, „Цуцик”, „Вовк та ягня”, „Муха й бджола”.
Марко Вовчок. „Інститутка”.
Пантелеймон Куліш. „До кобзи”, „До рідного народу”, „Квітки з сльозами”, ”Піонер”, „Чорна рада”.
Степан Руданський. „Вовки”, „Пан і Іван в дорозі”, „Піп на пущі”, „Козак і пароль”, „Запорожці у короля”.
Юрій Федькович. „Люба-згуба”, „Сафат Зінич”, „Серце не навчити”, „Довбуш”, „Хмельницький”, „Нічліг”, „Новобранчик”, „Дезертир”.
Іван Нечуй-Левицький. „Микола Джеря”, „Кайдашева сім’я”, „Запорожці”.
Панас Мирний. „Хіба ревуть воли, як ясла повні?”.
Іван Карпенко-Карий: „Сава Чалий”, „Сто тисяч”.
Михайло Старицький: „Виклик”, „Гетьман”, „Талан”.
Іван Франко: „Сікстинська мадонна”, „Гімн”, „Безмежнеє поле”, „Чого являєшся мені...”, „Ой ти, дівчино, з горіха зерня”, „Легенда про вічне життя”, „Декадент”, „Розвивайся ти, високий дубе...” „Мойсей”, „Іван Вишенський”, „Перехресні стежки”, „Захар Беркут”.
Борис Грінченко . „Дзвоник”, „Каторжна”.
http://www.udpu.org.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=237/ ·![]()
Последний раз редактировалось петлюра; 31.03.2009 в 14:41.
МИ САМОТНІ В БЕЗМЕЖЖІ
ХАЙ НАМ СНЯТЬСЯ СТЕПИ
Зато точно известно, что «Песнь о Тарасе» Пинчука на украинском государственном канале УТ-1 в первый раз покажут уже 29 марта, тогда как фильм Бортко выйдет в российский прокат только 2 апреля.
http://www.fontanka.ru/2009/03/22/009/
Ну так показали или нет ?
а кто его, этот УТ-1 смотрит-то?![]()
Кстати, а давайте опрос сделаем. Вначале хотел сам, но понял, что уже не помню название украинских каналов... Посему, кому не лень организуйте опрос насчёт популярности каналов. Из российских стоит включить свободные на спутниках: РТР, Первый, Вести, ("Планета-спорт" в политике актуален?). Можно, конечно Культура, НТВ, РенТВ, ТВЦ, Звезда... но эти уже платные, а соответственно и доступ к ним ограничен...
![]()
Google на сутки поменяет логотип для украинцев и россиян
1 апреля поисковик Google на один день изменит логотип, размещенный на стартовой странице, на Gogol' для пользователей Украины и России.
Подобные изменения для украинского и российского сегментов интернета компания прокомментировала своим желанием присоединится к проходящему в этом году празднованию 200-летнего юбилея писателя Николая Гоголя, говорится в сообщении Google.
Не мы выбираем магию, а магия выбирает нас.
Молодцы! что скажешь))
Даже Гугля понимает, что значит для России и Украины Гоголь
Почитала здесь тему: "Великие Украницы"
https://forumodua.com/showpost.php?p=1706045&postcount=19
На какое место вы бы поставили Гоголя в этом списке Нормана?
Я - на второе, как минимум))
Петлюра. Я на Вас удивляюсьЕсли я напишу так, как хочется ответить на Ваш вопрос, меня забанят на этом форуме. Поэтому, прислушайтесь к совету Гудвина.
А о Франко можно поговорить в теме о Тягнибоке.
(Ну вот кто бы мне обьяснил логику этого человека:- мова, империя,фашист и... Гоголь)
судя по речи министра культурки, данные об Украине у Гугля устаревшие
если ориентироваться на востребованность в совр. мире, а следовательно и на степень влияния на души и умы), то я - на первое, как минимум))На какое место вы бы поставили Гоголя в этом списке Нормана?
Я - на второе, как минимум))
до чего хорош Парфеновский "Птица Гоголь" оказался). видно, что денег не пожалели, в т.ч. и на компьютерную графику. сегодня 2-я серия будет.
Последний раз редактировалось greenok; 31.03.2009 в 15:07.
Та Набоков син двох народів,а Франко ні ,в імперіях люди жили,виховання землевластника Гоголя-хочь прадіди були козацькими полковниками,які не підписали Переяславської ради і виховання і почуття Шевченка згодтеся різні,так що Гоголь залишится Гоголем,а в цілому він пише не з прототипа,а так як уявляв Тараса зі слів,а українізми у нього для того що того часу росіянин відчув Руську душу!
МИ САМОТНІ В БЕЗМЕЖЖІ
ХАЙ НАМ СНЯТЬСЯ СТЕПИ
Понятно, однако, почему вовкунам, Николай Васильевич, не ко двору:
«Нам..., надо писать по-русски, надо стремиться к поддержке и упрочению одного, владычного языка для всех родных нам племён. Доминантой для русских, чехов, украинцев и сербов должна быть единая святыня — язык Пушкина, какою является Евангелие для всех христиан, католиков, лютеран и гернгутеров… Нам, малороссам и русским, нужна одна поэзия, спокойная и сильная, нетленная поэзия правды, добра и красоты. Русский и малоросс — это души близнецов, пополняющие одна другую, родные и одинаково сильные. Отдавать предпочтение одной в ущерб другой, невозможно». )
Социальные закладки