Сообщение от
Алім
Для TRN , і не тільки.
«…При "дядюшкином" варианте всё предельно ясно и предсказуемо. А вот если взять всё с потрохами, то поди знай? Пока нет ответов. Дайте их жильцам! Мы привыкли к переплатам, недоремонтам и т.д. и т.п., а вот сколько денег придётся вбухивать при полном самообслуживании…».
На всі питання відповідь апріорі дати не можливо. ОСББ для кожного будинку новина, і як завжди, більше питань, ніж відповідей. Тим більше, що закон про ОСББ недосконалий, чиновникам ОСББ не вигідний (тому, що люди самоорганізовуються й починають розуміти, що вони здатні обійтись без влади, без оглядки на її рішення,…, у влади зменшується розмір корита).
Для того, щоби наше ОСББ запрацювало з ефективністю для самого ОСББ (для себе) потрібно зрозуміти (навіть печінкою), що:
1. Будинок і квартира у яких я живу - мої;
2. Земля, на якому знаходиться мій будинок - моя;
3. Інженерні мережі (вода, тепло, електрика, …), двері, ліфти,…, які у моєму будинку –мої;
4. Гроші (квартплата), які йдуть на зарплату двірникам, слюсарям,…, ремонт та обслуговування будинку, мереж,… - мої;
5. Кожний, хто проживає у цьому будинку – соратники. .., т.д.
А значить, кожний має зробити висновок, що без його участі у рішенні тих чи інших питань – не обійдуться, і не повинні обходитися.
Тепер варіанти:
1. «Дядюшкин». Варіант , коли будинок на управлінні експлуатаційної організації
(приклад компаній: ТОВ «Компанія «Еліткомсервіс», ТОВ «Стройтехснаб»,…). Варіант нормальний для байдужих людей, у новому будинку. У нашому випадку, будинку 3 роки. Ні одної копійки «дядюшка» не заклав у тарифи для необхідних у перспективі ремонтів: будинку, ліфтів, мереж,… І не закладе, тому що будинок не його, ліфти не його,… Комунальні ЖЕКи (МЕПи, МЕЗи,…) це доказали. Сьогодні замість них створюються експлуатаційні організації, яким будуть передавати на баланс будинки (де не створені ОСББ). Ці організації є прибутковими. Тобто, вони створені, щоби отримувати з нас прибуток (20-30%), у процесі своєї діяльності.
2. ОСББ. Варіант, коли будинок на самоуправлінні. Варіант, який змушує мешканців будинку злізти з дивана та приймати участь в управлінні всім нерухомим майном будинку. Як будемо керувати, такі тарифи й будуть. На сьогодні квартплата (якщо не помиляюсь) 2, 38 грн за 1 м. кв. площі. Всього кв. м. квартир 17647,2. Є ще 3084,7 м. кв. нежитлових приміщень (офіси, магазини,…). Отримані гроші йдуть на зарплату, податки, ремонт,…
Можна відкрити штат, у який ввести кого завгодно: бухгалтерів, секретарів, ліфтерів, майстрів, сантехніків, електриків,… І всім - зарплату, і чим більшу, тим краще - поки не закінчаться гроші, що отримали за квартплату.
Можна й по іншому, по – господарськи, ввести тільки тих, які необхідні. Гроші частково на зарплату, частково у фонди (ремонтний, резервний,…) – рішенням народу. І під контроль того ж народу.
А чи проконтролює, хто-небудь з нас, затрати ТОВ «Еліткомсервіс»? Ні! Це комерційна таємниця.
Можна писати ще довго про світло, воду, ліфти, радіо, двері без ручок та з ручками, під*їздні дороги, стоянки машин, сусідський паркан, дахи, …
Рішення, як жити далі – за більшістю.
Социальные закладки